Print this page

Θέμης Κοτσιφάκης:"Μόνο για το «ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ» η πολιτική της κυβέρνησης"

Νοεμβρίου 24, 2021 0

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ» Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

του Θέμη Κοτσιφάκη,

πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ

Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στην πράξη δοκιμάζεται σκληρά το αφήγημα του Υπουργείου Παιδείας για «στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Δύο ακόμα παραδείγματα από την υλοποίηση των πολιτικών της κυβέρνησης για την ΕΕΚ είναι τα παρακάτω:

  1. Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

Είχαμε ήδη επισημάνει τη δραματική μείωση των θέσεων μαθητείας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, την απουσία καμπάνιας, τις τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του θεσμού.

Τελικά, με τις πρόσφατες εγκρίσεις τμημάτων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, φαίνεται πως θα λειτουργήσει λιγότερο από το 25% των τμημάτων μαθητείας που οι ίδιες οι Διευθύνσεις είχαν προκηρύξει πριν λίγες ημέρες για να υποβάλουν αιτήσεις οι υποψήφιοι. Δηλαδή, το πάνω από το 75% των τμημάτων δεν θα λειτουργήσουν προφανώς λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών, των απαράδεκτων καθυστερήσεων στην έναρξη αλλά  και της συνολικής αδιαφορίας του ΥΠΑΙΘ για τον θεσμό. Το αποτέλεσμα θα είναι πάνω από τρείς χιλιάδες νέοι και νέες να αποκλειστούν από την συνέχιση των  σπουδών τους και δεν θα αξιοποιηθούν οι θέσεις μαθητείας που είχαν διατεθεί στο σύστημα.

Απαιτείται το ΥΠΑΙΘ να εγκρίνει αμέσως την λειτουργία όλων των τμημάτων στα οποία έχουν διατεθεί θέσεις μαθητείας, πολλές από τις οποίες μάλιστα τις έχουν βρει τα ίδια τα σχολεία και οι υποψήφιοι/-ες.

Και, βέβαια, να διοριστούν άμεσα όσοι εκπαιδευτικοί απαιτούνται για αυτό το σκοπό.

  1. Δημόσια ΙΕΚ

Στον περσινό προϋπολογισμό είχαμε επισημάνει τη μείωση των δαπανών στη Γενική Γραμματεία που έχει την ευθύνη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η Υπουργός Παιδείας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωναν επανειλημμένα την ελληνική κοινωνία για το πόσο σημαντική είναι η κατάρτιση και πόσο τα δημόσια ΙΕΚ θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως λύση για τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα ΑΕΙ, μέσω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Όμως η επαγγελματική κατάρτιση απαιτεί περισσότερα χρήματα, κυρίως για τα λειτουργικά έξοδα των ΙΕΚ, τα αναλώσιμα υλικά για τα εργαστήρια αλλά και εκπαιδευτές/-τριες.

Εϊναι γνωστό ότι η επαγγελματική κατάρτιση στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα εργαστηριακά μαθήματα.  Αντί να ενισχύσει, λοιπόν, αυτό τον θεσμό το ΥΠΑΙΘ, για πρώτη φορά στην ιστορία λειτουργίας των ΙΕΚ καταργεί τη δυνατότητα να διδάσκουν στα εργαστήρια δυο εκπαιδευτές/-τριες στην περίπτωση που οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες είναι πάνω από 15.  Αυτό που, έτσι κι αλλιώς, προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και αποτελούσε πάγια τακτική εδώ και 30 χρόνια που λειτουργούν τα ΙΕΚ, το καταργεί η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, η οποία υποτίθεται ότι φροντίζει παραπάνω τα ΙΕΚ. Τα ιδιωτικά ίσως ναι, τα δημόσια ασφαλώς ΟΧΙ.

Αναλογιστείτε, λοιπόν, ένα εργαστηριακό μάθημα στην πληροφορική, στη νοσηλευτική ή σε όποιο άλλο εργαστήριο, να γίνεται από ένα εκπαιδευτή/-τρια ακόμα και σε 33 σπουδαστές/-στριες, που είναι το ανώτατο όριο των σπουδαστών ανά τμήμα!! Με αυτό τον τρόπο  δεν μπορεί γίνεται η κατάρτιση, όσα φτιασίδια και ωραίες λέξεις κι αν βάλουν ο κ. Μητσοτάκης, η κα Κεραμέως και ο κ. Βούτσινος.

Απαιτείται κι εδώ η άμεση πρόσληψη όσων παραπάνω εκπαιδευτών/-τριών χρειάζονται στα εργαστηριακά μαθήματα, όταν ο αριθμός των  σπουδαστών το απαιτεί.

Αθήνα, 23/11/21