«Δεν ξεχνώ» εύκολη η λέξη … δύσκολη η πράξη

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου 1996 δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού τρεις ημέρες μετά την δολοφονία ξάδελφου του, Τάσου Ισαάκ.

Ο  Κύπριος Τάσος Ισαάκ με μια ομάδα μοτοσικλετιστών θέλοντας να συνεχίσει την πορεία όπως αυτή είχε ορισθεί συνέχισε την πορεία προς τα κατεχόμενα , ενώ η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας είχε ακυρώσει λίγες ημέρες πριν  το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου λόγω διεθνών και τοπικών πιέσεων… μην το ξεχνάμε! Όμως ο Τάσος Ισαάκ και πολλοί άλλοι μοτοσυκλετιστές συνέχισαν  ακολουθώντας πιστά την συνείδηση τους … ο Τάσος "έπεσε'' ηρωϊκά και αντρίκια και ταξίδεψε για την αιωνιότητα.

ISAAK TASOS

Την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, ο οργισμένος ξάδερφος του Σολωμός Σολωμού μετά την κηδεία θέλησε να κατεβάσει την τούρκικη σημαία από τον ιστό,  και εκεί δολοφονήθηκε  εν ψυχρώ απο τους Τούρκους εισβολείς .

Τι σύμπτωση όμως ένας Σολωμός να γράφει τον Εθνικό Ύμνο και ένας Σολωμός να πέφτει στο ιστό για την σημαία…

solomos solomou 2

Την δραματική στιγμή κατέγραψε με την κάμερα του ο συνάδερφος Γιάννης Κολιγλιάτης, ενώ ακούγεται η φωνή του που λέει στον Σολωμού «σταμάτα ρε μαλάκα θα σου ρίξουνε», όμως ο Σολωμού φαινόταν αποφασισμένος και τελικά έκανε αυτό που του έλεγε η καρδιά του και όχι η λογική. Ο Γιάννης Κολιγλιάτης κατέγραψε με την κάμερα του όλη την δραματική σκηνή της δολοφονίας ρισκάροντας και αυτός εκείνη την δική του στιγμή, όμως αυτό το ντοκουμέντο ταρακούνησε συνειδήσεις  και φυσικά ήταν και ένα πειστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης στην συνέχεια.

«Δεν ξεχνώ» ήταν η φράση που συνοδεύει την εισβολή των Τούρκων  στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974, υπό την κυβέρνηση της Χούντας στην Ελλάδα και της χούντας στην Κύπρο που μόλις 5 ημέρες είχε αναλάβει κατ’εντολή της ελληνικής χούντας, αυτών των «πατριωτών» όπως θέλουν κάποιοι να τους ονομάζουν ακόμα και τώρα. Όλα έγιναν δηλαδή με τους χουντικούς στο τιμόνι αυτής της χώρας και τους χουντικούς της Κύπρου οι όποιοι θεωρώ ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις δύο δολοφονίες ,διότι η διχοτόμηση της Κύπρου εν καιρώ χούντας, με τους Ισαάκ και Σολωμού να βρίσκουν μια κατάσταση που θέλησαν να προσπαθήσουν να αλλάξουν.

Τι έχει μείνει σε όλους εμάς άραγε από αυτή την διπλή δολοφονία στην Κύπρο 26 χρόνια μετά?

Τελικά ο Ισαάκ και Σολωμού έχουν στην μνήμη μας την θέση που τους αξίζει?

Ποιοι είναι αυτοί που αφήνουν της μνήμες να ξεθωριάζουν και γιατί?

Ποια πόλη στον κόσμο παραμένει διχοτομημένη ?

Γιατί αυτή η εισβολή ξεχάστηκε βολεύει κάποιους άραγε?

Που είναι οι «πατριώτες» που μιλάνε ακόμα και τώρα για κλοπή ελληνικών ονομάτων, που νοιάζονται για το έθνος και την σημαία του.

Που είναι όλοι αυτοί οι «πατριώτες» που τόσο εύκολα και με περίσσιο θάρρος καταδικάζουν άλλες εισβολές ανά τον κόσμο , ενώ εύκολα ξεχνούν τι έχει γίνει στον δικό τους τόπο?

«Δεν Ξεχνώ» την χούντα των συνταγματαρχών … «Δεν Ξεχνώ» και πάντα θα αναζητώ την δημοκρατία , δεν θέλω ηγέτες προστάτες … θέλω ηγέτες δημοκράτες.

«Δεν Ξεχνώ» ανθρώπους αγωνιστές … «Δεν Ξεχνώ» ανθρώπους βασανιστές.

«Δεν Ξεχνώ» Ισαάκ και Σολωμού διότι πάντα θα μου θυμίζουν … το «Δεν Ξεχνώ»

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο  από τον Γιάννη Κολιγλιάτη

Αφιερωμένο

Δημήτρης Μητροπάνος -  Μουσική/Στίχοι: Μικρούτσικος Θάνος/Αλκαίος Άλκης

Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι

με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη

στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι

πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί

πάντα γελαστοί και γελασμένοι.

Γράφει ο Τάκης Κούρος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.