Print this page

Γ. Μουζόπουλος:"Καταπολέμηση της ακρίβειας…...προτάσεις με ...θαυμαστικό!"

Μαρτίου 01, 2022 0

Η ενεργειακή κρίση και το ανεξέλεγκτο κύμα των ανατιμήσεων, δημιουργούν αδιέξοδα στην ζωή της ελληνικής οικογένειας, στον αγροτικό κόσμο και τις επιχειρήσεις. Η διαρκής οικονομική αποδυνάμωση, λόγω της συνεχούς επίδρασης δυσμενών συνθηκών όπως των μνημονίων, της πανδημίας και της πολεμικής σύρραξης, σε συνδυασμό με την ακρίβεια της σημερινής εποχής, δεν αφήνουν ελπίδες οικονομικής ανάσας.

Πολιτικές που στηρίζονται στη φιλοσοφία “δίνουμε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους”, προωθούν τις κοινωνικές ανισότητες περιθωριοποιώντας τους οικονομικά αδύναμους και δεν συμβαδίζουν με την ανάπτυξη. Απαιτείται στήριξη των εισοδημάτων και μείωση των έμμεσων φόρων.

Μια σειρά στοχευμένων και κοστολογημένων προτάσεων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη, προτείνονται από το Κίνημα Αλλαγής και έχουν ως εξής:

Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά μίας μορφής του ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους! Η στήριξη του εισοδήματος και η επαναφορά του ΕΚΑΣ κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των βιοποριστικών αναγκών και για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Υπολογίζεται ότι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Μπορεί να ειπώθηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ότι τα φτωχά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο τα καύσιμα, γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, αλλά να θυμίσουμε ότι πληρώνουν ενοίκιο και μαζί με τις αυξήσεις στην τιμολόγηση του ρεύματος και της θέρμανσης, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες δεν περισσεύουν δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση.

Να μην πληρώνουν οι καταναλωτές για τις λοιπές χρεώσεις περισσότερα από ότι για την αξία του ρεύματος! Είναι γεγονός ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής πολλές φορές ξεπερνάει την αξία της κατανάλωσης ρεύματος, με αποτέλεσμα να εκτινάσσει τις χρεώσεις στα ύψη. Μια πρακτική δυσβάστακτη για τα οικογενειακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού οι χρεώσεις αυξήθηκαν έως και 5.4 φορές περισσότερο. Επιβάλλεται ένα πλαφόν (ανώτερο όριο) στην χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ταυτόχρονα προτείνεται η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μην έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Διότι το τέλος της ενεργειακής κρίσης δεν είναι προβλέψιμο και είναι απαραίτητη η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα! Διότι ένα νοικοκυριό φέτος σε ετήσια βάση καλείται να πληρώσει ακριβότερα κατά 1.064 έως 1.232 ευρώ, προκειμένου να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του με ηλεκτρικό ρεύμα και να θερμανθεί με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Δεδομένου ότι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 663 ευρώ, αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι ενάμιση με δύο μισθούς το χρόνο ξοδεύονται για την αγορά καυσίμων.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε βασικά αγαθά και είδη διατροφής! Oι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα προϊόντα ατομικής περιποίησης (5%), στα είδη περιποίησης σπιτιού (1%) και στα τρόφιμα (2.1%). Είναι αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ ώστε να καλυφθούν οι βιοποριστικές ανάγκες των καταναλωτών αφενός και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση αφετέρου. Διότι οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, μετακίνησης και θέρμανσης συμπιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Είναι γεγονός ότι η ανατίμηση των προϊόντων συμβαδίζει με τη μείωση των πωλήσεων. Αυτό έχει ως συνέπεια την μονοπωλιακή προώθηση επώνυμων προϊόντων που αντέχουν λόγω της παροχής διευκολύνσεων, δηλαδή προσφορών προς τους πελάτες. Βέβαια είναι απαραίτητος ο ελεγκτικός μηχανισμός σε αυτή την περίπτωση, προς αποφυγή αισχροκέρδειας αφού παρατηρούνται ορισμένες φορές παραπλανητικές εκπτώσεις. Αντίθετα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν έχουν την ευχέρεια της προσφοράς με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μείωση των πωλήσεων έως και 3.2%. Αργά η γρήγορα όμως η μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί με χαμένες θέσεις εργασίας.   

Μείωση 2% στις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων! Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 2 μονάδες θα ελάφρυνε κατά 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση τις επιχειρήσεις. Η ασφαλιστική ελάφρυνση μπορεί να υποβοηθήσει την επιχειρηματική ρευστότητα γεγονός που ωθεί στην ανάπτυξή και συντηρεί τις θέσεις εργασίας.

Το Κίνημα Αλλαγής διαθέτοντας κοινωνικό προφίλ, προτείνει την στήριξη των εισοδημάτων και την μείωση των έμμεσων φόρων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νοικοκυριών, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη και εξασφαλίζοντας την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός με Master στη Διοίκηση των Μονάδων Υγείας, Μέλος του ΚΙΝ.ΑΛ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ Λακωνίας.