Ενημέρωση για την δραστική ουσία chlorpropham.

«Γνωστοποίηση δημοσίευσης Κανονισμού της Επιτροπής με θέμα την τροποποίηση των παραρτημάτων ΙΙ, ΙΙΙ και V του Kανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 όσον αφορά τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων των δραστικών ουσιών carbon tetrachloride, carbon tetrachloride, chlorothalonil, chlorpropham, dimethoate, ethoprophos, fenamidone, methiocarb, omethoate, propiconazole pymetrozine».

 Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λακωνίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το υπ’αριθ. 2509/72494-12/03/2021 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσον αφορά την περίπτωση της δραστικής ουσίας chlorpropham, μειώνονται τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (ΑΟΥ) στην πατάτα από 10 ppm και ορίζονται προσωρινά ΑΟΥ (0,4ppm). Oι εγκρίσεις σκευασμάτων chlorpropham ανακλήθηκαν σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/989 και η χρήση αποθεμάτων από τους χρήστες επιτρεπόταν μέχρι τις 8 -10-2020. Ωστόσο, δεδομένα παρακολούθησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει μόλυνση (cross contamination) των πατατών σε επίπεδο υψηλότερο του 0,01 mg/kg όταν αυτές αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις με ιστορικό χρήσης chlorpropham.

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να αναπτύξουν νέα μεθοδολογία καθαρισμού για να περιοριστεί η μόλυνση των πατατών που δεν έχουν υποστεί μεταχείριση με την ουσία αυτή. Tο προσωρινό ΑΟY θα επανεξεταστεί με βάση τα δεδομένα παρακολούθησης που θα υποβληθούν στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και στη συνέχεια έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε επόμενου έτους.

Τις υφιστάμενες πρακτικές καθαρισμού μπορείτε να τις βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους: http://eagri.cz/public/web/file/654978/b._2020_04_06_Annex_1_Guidelines_cleaning_PVC.pdf και

https://projectblue.blob.core.windows.net/media/Default/Potato%20knowledge%20library/2020-04-03%20PVC%20Annex%203%20Grower%20selfchecklist%20two%20side%20A4.pdf

Με βάση τα ανωτέρω απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αποθήκευση προϊόντων σε εγκαταστάσεις στις οποίες υπάρχει ιστορικό χρήσης chlorpropham.

          Μ.Ε.Π.

 Ο ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

   Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ                                              

 Γ. ΚΑΤΣΙΜΑΛΗΣ

                                                                                    

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.