Print this page

Απάντηση Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας στον Δ.Σπάρτης για την Γιορτή Ελιάς και Λαδιού

Οκτωβρίου 10, 2022 0

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΛΑΣΙΑ

Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Οκτωβρίου 2022 την συζήτηση σχετικά με την αναβίωση της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στην Σελλασία, πρόταση που υπέβαλε η αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα ο κ  Βαλιώτης και ο κ Αργειτάκος.

Κανείς δεν κατάλαβε με την λήξη της συνεδρίασης και της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, αν το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση. Ή δεν χρειαζόταν να λάβει κάποια απόφαση επί του θέματος; Κανένα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ζήτησε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία .

Επομένως ακόμα και οι δημοτικοί Σύμβουλοι Βαλιώτης και Αργειτάκος που εισήγαγαν το θέμα, δεν αντέδρασαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης η οποία δεν έδειξε στους δημότες ποιοί τάσσονται με την πρόταση των εισηγητών και ποιοί με την πρόταση του Δημάρχου για την διάσπαση της Γιορτής.

Είναι βέβαιο ότι το Δημοτικό  μας Συμβούλιο θυμήθηκε την Σελλασία επηρεασμένο από το εξαιρετικής εμβέλειας και επιτυχίας Διεθνές Συνέδριο με θέμα την Μάχη της Σελλασίας (222 πΧ) που πραγματοποιήθηκε 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2022 από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης  .

Η επιτυχία του Συνεδρίου φαίνεται ότι ξύπνησε ενοχές, αλλά και ανασφάλειες σε αντιπολίτευση και συμπολίτευση  για την εγκατάλειψη της Σελλασίας , αλλά δυστυχώς  δεν ξύπνησε και μνήμες στην Δημοτική αρχή και γι’ αυτό δεν θυμήθηκε την προσπάθεια που έκανε ο Σύλλογός μας και την αλληλογραφία προς το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού και προς τον Δήμαρχο Πέτρο Δούκα ήδη από το 2020 για την αναβίωση της Γιορτής Ελιάς  στην Σελλασία.

Παραθέτουμε τα δημοσιεύματα και τις απαντήσεις του κ Δούκα στις επιστολές του Πολιτιστικού Συλλόγου , τις οποίες ο κ Δούκας αποκάλεσε στα Μέσα Ενημέρωσης: «… διάφορες ανοησίες που έχουν αναφερθεί σχετικά με την γιορτή ελιάς και λαδιού της Σελλασίας».

Η αντιπολίτευση τότε, δυστυχώς,  δεν αντέδρασε καθόλου.

Υπενθυμίζουμε , λοιπόν ότι:

  1. Στις 21/1/2020 με Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από κοινού με την Τοπική Κοινότητα Σελλασίας , αναφερόμαστε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε στην Σελλασία και στην οποία μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου παραβρέθηκαν το Τοπικό Συμβούλιο Σελλασίας, η τότε Πρόεδρος του ΝΠΠΑ κ Δαράκη και ο τότε Αντιδήμαρχος κ Καρλαύτης.

Η κ Δαράκη δεσμεύτηκε να συνδιοργανωθεί η Γιορτή Ελιάς στην Σελλασία  με προϋπολογισμό 10.000,00 χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν υπήρχαν οι 19.000,00 που είχαν εγγραφεί ήδη στον προϋπολογισμό του Δήμου από το 2019, ενώ ο κ Καρλαύτης μίλησε για το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Δήμου να διοργανώσει την SPARTAGROTICA (!)

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να διαβάσουν τι έγραψαν τα ΜΜΕ

https://www.apela.gr/article/135421/prospathoun-na-anabiosoun-ti-giorti-elias-kai-ladiou-to-2020-alla-oi-sellasiotes-den-pisteuoun-ton-douka

  1. Ο Δήμαρχος Πέτρος Δούκας απαντά στο Πολιτιστικό Σύλλογο Σελλασίας μέσω του apela.gr στις 5 Φεβρουαρίου 2020 και αποκαλεί ανοησίες τις ανησυχίες που εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Κοινότητα Σελλασίας σχετικά με την διαφαινόμενη ΜΗ αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία .

https://www.apela.gr/article/135438/o-doukas-apanta-stin-apela-gia-to-pou-tha-ginei-i-giorti-elias kai-ladiou-to-2020

Ο κ. Δούκας, στην απάντησή του φαίνεται ότι διαχωρίζει την Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, η οποία θα γίνει στη Σελλασία, όπως μας τόνισε, με μια άλλη εκδήλωση αγροτικού περιεχομένου που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη Σπάρτη από 26 έως 28 Ιουνίου.

