Print this page

Σημαντικός ο ρόλος του λογοθεραπευτή στα παιδιά με αυτισμό

Νοεμβρίου 13, 2020 0
Γράφει η λογοθεραπεύτρια Φροσούλα Μπάτζιου, υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας “Χάρισμα”. O αυτισμός είναι μία διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει τους τομείς της αλληλεπίδρασης του ατόμου με το περιβάλλον και έχει ως συνέπεια την απομόνωση και την αποτυχία της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης.  

Είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται, γύρω στην ηλικία των τριών χρόνων. Το παιδί φαίνεται να ζει στο δικό του κόσμο, δεν αντιδρά με τον τρόπο που θα αναμενόταν για ένα παιδί της ηλικίας του και έχει ασυνήθιστη και ιδιόρρυθμη συμπεριφορά.

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι να παρέχει ακριβείς πληροφορίες για το επίπεδο της επικοινωνίας και της γλώσσας του παιδιού μέσα από λεπτομερή αξιολόγηση. Αυτό μπορεί να χρησιμεύει στο σχεδιασμό μιας ακριβούς, κατευθυνόμενης εκπαιδευτικής παρέμβασης.

Ο λογοθεραπευτής έχει την δυνατότητα

  • να υποστηρίξει και να οργανώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παιδιού,
  • να βοηθήσει την οικογένεια στη συμπεριφορά της απέναντι στο παιδί
  • να συμβουλέψει τους άλλους ειδικούς για τους τρόπους κατανόησης και έκφρασης του παιδιού
  • να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει την γλωσσική κατανόηση και έκφραση αφού πρώτα έχει προωθήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνιακή πρόθεση του παιδιού.

Ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός στην εξέλιξη ενός ατόμου με αυτισμό, σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Η υποστήριξη και η συνεργασία των γονέων και των αδελφών είναι καθοριστικής σημασίας. Οι γονείς υποστηρίζονται ώστε να συμμετέχουν στην αξιολόγηση και στη θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 27315 51035 και 6942976751.

FROSOULA MPATZIOY

Last modified on Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 14:40