Επιτέλους η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «Επιτέλους η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τηναδιαφορία της κυβέρνησης για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, πραγματοποίησαν 40 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική - Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και του αρμόδιου Τομεάρχη Σταύρου Αραχωβίτη. 

Συγκεκριμένα, σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), η οποία καταγγέλλει το Υπουργείο για αδιαφορία.

Η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών κατά 40% έχει γονατίσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος για την εκτροφή των ζώων τους.

Την ίδια στιγμή, η τιμή στο γάλα παραμένει στα 85 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν ένα σημαντικό εισόδημα κατά την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα ζώα που είχαν απομείνει για σφαγή όταν τελικά οι χαμηλές τιμές ανέβηκαν, ήταν πολύ λίγα.  

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να μεριμνήσει για την de minimis ενίσχυση των κτηνοτρόφων, καθορίζοντας το ύψος της, ώστε να αντισταθμιστούν οι πολλαπλές πιέσεις που δέχεται το εισόδημά τους, αλλά και για την άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από προβληματικές και καθυστερημένες πληρωμές.

Επιπλέον, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση για τα μέτρα που σχεδιάζει το Υπουργείο, ώστε να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος, σε επίπεδα που θα καθιστούν βιώσιμες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο για την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις στο γάλα.

            Τέλος, ο Υπουργός καλείται να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να στηρίξει τους κτηνοτρόφους, αποδίδοντας το χρηματικό ποσό της δικαίωσης της Ελλάδας για τα βοσκοτόπια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων, με στόχο την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Αδιαφορία της κυβέρνησης για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι»

 

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), η οποία καταγγέλλει το Υπουργείο για αδιαφορία.

Η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών κατά 40% έχει γονατίσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος για την εκτροφή των ζώων τους.

Την ίδια στιγμή, η τιμή στο γάλα παραμένει στα 85 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν ένα σημαντικό εισόδημα κατά την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα ζώα που είχαν απομείνει για σφαγή όταν τελικά οι χαμηλές τιμές ανέβηκαν, ήταν πολύ λίγα.

Επειδή, οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40%, γονατίζοντας οικονομικά τους κτηνοτρόφους.

Επειδή, η τιμή στο γάλα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 

Επειδή, οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος, κατά την περίοδο του Πάσχα.

 

 

 

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την de minimis ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να αντισταθμιστούν οι πολλαπλές πιέσεις που δέχεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων και αν ναι ποιου ύψους;
  2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από προβληματικές και καθυστερημένες πληρωμές;
  3. Ποια μέτρα σχεδιάζει το Υπαατ, ώστε να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος, σε επίπεδα που θα καθιστούν βιώσιμες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις;
  4. Τι έχετε κάνει προκειμένου να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους για την νοθεία και τις ελληνοποιήσεις στο γάλα;
  5. Προτίθεστε να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους από το χρηματικό ποσό της δικαίωσης της Ελλάδας για τα βοσκοτόπια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων, με στόχο την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Βαρδάκης Σωκράτης

Αραχωβίτης Σταύρος

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ελένη Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.