Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Άλωση και τιμής για τον τελευταίο Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο ΙΑ΄Παλαιολόγο

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν,  την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, οι εκδηλώσεις  για τα Παλαιολόγεια 2022, που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης.

Η ομαδική προσπάθεια και η συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης, το  Ν.Π  Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, την Τοπική Κοινότητα Μυστρά, και τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπάρτης, απέδωσε καρπούς!

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Άλωση και τιμής για τον τελευταίο Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο ΙΑ΄Παλαιολόγο κορυφώθηκαν την Κυριακή 29 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά, όπου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και Μνημόσυνο στη μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα.

Ακολούθησε  τρισάγιο  και κατάθεση στεφάνων στο  χώρο του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Εν συνεχεία, στον κεντρικό δρόμο του Μυστρά, έμπροσθεν της πλατείας, υπό την επιμέλεια της Αντιδημάρχου κας. Γ. Ζαχαράκη, πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, εκδήλωση με τίτλο «Όταν η μνήμη ανασταίνει τη δόξα», όπου μέσα από πρωτότυπα κείμενα, αφήγηση και παρέλαση νέων, ντυμένων με θεατρικά κοστούμια και παραδοσιακές στολές, παρουσιάστηκε το ιστορικό πέρασμα από το Βυζάντιο στο σήμερα. 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με τον 15ο Παλαιολόγειο ημιμαραθώνιο Δρόμο 2022, όπου οι συμμετοχές των αθλητών ξεπέρασαν τις 120.

Στα πλαίσια των Παλαιολογείων 2022 πραγματοποιήθηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν: Το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στο Μυστρά, Γυμνάσια της πόλης μας, ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης, η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας και η Χορωδία Ναυπάκτου.

Ο Δήμος Σπάρτης ευχαριστεί θερμά:

Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις των Παλαιολογείων, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  κ.κ. Ευστάθιο,

τους Βουλευτές του Νομού, κ.κ. Αθ. Δαβάκη, Ν. Κρητικό και Στ. Αραχωβίτη, τον εκπρόσωπο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Διοικητή ΔΙΚΕ, Υπ/γο Δ. Σκουφίδη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Π. Νίκα, τους Αντιπεριφερειάρχες, κ.κ. Ν.Τζινιέρη και Θ. Βερούτη, τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δ. Βέρδο, τους Αντιδημάρχους Αν. Μάνης και Μονεμβασίας, κ.κ. Ελ. Δρακουλάκου και Κ. Μαυρομιχάλη αντίστοιχα, καθώς και τους λοιπούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τους εκπροσώπους του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και των συλλογικών φορέων του Νομού, καθώς και όλους τους  πολίτες που τίμησαν με τη παρουσία τους για άλλη μία χρονιά, τη Μνήμη των αγωνιστών πεσόντων στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, ο Δήμος Σπάρτης,  ευχαριστεί  όλους όσους βοήθησαν για  την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τους συνδιοργανωτές, τους συμμετέχοντες (το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, τον Χορευτικό Σύλλογο «Οι Χοροδρόμοι», το Σώμα Απόδοσης τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης, τη Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης, το Δημοτικό Σχολείο Μυστρά -Αγίου Ιωάννη, πολλούς νεαρούς εθελοντές), καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου, για την αμέριστη και έμπρακτη βοήθειά τους, για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνόλου των εκδηλώσεων της φετινής επετείου.

Τέλος, ο κ. Δήμαρχος επιθυμεί να ευχαριστήσει προσωπικά και κάποιους από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας των διοργανώσεων: την Αντιδήμαρχο κα. Γεωργία Ζαχαράκη, την Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του ΝΠΠΠ κ.κ. Ευγενία Πρέβα και Ελένη Τσουλόγιαννη.

Δελτίου τύπου  Δήμου Σπάρτης

image9

image4

image5

image13

photo 2022 05 29 12 27 36

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.