Print this page

Βέρδος σε Λιβανό: «Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων»

Φεβρουαρίου 03, 2022 0

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ  ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

Το Δήμο Ευρώτα επισκέφτηκαν σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την καταστροφή που προκάλεσε ο παγετός της 25ης και 26ης Ιανουαρίου, που έπληξε την περιοχή.

Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Ευρώτα, κ. Δήμο Βέρδο, κατά την οποία τέθηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον φετινό παγετό, αλλά και ζημιές που προκλήθηκαν από τον περυσινό παγετό στις καλλιέργειες του Δήμου, για τις οποίες το ύψος των αποζημιώσεων προκάλεσε την έντονη δυσφορία των παραγωγών.

 

 Επίσκεψη στην Τ.Κ. Λεήμονα

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ευρώτα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, οι βουλευτές Ν.Δ. Λακωνίας, κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός,  ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑ&Τ, κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Νίκων Τζινιέρης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, επισκέφτηκαν την περιοχή του Λεήμονα, παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, κ. Νίκου Σκάλκου, προκειμένου να δουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Αμέσως μετά, μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας, όπου ο Δήμαρχος, ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ απηύθυναν χαιρετισμό, ανέλυσαν τη διαδικασία που απαιτείται για τη χορήγηση αποζημιώσεων και απάντησαν σε ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι αιρετοί και δημότες.

Βέρδος: «Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων»

Ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος, ζήτησε από τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, «επειδή πέρυσι στον παγετό που έπληξε την περιοχή μας, οι αγρότες, οι παραγωγοί μας δεν το κρύβω, κι εγώ που είμαι αγρότης ειδικού καθεστώτος, δεν πήραμε τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε». Πρόσθεσε, δε, ότι πέραν του παγετού της 25ης και 26ης Ιανουαρίου, την 1η Φεβρουαρίου περιοχές του Δήμου, όπως η Γλυκόβρυση, ο Άγιος Ιωάννης, η Απιδιά και η Μακρινάρα, επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση.

 Λιβανός: «Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς που βάλλονται»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, αναφέρθηκε εν συντομία στη διαδικασία των αποζημιώσεων, στην καταγραφή των αδυναμιών της διαδικασίας αυτής και διαβεβαίωσε ότι λάθη που έχουν γίνει μπορεί να διορθωθούν. «Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και στους παραγωγούς που βάλλονται. Οι διαδικασίες είναι πλέον πιο γρήγορες. Μέσα σε λίγους μήνες έχουμε τις αποζημιώσεις. Μέχρι και τον Δεκέμβριο πληρώναμε υποχρεώσεις που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2017 και παράλληλα έχει νοικοκυρευτεί ο ΕΛΓΑ για να μπορεί να σας καλύπτει και να αισθάνεστε ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Επίσης, εστίασε την προσοχή του στα νέα δεδομένα ως απόρροια της κλιματικής κρίσης, λέγοντας ότι «μια περιοχή, όπως της Λακωνίας, που είχε συνηθίσει να έχει άλλες θερμοκρασίες, σήμερα βλέπουμε πόσο εύκολα οι θερμοκρασίες αγγίζουν και τους -7οC. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται άλλες προδιαγραφές, άλλες δυνατότητες και προφανώς και μια άλλη σχέση με την έννοια της ασφάλισης. Αυτό πρέπει να το δουν και οι συνεταιρισμοί. Εμείς έχουμε όλες τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσουμε σε αυτό το κομμάτι των υποδομών».

Λυκουρέντζος: «Υπάρχει αδικία. Η αδικία αυτή θα σταματήσει»

            Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφέρθηκε στη διαρκή συνεργασία του με την Περιφέρεια και τους βουλευτές Ν.Δ. Λακωνίας, λέγοντας ότι έχει βοηθήσει σημαντικά στη λήψη αποφάσεων. Ο κ. Λυκουρέντζος καταφέρθηκε έναντι όλων όσοι παραποίησαν λεγόμενά του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως πολιτικός έχω μάθει να συμμετέχω στο δημόσιο βίο με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Προ ολίγου πληροφορήθηκα τη διαστρέβλωση της συζήτησης που έγινε χθες το βράδυ στη Σπάρτη. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική πρακτική, γνωστή, ωστόσο, σε αυτή τη χώρα και χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένα παράταξη.  Την Αριστερά. Είπα χθες το βράδυ ότι έχοντας εκατομμύρια δέντρων, ελαιοδέντρων στη χώρα, εάν για κάθε ελαιόδεντρο ζητούσαμε ένα ευρώ ως ειδική ασφαλιστική εισφορά, θα αύξαναν θεαματικά τα έσοδα του Οργανισμού. Και σήμερα πληροφορούμαι ότι εγώ είπα ότι θα επιβάλλουμε ένα ευρώ το δέντρο. Αυτό αποτελεί μια αισχρή πρακτική, αλλά είναι γνωστό από πού προέρχεται (…) Μπορεί με ψεύδη να έκαναν πολιτική πέντε χρόνια, του τύπου θα αλλάξουμε τον κανονισμό και στο τέλος δεν έκαναν τίποτε, αφήνοντας 35 εκατ. Ευρώ έλλειμμα (…). Το μέλλον της Ελλάδας δεν παίζεται ούτε στα πεζοδρόμια, ούτε στους εθνικούς δρόμους, ούτε χτίζεται με ψέματα.

            Ειδικά για τα πορίσματα κλιμακίων του Οργανισμού, αναφορικά με τον περυσινό παγετό στην Τ.Κ. Λεήμονα, αναγνώρισε ότι: «Υπάρχει αδικία στα περυσινά πορίσματα της περιοχής του Λεήμονα. Αυτή η αδικία με ευθύνη δική μου και κατόπιν εντολής του υπουργού θα σταματήσει. Τα πορίσματα θα αναθεωρηθούν. Θα συσταθούν Επιτροπές από την Περιφέρεια και από τον ΕΛΓΑ και θα εξετάσουμε το ζήτημα. Διότι αυτή η τριβή, η οποία δεν προέρχεται από τον ΕΛΓΑ, αλλά από συγκεκριμένα υπηρεσία του ΕΛΓΑ, που προσπαθεί να δημιουργήσει τριβή ανάμεσα στους αγρότες και την κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά στις αναγγελίες για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, διευκρίνισε ότι έχει δοθεί χρονικό διάστημα 15 ημερών για να υποβληθούν οι δηλώσεις. «Είμαστε σε ετοιμότητα και κατόπιν εντολής του κ. Λιβανού σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, θα προσλάβουμε γεωπόνους απαιτηθούν από τις 10 Φεβρουαρίου και μετά για να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις (σ.σ. των ζημιών)». Έκανε, δε, αναφορά στην πρόταση να γίνουν οι εκτιμήσεις ανά ζώνες, λέγοντας ότι αποδέχεται αυτή την πρόταση, καθώς με αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής και αποζημίωσης των δικαιούχων, ωστόσο αναφέρθηκε και τις σημαντικές, όπως είπε, αντιδράσεις που σημειώθηκαν, διευκρινίζοντας ότι εάν θέλουμε να γίνουν μεμονωμένες εκτιμήσεις τότε θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος. «Εάν οι εκπρόσωποί σας συμφωνήσουν και έχουμε τη συναίνεση του Δημάρχου και της Περιφέρειας, να πάμε σε ζώνες, εγώ το λέω και δεσμεύομαι, θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

            Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σύμφωνα  με τη δήλωση καλλιέργειας που γίνεται σε ετήσια βάση. «Τα πορτοκάλια ασφαλίζονται για 0,22 ευρώ το κιλό. Από αυτά τα 0,22 ευρώ εμείς δεν θα αφαιρέσουμε ούτε ένα λεπτό. Θα πληρωθούν ακριβώς σε αυτή την τιμή», όπως τόνισε.

Παρόντες στην ενημέρωση που παρείχαν ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, πέραν των ήδη προαναφερθέντων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.κ. Μιχαήλ Σταματάκος, Μαργαρίτα Σπυριδάκου και Ντία Τζανετέα, οι Αντιδήμαρχοι Ευρώτα, κ.κ. Νίκος Γεωργοστάθης, Ζάχος Μπούτσαλης και Δημήτρης Φιφλής, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ.κ. Γιώργος Μαρουδάς και Δήμος Νταλιάνης, αντίστοιχα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σκάλας, κ. Ιωάννα Κούρλα, εκπρόσωποι συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών και πλήθος δημοτών, οι οποίοι στη συνέχεια έθεσαν τις ερωτήσεις τους προς τους ομιλητές.

Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού και  των υπηρεσιακών παραγόντων, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στον Covid-19.

vlcsnap 2022 02 03 12h10m36s252

 MG 0025

 

 

 MG 0056

 MG 0067

 MG 0069

Last modified on Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 16:19