Print this page

ΕΛΜΕ Λακωνίας:'' Στο ίδιο έργο θεατές''

Σεπτεμβρίου 09, 2021 0

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λακωνίας καλωσορίζει τους νέους συναδέλφους/ -ισσες μόνιμους και αναπληρωτές στα σχολεία  μας και τους ευχόμαστε καλή δύναμη και  καλούς αγώνες. Να μην ξεχνούμε ότι αυτοί οι διορισμοί ήταν αποτέλεσμα των πολύχρονων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος. Ευχόμαστε σε όλους παλιούς και νέους, καλή σχολική χρονιά με υγεία πάνω από όλα, ειδικά τώρα μες στην πανδημία.

Ευχή όλων επίσης είναι να μην έχουμε επανάληψη της περσινής χρονιάς με συνεχόμενο κλείσιμο των σχολείων, αβεβαιότητα και φόβο. Δυστυχώς, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυξημένα σε σχέση  με τα αντίστοιχα του περσινού Σεπτέμβρη, η «προετοιμασία» της κυβέρνησης είναι  ελλιπής. Μόνο σκοπούς δικούς της έρχεται να εξυπηρετήσει, δηλαδή το «διαίρει και βασίλευε», μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λακωνίας θεωρεί τα εμβόλια δώρο της επιστήμης και τη χώρα μας τυχερή που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Εντούτοις, θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε τα συνοπτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορονοϊού στα σχολεία. Για μια ακόμα φορά αρνείται να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο πρόληψης (αραίωση μαθητών ανά τμήμα, προσωπικό καθαριότητας, κατάλληλες αίθουσες), αλλά και ελέγχου της μετάδοσης του ιού (επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία). Για μια ακόμα φορά περιορίζεται στο θέμα του εμβολιασμού, το οποίο για τους εκπαιδευτικούς έχει ουσιαστικά κριθεί, μια και η συντριπτική πλειονότητα έχει εμβολιαστεί, όπως και στο θέμα του self test με τα γνωστά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί ήδη από την περσινή χρονιά. Επί της ουσίας, τα πρωτόκολλα αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αφού πρώτα έχει διαδοθεί στο σχολείο. 

Πιο συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο του Υπουργείου προβλέπει ότι σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, μόνο στους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς θα διεξάγονται rapid test, ενώ στους εμβολιασμένους θα διεξάγονται self test. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν προβλέπεται καν απολύμανση της αίθουσας, στην οποία θα εντοπιστούν τα κρούσματα, ενώ γίνεται λόγος για αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση που το 50% +1 των μαθητών διαγνωστούν με κορονοϊό, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει έμμεση παραδοχή ότι η διασπορά θεωρείται δεδομένη και δε θα γίνει καμία προσπάθεια ανακοπής της πορείας της πανδημίας. Καταργείται, επίσης, η διαδικασία της καραντίνας για τις λεγόμενες «στενές επαφές». Όλοι εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα πανδημίας είναι επιθετικό και πλήττει ειδικά τις νέες ηλικίες. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα, οι ευθύνες της πλέον είναι εγκληματικές.

Σε ένα αβέβαιο και ευμετάβλητο περιβάλλον ζητάμε το αυτονόητο: την πλήρη προστασία της Υγείας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

 Για αυτούς τους λόγους απαιτούμε για το άνοιγμα των σχολείων:

  • Μείωση μαθητών ανά τμήμα, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Ενδεικτικά θεωρούμε απαράδεκτο να λειτουργήσουν με 27 παιδιά  τμήματα, όπως συμβαίνει  σε κάποια σχολεία και ενώ υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες.

  • Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών που θα δημιουργηθούν.
  • Εξασφάλιση επιπρόσθετων σχολικών αιθουσών με όλους τους τρόπους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες.
  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
  • Χορήγηση δωρεάν μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Διενέργεια δωρεάν τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
  • Εξασφάλιση δωρεάν του υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, που θα πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

                                

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λακωνίας