Απόφαση της Νομαριακής συνδιάσκεψης Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ

 

Πολιτική Συγκυρία

Η κρίση του κορονοϊού εκτός από υγειονομική, εξελίσσεται και σε οικονομική, με απροσδιόριστο το βάθος των απωλειών και της οικονομικής καταστροφής.

Στην Ελλάδα ο κίνδυνος για την Δημοκρατία και ο πολιτικός αυταρχισμός έρχεται από την πλευρά ενός υποτιθέμενου φιλελεύθερου Πρωθυπουργού , που ενισχύει την παρουσία των ακροδεξιών στο κόμμα του, και χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να δημιουργήσει αστυνομικό κράτος, να περιορίσει τις λαϊκές ελευθερίες, για να διευκολύνει την κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων. Επιδιώκει την συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, (με το χτύπημα των μικρομεσαίων), τη στοχοποίηση της νεολαίας, την έφοδο στα δικαιώματα. Παρεμβαίνει στους θεσμούς σε όφελος της ελίτ και της κυβέρνησης του.

Πανδημία

Η κακή διαχείριση της πανδημίας, η χειραγώγηση και η αγνόηση των λοιμωξιολόγων, οι πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς και η ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη οδήγησαν στο πρωτοφανές, περικοπές δαπανών υγείας, εν μέσω πανδημίας, και βέβαια το Ε.Σ.Υ σε οριακή κατάσταση. 

Εκτός από την ανικανότητα της, αιτία για την αποτυχία της στην πανδημία είναι και η συνειδητή απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία αποτελεί ιδανική δομή για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και την προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας.  Αποτέλεσμα του εφησυχασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της μη διενέργειας στοχευμένων τεστ ιδιαίτερα σε δομές με ιδιαίτερο συνωστισμό, η έξαρση της πανδημίας στο νομό μας, τα πρώτα κρούσματα οδήγησαν σε τεστ και σε κινητοποίηση τους αρμόδιους ανιχνεύτηκαν  τυχαία. Για το νομό μας χρειάζεται να πληθύνουν τα στοχευμένα τεστ στις ευάλωτες δομές και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού που κάθε άλλο παρά ικανοποιητικός είναι. Να ενισχυθούν σε υποδομές και προσωπικό τα περιφερειακά ιατρεία, τα ΚΥ το ΤΟΜΥ.

Οικονομία

Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει επαρκώς την οικονομία για να περιοριστεί η ύφεση, όπως έπραξαν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμα και δεξιές, αξιοποίησε την κρίση για να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων. Επιδότησε την ανεργία, αντί της εργασίας χωρίς να απαγορεύσει τις απολύσεις. Δεν εγγυήθηκε την εργασιακή ασφάλεια, και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε αυτές τις δύσκολες μέρες αλλά προχώρησε στην υπονόμευση τους πολλαπλώς. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ειδικά των τουριστικών στο νομό καθώς και  η στήριξη και η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα σε αναπτυξιακή προοπτική η προστασία του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της δράσης του κόμματος.

Δημοκρατία

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι ο περιορισμός των δικαιωμάτων και των εργατικών κατακτήσεων και η υλοποίηση ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών συμβαδίζουν με τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία την πολιτική και κοινοβουλευτική αυθαιρεσία. 

Καθίσταται πλέον πολιτική αναγκαιότητα η υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των  πολιτών, της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών φορέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, έτσι και τώρα εκτός από την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, παράλληλα ξεδιπλώνει τις προτάσεις του για έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε. Προτάσεις που συνεχώς επικαιροποιεί στον χρόνο. Έτσι μετά το ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ 1 και 2, στις 20 Σεπτεμβρίου από τη ΔΕΘ ο Πρόεδρος μας έκανε γνωστή την δέσμη 11 άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα και προς διαβούλευση με την κοινωνία το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του Κόμματος.

Επίσης, παράλληλα επιδιώκεται και κάπου επιτεύχθηκε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σύγκλιση και συμπόρευση με δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αυτή η πολιτική μας θα συνεχιστεί και να εξειδικευτεί για το νομό μας.

Αναπτυξιακή Πολιτική

Να επεξεργαστούμε  προτάσεις που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους μαζικούς φορείς του χώρου τους, με σκοπό τελικά να διαμορφωθεί νέα αναπτυξιακή πρόταση για το νομό κάτω από το πρίσμα του νέου προγράμματος του κόμματος μετά από την προγραμματική συνδιάσκεψη.

Η ανάδειξη, η προβολή και οι προτάσεις λύσης για τα τοπικά προβλήματα είναι βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία δεσμών των οργανώσεων με τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό και φροντίδα στο φυσικό μας περιβάλλον                

Το περιβάλλον στο Νομό μας συνεχώς επιβαρύνεται. Η μόλυνση του Ευρώτα από λύματα Ελαιοτριβείων, Πυρηναιλουργείων και εργοστασίων Χυμοποίησης, την αλόγιστη χρήση χημικών με τελικό αποδέκτη τον Λακωνικό Κόλπο και τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι άστοχες χωροθετήσεις Αιολικών Πάρκων αλλά και του Εργοστασίου Σκουπιδιών που παρά  την απόρριψη της χρηματοδότησης από την Ε.Ε υπογράφτηκε τελικά η Σύμβαση. Η προστασία του περιβάλλοντος από επιβαρύνσεις και παρεμβάσεις να είναι στην καθημερινή προσοχή και παρέμβαση του κόμματος σε όλο το νομό και μόνιμο μέλημα μελών και στελεχών.

Εξυπακούεται ότι πρώτη στο μέλημα μας θα είναι η συνέχιση της υποστήριξης και της αναβάθμισης των δομών υγείας στο νομό μας.

Η στήριξη όλων των βαθμίδων της δημόσιας παιδείας, ειδικής αγωγής.

Η προβολή και στήριξη αναπτυξιακών έργων και υποδομών που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.