Στιγμές του 1821 κοσμούν την Σπάρτη (φώτο-video)

Μια έκθεση φωτογραφίας κοσμεί την πόλη της Σπάρτης μια έκθεση αφιερωμένη στο 1821, εξαιρετικές εικόνες από τον σπαρτιάτη κ.Ηλία Περγαντή. Πρωτοβουλία του Δήμου Σπάρτης και του Νομικού προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης η πρόεδρος του Ν.Π.Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης κ.Ελένη Δαράκη:

“Η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας του συμπολίτη μας Ηλία Περγαντή ,που πραγματοποιείται στην πόλη μας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821,είναι εξαιρετική πρωτοβουλία. Η έκθεση πλαισιώνεται από όλες τις επαναστατικές σημαίες του 1821. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ηλία και τους συνεργάτες του καθώς επίσης και στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Σπάρτης”

 

Ο  καλλιτέχνης φωτογράφος κ.Ηλίας Περγαντής επίσης σε ανάρτηση του σε προσωπικό λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

“Από την Παρασκευή 19 Μαρτίου έχω την τιμή να πραγματοποιώ μία μεγάλη υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε άψογη και στενή συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης. Είναι μία ιδέα που την αγκάλιασε από την αρχή ιδιαίτερα ο Δήμος Σπάρτης.

20 μοναδικές, καλλιτεχνικές φωτογραφίες, εκτυπωμένες σε καμβά διαστάσεων 2 μέτρων τοποθετήθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της Κων. Παλαιολόγου. Κάθε φωτογραφία διηγείται μία ξεχωριστή ιστορία της περιόδου του 1821 από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τον χορό του Ζαλόγγου και το κρυφό σχολειό, μέχρι την έξοδο του Μεσολογγίου και τον Ιερό Λόχο του Υψηλάντη. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν ένα μικρό μέρος μίας μεγάλης ατομικής έκθεσης φωτογραφίας με θέμα το 1821, για την οποία εργάζομαι συστηματικά πάνω από 4 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν φωτογραφηθεί πάνω από 1.000 άτομα από όλη σχεδόν την Ελλάδα, από την Θράκη μέχρι και την Κρήτη!

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται άνθρωποι από πολλούς διαφορετικούς Συλλόγους της Ελλάδας, με γνήσιο οπλισμό και κειμήλια της εποχής του 1821, ενώ σε μερικές συμμετείχαν και Σπαρτιάτες, με χαρακτηριστική φωτογραφία το κρυφό σχολείο, όπου απεικονίζονται παιδιά της πόλης μας και ο π. Λάζαρος Σκάγκος, καθώς και η έξοδος του Μεσολογγίου με την κ. Μαρία Ζαραφωνίτη και τον μικρό Πέτρο - Περσέα Δικαιάκο. Για την πραγματοποίηση ορισμένων φωτογραφιών υπήρχε συνεργασία και με Συλλόγους της πόλης μας, όπως ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Σπάρτης, ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών-Εθίμων "Η Πυρρίχη" και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης.

Η έκθεση φωτογραφίας «1821» θα ταξιδέψει σύντομα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η αρχή της έγινε φυσικά στον τόπο μου, στην Σπάρτη.

Επιπλέον η έκθεση φωτογραφίας πλαισιώθηκε από όλες τις επαναστατικές σημαίες του 1821 από κάθε περιοχή της Ελλάδας, κάτι που είναι πραγματικά μοναδικό!

Η έκθεση φωτογραφίας 1821 και ο σημαιοστολισμός της πόλης θα διαρκέσει μέχρι και τον Μάιο.”

Συγχαρητήρια στον κ.Ηλία Περγαντή και στο Δήμο Σπάρτης για αυτή την  πρωτοβουλία.

1821 PERGANTIS 1

1821 PERGANTIS 2

1821 PERGANTIS 3

1821 PERGANTIS 4

1821 PERGANTIS 5

1821 PERGANTIS 6

 

Last modified on Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 13:41

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.