Print this page

Κορωνοϊός: 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Νοεμβρίου 09, 2020 0
Ενθαρρυντικά πέρα από κάθε προσδοκία είναι τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας, για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσουν οι εταιρείες Pfizer και BioNteck. 

Όπως ανακοίνωσε η Pfizer, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι κατά 90% αποτελεσματικό, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη κάλυψη απέναντι στη νόσο, από όσο ήλπιζαν οι περισσότεροι ειδικοί.   Ενδεικτικό είναι πως η υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, ήταν έτοιμη να δώσει έγκριση σε οποιοδήποτε εμβόλιο παρείχε κάλυψη σε ποσοστό 50% - δηλαδή στους μισούς από όσους θα το έκαναν στο μέλλον. Το εμβόλιο της Pfizer όμως, φαίνεται πως παρέχει προστασία σε περισσότερους από 9 στους δέκα. 

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιό μας, παρέχουν αρχικά αποδεικτικά στοιχεία για την δυνατότητα του εμβολίου να αποτρέπει τη νόσο Covid-19», ανακοίνωσε ο Δρ. Άλμπερτ Μπούλα, πρόεδρος και CEO της Pfizer.  Σύμφωνα με την Pfizer, προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες.    «Πλησιάζουμε ένα κρίσιμο ορόσημο στην ανάπτυξη του προγράμματος, σε μία στιγμή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο και με τους δείκτες μόλυνσης να αγγίζουν νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στο μέγιστο της πληρότητας και τις οικονομίες να πασχίζουν για την επανεκκίνησή τους», πρόσθεσε ο δρ. Μπούλα.   Οι δοκιμές θα συνεχιστούν καθώς στη φάση 3 συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 43.000 εθελοντές.

Για τη συλλογή των δεδομένων θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες και στη συνέχεια θα κατατεθεί η αίτηση για έγκριση.    Αν η αδειοδότηση προχωρήσει απρόσκοπτα, οι πρώτες δόσεις μπορεί να αρχίσουν να γίνονται σε επαγγελματίες υγείας στο τέλος της χρονιάς.   Από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχουν καταγραφεί πάνω από 50,4 εκατομμύρια μολύνσεις σε όλο τον πλανήτη και ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.257.747 ανθρώπους.    Η Pfizer, που ανέπτυξε το εμβόλιο από κοινού με την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNtech, παρουσίασε μόνο μερικά από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, μετά τον πρώτο επίσημο έλεγχο των δεδομένων από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιο είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό στο να αποτρέπει τη νόσο, μεταξύ των εθελοντών που δεν είχαν καμία ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης από τον κορωνοϊό Sars-Cov-2. Αν όλα τα στοιχεία επαληθευτούν, το εμβόλιο θα συγκαταλεχθεί μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών, όπως το εμβόλιο κατά της ιλαράς.    Μέχρι το τέλος του έτους, η Pfizer εκτιμά πως μπορεί να παρασκευάσει δόσεις για την ανοσία 15 έως 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανεξάρτητοι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν κατά του «πρώιμου ενθουσιασμού», πριν ολοκληρωθούν οι μακροπρόθεσμοι έλεγχοι ελέγχου και δεδομένων. 

Η Pfizer γίνεται η πρώτη εταιρεία που ανακοινώνει θετικά αποτελέσματα ενώ συνολικά έντεκα διαφορετικά εμβόλια βρίσκονται στα τελευταία στάδια της τρίτης φάσης δοκιμών, στην παγκόσμια «κούρσα» για ένα ή περισσότερα εμβόλια απέναντι στον νέο κορωνοϊό.   «Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η Κάθριν Γιάνσεν, αντιπρόεδρος της Pfizer και επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων. «Αυτή ήταν μία καταστροφική κατάσταση, μία πανδημία και βαδίζουμε πάνω σε ένα μονοπάτι και έναν στόχο που κανείς δεν είχε καταφέρει ποτέ: να βρούμε εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο».  

Με πληροφορίες από Guardian και New York Times Πηγή: www.lifo.gr

Last modified on Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 15:54