Δ.Θωμάς: "Η μεγάλη εξαπάτησητων συνταξιούχων"

Φεβρουαρίου 02, 2023 0

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους.  Το 2019 έδωσε  συγκεκριμένες υποσχέσεις για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Οι δύο μεγάλες κοροϊδίες που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση της Ν. Δ. είναι οι εξής: 

- Πρώτη εξαπάτηση: Ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει την 13η σύνταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ολόκληρη για συντάξεις έως 500 ευρώ, για μεγαλύτερες συντάξεις σε ποσοστό 70%, 50% και 30%, όταν εκλέχθηκε την κατάργησε για να δώσει τα χρήματα στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. 4 δισ. συνολικά έχουν στερηθεί μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι.

- Δεύτερη εξαπάτηση: Είπε αρχικά ότι δεν μπορεί να δώσει τα αναδρομικά  και κάλεσε τους συνταξιούχους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Μόλις βγήκε ένα κύμα προσφυγών, βγήκε και κορόιδεψε τους συνταξιούχους λέγοντας τους ότι θα τα δώσει και δεν χρειάζεται να προσφύγουν. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε περίπου 300.000 προσφυγές και εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης να γυρνάει πάλι την άποψή του και να λέει ότι θα τα δώσει μόνο σε όσους προσέφυγαν. Οι υπόλοιποι, 2,5 εκ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα. Ποια είναι τα αναδρομικά τελικά που δεν δόθηκαν; Είναι αυτά που αφορούν στα δώρα και στις επικουρικές. Και αυτά που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις, δόθηκαν κουτσουρεμένα γιατί υπερφορολογήθηκαν. 2,6 δισ. ευρώ τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε με το έτσι θέλω παρά την απόφαση του ΣτΕ να μην δοθούν στους συνταξιούχους.

- Συνολικά: 4 δισ. από την 13η σύνταξη που δεν έχουν δώσει - μπορεί να ξεπεράσει τα 5 όταν ολοκληρωθεί ο τέταρτος χρόνος - και 2,5 δισ. τα αναδρομικά που δεν έχουν δοθεί, 6,5 (7,5 δισ. τον Μάιο) είναι τα χρήματα που έπρεπε να είχαν πάει στους συνταξιούχους.

- Επειδή στα κυβερνητικά στελέχη «αρέσουν» οι συγκρίσεις ας δούμε  τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.  Άδεια ταμεία, 1 δισ. έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές από το 2010 έως το 2014, το 50% μεσοσταθμικά των συντάξεων είχε περικοπεί. Η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε το 2015.  Και από το 2015 έως τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε και νομοθετούσε σε καθεστώς μνημονίων. Μνημόνια στα οποία έβαλαν τη χώρα οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.                                                                                                      

- Το 90% των συνταξιούχων με ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε μείωση. 620.000 συνταξιούχοι είδαν αύξηση την 1.1.2019, μικρή μεν αλλά είδαν αύξηση. Οι σημερινές αυξήσεις που πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης είναι αυξήσεις που θεσμοθετήθηκαν το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Και σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των συνταξιούχων, διότι όταν έχεις 10% πληθωρισμό η αύξηση του 6% είναι πολύ μικρή. Το 2017 όταν θεσμοθετήθηκαν με πληθωρισμό 1% ήταν κάτι σημαντικό, σήμερα δεν είναι.

- Δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Επαναφέρεται η 13η σύνταξη, επιστροφή των αναδρομικών, που είναι χρωστούμενα στους συνταξιούχους, κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα αποκατασταθεί, όσο γίνεται, η αδικία που έχει να κάνει με την προσωπική διαφορά. Διότι όταν νομοθετήθηκε η προσωπική διαφορά έσωσε χιλιάδες συνταξιούχους από περικοπές. Σήμερα, όμως, δικαιούνται και αυτοί να δουν αυξήσεις όταν οι συντάξεις τους παραμένουν καθηλωμένες με πληθωρισμό 10%.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ  ΘΩΜΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Μ. Α.

Ν.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.