Print this page

Αυτοψία ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ για ζημιές απο το γλοιοσπόριο στο Δήμο Ευρώτα

Ιανουαρίου 21, 2023 0

Επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών που έχει προκαλέσει στην ελαιοπαραγωγή του Δήμου Ευρώτα η προσβολή από γλοιοσπόριο, διενέργησαν χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Τρίπολης και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Λακωνίας, ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Ευρώτα.

Ειδικότερα, κατόπιν επιστολής του Δημάρχου Ευρώτα, κ. Δήμου Βέρδου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Τρίπολης, Γιάννη Ασσιούρα, με την οποία ο Δήμαρχος έθετε τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στους ελαιοπαραγωγούς το γλοιοσπόριο και ο δάκος, χθες επισκέφθηκαν το Δήμο Ευρώτα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Τρίπολης και εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ, προκειμένου να γίνει αυτοψία των ζημιών.

Τα μέλη του κλιμακίου, συνοδευόμενα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Ζαχαρία Μπούτσαλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκαν περιοχές του Δήμου Ευρώτα, όπου εντοπίζεται έξαρση προσβολών από γλοιοσπόριο και διαπίστωσαν την έκταση του προβλήματος. 

Όπως ενημέρωσαν, θα προχωρήσουν στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων από τα ελαιοτριβεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην ποιότητα του λαδιού, ενώ θα προβούν σε όσες ενέργειες είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις στους πληγέντες, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο σε όλη τη Λακωνία. 

Να σημειωθεί ότι οι ζημίες από γλοιοσπόριο δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, γι’ αυτό και ο Δήμαρχος Ευρώτα έχει ήδη ζητήσει από τον κ. Λυκουρέντζο είτε να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες μέσω του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, είτε να βρεθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. 

 

 

Last modified on Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 11:34