Διονύσης Θωμάς: "Με την πλάτη στον τοίχο"

Να βάλει πλάτη είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κοπέλα, που σώθηκε από θαύμα τραυματισμένη και σοκαρισμένη στα Τέμπη. Τι εννοούσε; Χωρίς να έχει αίσθηση της πραγματικότητας κάλεσε όσους πόνεσαν, σακατεύτηκαν ή έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο σιδηροδρομικό έγκλημα, να του δώσουν μια ακόμη ευκαιρία για να αλλάξει υποτίθεται το αναχρονιστικό κράτος. Ενώ όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, το οποίο συνειδητά και απροκάλυπτα εγκατέλειψε ζητάει προκλητικά χωρίς ηθική και αξιοπρέπεια, νέα στήριξη για να «ολοκληρώσει» το έργο του! Αντί δηλαδή να εξαφανιστεί πολιτικά από προσώπου γης στέκεται ακόμη όρθιος προσπαθώντας να πείσει, προφανώς τον εαυτό του και όχι κάποιον άλλο, ότι είναι άξιος να διεκδικήσει πάλι την υποστήριξη των πολιτών και μάλιστα των νέων ανθρώπων. Είναι απόλυτα υπεύθυνος για την απαξίωση αυτού του κράτους, η αναποτελεσματικότητα του οποίου οφείλεται στην εκτεταμένη διαφθορά παραδίνοντας τα πάντα στην ιδιωτική κερδοσκοπία με απευθείας αναθέσεις και μπόνους εκατομμυρίων. Το ονόμασε επιτελικό, με συντονιστή των ανιψιό του και οδηγό το παρακράτος των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, του πελατειακού διασυρμού και της υποτέλειας. Τοποθέτησε με κομματικά κριτήρια τον μοιραίο ανεκπαίδευτο σταθμάρχη με τον «νόμο Κοντολέοντα» μειώνοντας και τα όρια ηλικίας και ξεφτιλίστηκε από έναν άλλον σταθμάρχη ο απεσταλμένος άρον-άρον υφυπουργός του αποκαλύπτοντας σε ζωντανή μετάδοση, ότι πρόκειται για πίνακα τοπικού χειρισμού και όχι σύστημα τηλεδιοίκησης.

Με αρωγό τον αρχηγό του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη, που όταν στέρεψε τα βατράχια πήδησαν για να επιβιώσουν στη λίμνη του Μητσοτάκη, ο οποίος θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία να ξεπλύνει τις ευθύνες του από τον χαμό τόσων αδικοχαμένων, τόσων νέων ανθρώπων. Ήταν μια στημένη και μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του αρχηγού, προσαρμοσμένη στην προσπάθεια και των δυο για να βγει αλώβητος ο πρωθυπουργός ενόψει και των εθνικών εκλογών του Μαΐου, χωρίς να «αντιλαμβάνεται» ο δημοσιογράφος ότι συνεργεί στο έγκλημα ενεργώντας αντίθετα στην έννοια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Χωρίς επίγνωση της κατάστασης απέναντι στο τραγικό γεγονός, ήθος, σεβασμό και αξιοπρέπεια ταύτισε τον χαμό τόσων νέων ανθρώπων με θυσία, ώστε να παραλληλιστεί με το γιοφύρι της Άρτας, μεγαλώνοντας έτσι την ανασφάλεια και τον θυμό από την αναισθησία και την ανευθυνότητα. Παρέδωσε στους κερδοσκόπους το ΕΣΥ, τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ, τώρα τους παραδίνει και το νερό, το ύψιστο αγαθό της ζωής, οι οποίοι πλέον θα καθορίζουν το ρυθμό της ανάσας του καθένα ανάλογα με την τσέπη του.

Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα και στην αγωνιώδη προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών προκειμένου ο βασιλιάς να κρύψει τη γύμνια του, θλιμμένες φιγούρες, υποκριτικές φάτσες κυβερνητικών παραγόντων και θεατρινισμοί κάνουν την εμφάνισή τους μπροστά στον φακό των φωτογράφων. Μεταθέτουν τις ευθύνες σε όσους κυβέρνησαν στο παρελθόν, βασικά επιχειρούν να στοχοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό τους ενδιαφέρει -για τα προηγούμενα 15 χρόνια ψάχνει για ευθύνες ο Ισίδωρος Ντογιάκος- και προσπαθούν να σωθούν με προσχηματικές συγνώμες και με νέες υποσχέσεις ότι δεν θα το ξανακάνουν. Όμως κανείς δεν τους πιστεύει. Γιατί το έγκλημα των Τεμπών είναι η συνισταμένη πολλαπλών εγκλημάτων που συντελέστηκαν κατά την τελευταία τετραετία. Και αν πιστεύουν ότι θα ξεχαστούν κάνουν μεγάλο λάθος. Ακόμη και η τελευταία προσπάθεια συγκάλυψης με την ψήφιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων – που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διόρισε – θα αποτύχει παταγωδώς. Και οι πληρωμένες δημοσκοπήσεις και τα φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης πιεσμένα από το βάρος των τραγικών γεγονότων, αλλά και από τον φόβο να χάσουν και το μικρό κομμάτι της αξιοπιστίας που τους έχει απομείνει αρχίζουν σιγά-σιγά να προσεγγίζουν και να τραυλίζουν την αλήθεια. Φαίνεται ότι έχει αρχίσει η εκπαραθύρωση του αρχηγού, αφού και πρωτοκλασάτα στελέχη αποστασιοποιούνται. Η πτώση του και της ακροδεξιάς ομάδας του θα είναι κάθετη και ο κρότος εκκωφαντικός. Έτσι, θα καθαρίσει το πολιτικό τοπίο από τα μορφώματα της ολοκληρωτικής αντίληψης και νοοτροπίας, θα σταματήσει το ξεπούλημα των φιλέτων του Ελληνικού λαού στα ημέτερα αρπακτικά και θα απαλλαγεί ο καταναλωτής από τα τρύπια καλάθια του «νονού» και του ιπτάμενου μπακαλιάρου.

Στο μεγάλο ερώτημα της κοινωνίας σχετικά με τις ευθύνες και την παιδαριώδη αντιμετώπιση από τον πρωθυπουργό, η απάντηση ήλθε από τον Βαγγέλη Βλάχο που έχασε τον αδελφό του στο έγκλημα των Τεμπών, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Αντί να φορτώσει την κατάσταση στις πλάτες του, σηκώνει τις πλάτες του, χορεύει πάνω στις πλάτες των θυμάτων και ζητά από τα θύματα να βάλουν πλάτη. Ελπίζω ότι η κοινωνία θα του γυρίσει την πλάτη και θα τον βάλει με την πλάτη στον τοίχο, όσες πλάτες και αν έχει».

«Ποτέ μη γυρίσεις την πλάτη στην πραγματικότητα. Σε έχει περικυκλωμένο». Στάνισλαβ Γέρσι Λετς, Πολωνός γνωμικογράφος.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΩΜΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Μ.Α.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.