Δήμος Σπάρτης: Ψήφισμα υπέρ των πληγέντων αγροτών από τη χαλαζόπτωση

Ψήφισμα υπέρ των πληγέντων αγροτών από τη χαλαζόπτωση της 23ης Μαρτίου 2021

Στη Σπάρτη σήμερα στις 26 του μηνός Μαρτίου του έτους 2021, ημέρα Δευτέρα, και ώρα 12:00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, ύστερα από την με αριθ.πρωτ.5129/26-03-2021 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ., που γνωστοποιήθηκε στο Δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 74  παρ. 5 του Ν.4555/2018.

Η συνεδρίαση  πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη  για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Αριθ. απόφασης      51/26-03-2021

ΘΕΜΑ:  Ψήφισμα υπέρ των πληγέντων αγροτών από τη χαλαζόπτωση της 23ης Μαρτίου 2021

Μετά την πρόσφατη και πρωτοφανή χαλαζόπτωση της Τρίτης 23 Μαρτίου, που έπληξε αγροτικές περιοχές του Δήμου Σπάρτης, ο Δήμαρχος κος Δούκας Πέτρος συνοδευόμενος από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αθανάσιο Καρλαύτη και Χρήστο Κανακάκο, τους Δημοτικούς Συμβούλους Νικόλαο Βλήτα και Νικόλαο Φλώρο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, επισκέφτηκε μέρος των  πληγέντων αγροτικών περιοχών, με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ,  με επικεφαλής τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου κ. Αγγελόπουλο.

Κατόπιν συζητήσεων με τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ο ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε να επισκεφθεί ξανά τις πληγείσες περιοχές σε ενάμιση μήνα περίπου, για να εκτιμήσει καλύτερα το πραγματικό μέγεθος των ζημιών.

Τονίστηκε η μεγάλη συρρίκνωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από τις απανωτές ζημιές από καιρικά φαινόμενα και την  πτώση της τιμής του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς τα τελευταία τρία χρόνια, που σε συνδυασμό με τα  αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία, έχει φέρει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση.

Για τους ζημιωθέντες παραγωγούς κηπευτικών, έχει γίνει είδη αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ και καλούνται οι παραγωγοί να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Σπάρτης τις επόμενες δώδεκα μέρες.  

 Κατόπιν των ανωτέρω το Δ.Σ., αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω:

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι : Κατά πλειοψηφία

Εκφράζει την  συμπαράστασή του  στους πληγέντες παραγωγούς.

Ζητά από τους αρμοδίους φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και  ΕΛΓΑ):

  • Την άμεση ενίσχυση των Αγροτών  του Δήμου Σπάρτης που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 23ης Μαρτίου 2021, προκειμένου  να καλύψουν το κόστος των καλλιεργητικών τους εξόδων.
  • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις

(Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Βουνάσης Αλέξανδρος, Αγαθίας Παναγιώτης και Καλομοίρης Αντώνιος)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.