Β.Μητράκος : "Ο ρατσισμός"

Ο ρατσισμός

«Ο ρατσισμός είναι μια κηλίδα στο πρόσωπο της ανθρωπότητας, που αμαυρώνει πρακτικά κάθε χώρα του κόσμου . Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν ενεργά τον ρατσισμό και να διασφαλίσουν ότι η δικαιοσύνη απονέμεται με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους»

Διεθνής Αμνηστεία

Τα αίτια του ρατσισμού είναι πολλά . Στη βάση του όμως βρίσκεται  η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας (ισότητα , δικαιοσύνη , ειρήνη , σεβασμός) και η πνευματική φτώχεια ( αδυναμία να φτάσει κάποιος  στη Γνώση και στην αντικειμενική αλήθεια) . Έτσι , περιορίζεται ο πνευματικός ορίζοντας των ανθρώπων και αδρανοποιείται η σκέψη τους , με αποτέλεσμα να χειραγωγούνται εύκολα από σκοτεινά κέντρα, τα οποία υπερασπίζουν μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και προωθούν τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες τους , με εργαλείο τον ρατσισμό , την ξενοφοβία , τις διακρίσεις και τα παρακλάδια τους , τη χρήση των οποίων διδάχτηκαν από τους μεγαλύτερους δικτάτορες του 20ου και του 21ου αιώνα .

Στην ουσία στρέφουν την προσοχή των ρατσιστών - θυμάτων τους προς την τελείως αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θα όφειλαν να είναι στραμμένοι ως πολίτες , ώστε να μην βλέπουν και να μη συνειδητοποιούν τις πραγματικές αιτίες της «κατάντιας» , στην οποία έχουν βουλιάξει τις χώρες και τους λαούς .

Για το λόγο αυτό , ως κοινωνία , χρειαζόμαστε , πάνω απ’ όλα , μια Παιδεία αληθινή κι όχι μια συστημική , ανεύθυνη εκπαίδευση , που δημιουργεί «σιδερωμένους» , υπάκουους , πειθήνιους  πολίτες , χωρίς περιεχόμενο , χωρίς βούληση και κριτική σκέψη .

Ο αγώνας ΚΑΤΑ του ρατσισμού συνεχίζεται (και θα συνεχιστεί) σ’ όλα τα επίπεδα και παντού .

Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία αποτελεί βασική πρόκληση για τη δημοκρατία και τη δημόσια ζωή .

Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό δικαιώνει την έννοια , το περιεχόμενο και την οντότητα του Ανθρώπου .

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.»

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ

 

                                                                                         Σπάρτη 10-3-2021

                                                                                         Βαγγέλης Μητράκος

                                                                           *Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού/ lifo.gr /

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.