Print this page

Μαργαρίτα Σπυριδάκου: Απαντά στο ΠΕΣΥΠ σχετικά με το θέμα του ΠΟΠ Καλαμάτας

Δεκεμβρίου 19, 2020 0

Μαργαρίτα Σπυριδάκου - Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου - Λακωνία

Τοποθέτησή μου στο ΠΕΣΥΠ σχετικά με το θέμα του ΠΟΠ Καλαμάτας:
Υπάρχει ένα απόφθεγμα του Τσώρτσιλ, « Ο καπιταλισμός έχει ένα μόνιμο ελάττωμα την άνιση κατανομή του πλούτου ενώ ο σοσιαλισμός ένα σταθερό πλεονέκτημα, την ισοκατανομή της φτώχειας.»
Σ αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως κινήθηκε ο κ. Απόστολου και η Υπουργική του Απόφαση που προσπαθώντας να επιλύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα με τις εξαγωγές της ελιάς Καλαμών, έδωσε μια σολομώντεια λύση που δεν προστατεύει επαρκώς το προϊόν, το οποίο πλέον διακινούν σε μεγάλες ποσότητες χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος οι οποίες αποκομίζουν μεγάλα οφέλη για τις οικονομίες τους.

Την ίδια ώρα στη χώρα μας μαίνεται ένας ιδιότυπος εμφύλιος ανάμεσα σε περιοχές που παράγουν το ίδιο προϊόν κι όπως όλοι οι εμφύλιοι μπορεί να αποβεί καταστροφικός.
Μεγάλες οι ευθύνες των Κυβερνήσεων τα τελευταία 30 χρόνια, που έπρεπε να έχουν αρθεί πάνω από τοπικιστικά, επιχειρηματικά, μικροκομματικά κλπ συμφέροντα και να έχουν χαράξει εθνική πολιτική για το προϊόν, να φροντίζουν κυρίως για το συμφέρον του παραγωγού και να αποτρέπουν τις ελληνοποιήσεις.
Εδώ φαίνεται πως αδυνατούν να βρουν στοιχεία για το τι ποσότητες του προϊόντος μπαίνουν από άλλες χώρες και πως βγαίνουν από τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε περιέλθει σε αδιέξοδο. Φαίνεται ότι αν καταργηθεί η ΥΑ Αποστόλου θα πληγεί το 97% της παραγωγής μέσα σ αυτούς και το 30% που παράγεται στη Λακωνία.
Αν δεχτούμε ότι πρόθεση των Μεσσηνίων που προσφεύγουν στο ΣΤΕ είναι η διεύρυνση του ΠΟΠ γιατί αυτό δεν επιδιώχθηκε με ζέση τόσα χρόνια; Γιατί απέτυχε η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012;
Αν ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια μπορεί να ευοδωθεί; Είναι εφικτή; Σε πόσα χρόνια θα ολοκληρωθεί; Ως τότε ποιές θα είναι οι συνέπειες για τους εκτός Μεσσηνίας παραγωγούς, εν προκειμένω τους Λάκωνες; Θα μπορούν να διαθέτουν το προϊόν τους; Μήπως η εποχή μας έχει ξεπεράσει σε σχέση με το ΠΟΠ;
Αναπάντητες ερωτήσεις παντού γιατί οι απαντήσεις χάνονται στη μετάφραση των συμφερόντων.

Λύσεις μόνο εντός Πελοποννήσου ας έχουμε υπόψη ότι αφήνουν εκτός το 60% της Εθνικής Παραγωγής.
Μήπως πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ΠΓΕ πανελλαδικώς διευρυμένου καθώς
1. Καλύπτει το 90% της παραγωγής
2. Επιτρέπει τη συνέχιση του ΠΟΠ
3. Αποτρέπει τους ανταγωνισμούς από τρίτες χώρες και επιβάλει κανόνες διαφάνειας χωρίς ελληνοποιήσεις
Εν πάσει περιπτώσει για να απαντηθούν όλα αυτά χρειάζεται ευρύτατος διάλογος ανάμεσα σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας , παραγωγούς, μετάποιητές, εξαγωγείς.
Διάλογος που πρέπει να ενθαρρυνθεί από το ΥΠΑΑΤ και έπρεπε να έχει ξεκινήσει χτες!

Εκ των ουκ άνευ η τεχνοκρατική γνώση και στρατηγική και όχι οι νομοθεσίες του ποδαριού.

Παραφράζοντας τον Παναγιώτη Κονδύλη θα μπορούσα να πω:
«Δεν είμαι τοπικιστής και δε θα στενοχωριόμουν καθόλου αν με τη συναίνεση όλων παραμερίζονταν όλα τα τοπικά συμφέροντα»... μέχρι τότε όμως και εγώ όπως όλοι θα κοιτάξω το συμφέρον του τόπου μου ή μάλλον πως να μη δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στους παραγωγούς της ιδιαίτερης πατρίδας μου.
Συμπερασματικά εφόσον δε διασφαλίζεται ότι οι Λάκωνες παραγωγοί θα μπορούν άμεσα να διαθέτουν το προϊόν τους, δε συναινώ σε πρόταση ψηφίσματος με αίτημα την άμεση κατάργηση της ΥΑ Αποστόλου.
Συμφωνώ όμως στην άμεση έναρξη του διαλόγου είτε για επέκταση του ΠΟΠ είτε για δημιουργία ΠΓΕ.