Η απάντηση του κ. Δούκα έχει ως εξής:

«Σε σχέση με διάφορες ανοησίες που έχουν αναφερθεί σχετικά με την γιορτή ελιάς και λαδιού της Σελλασίας, πρώτος εδώ και μήνες έχω δηλώσει, ότι ο δήμος Σπάρτης, θα στηρίξει ενεργά την αναβίωση της γιορτής στη Σελλασία που εδώ και 2 χρόνια έχει εγκαταλειφτεί.

Παράλληλα, για να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο της Λακεδαίμονος, θα οργανώσουμε από 26 έως 28 Ιουνίου ένα συμπόσιο στη Σπάρτη πανελλήνιας και  διεθνούς εμβέλειας, για την ανάδειξη όλων των αγροτικών προϊόντων της Λακωνικής γης.

Επίσης, προχωράμε στη δημιουργία «Συνδέσμου Αγροτικών Επιχειρήσεων Σπάρτης», για να μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε σε θέματα εξαγωγών, βελτίωσης των συστημάτων μάρκετινγκ, επικοινωνίας και πληροφορικής τους, συστημάτων προμηθειών εφοδίων, σεμιναρίων βελτίωσης της αγροτικής παραγωγικότητας, αξιοποίησης των Προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ, βελτίωση του brand name & brand recognition, κλπ και άλλες δράσεις προς την κατεύθυνση της στήριξης των αγροτών του τόπου μας.»

Τίποτα βέβαια από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα από τον Δήμαρχο Πέτρο Δούκα , παρά το γεγονός ότι είμαστε εκτός περιορισμών covid για μακρό χρονικό διάστημα.

Βεβαίως έχει δίκιο ο κ Δούκας για την εγκατάλειψη της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία με ευθύνη άλλων. Αυτός, όμως, που τότε αποκαλούσε ανοησίες τους δημόσια εκφρασμένους φόβους των τοπικών φορέων της Σελλασίας για την ανυπαρξία πρόθεσης εκ μέρους του να αναβιώσει την Γιορτή, όπως ήταν και όχι να κάνει ένα πανηγυράκι, πρέπει σήμερα να ζητήσει συγγνώμη για την αμετροέπεια του και τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε τότε στους τοπικούς φορείς.

 

Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρει ο κ Δούκας, ο οποίος άλλωστε έχει συνηθίσει στην εξαπόλυση ύβρεων τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο , όσο και τους δημότες που τολμούν να εκφράζουν δημόσια τις διαφωνίες τους προς τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής.

  1. Φαίνεται παρακάτω η αποστολή της αναλυτικής πρότασης του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας με email στην κ Δαράκη στις 30/1/2022, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Δήμαρχο κ Δούκα , ο οποίος απαξίωσε να απαντήσει στον Σύλλογο , αλλά προτίμησε να απαντήσει μέσω του apela.gr , όπως φάνηκε παραπάνω.
  2. SELASIA_SYLLOGOS.jpg

Επομένως , πολλές ανακρίβειες ακούστηκαν από την πλευρά της Δημοτικής αρχής στο ΔΣ της 3ης Οκτωβρίου 2022 περί αδιαφορίας των τοπικών παραγόντων να αναβιώσουν την Γιορτή Ελιάς στην Σελλασία.

Αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν η αδιαφορία του ΝΠΠΑ και του Δημάρχου Πέτρου Δούκα να απαντήσει στο έγγραφο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας και της Τοπικής Κοινότητας με ημερομηνία 30/1/2020, με το οποίο οι τοπικοί φορείς της Σελλασίας έκαναν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και το οποίο ουδέποτε απαντήθηκε από τον κ Δούκα και τους συνεργάτες του.

Είναι δε προφανές ότι ο Δήμαρχος Σπάρτης θέλησε να δικαιολογήσει την απραξία του αφού ούτε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Οκτωβρίου αναφέρθηκε στην παραπάνω αλληλογραφία με την οποία αποδεικνύεται το έμπρακτο ενδιαφέρον των φορέων της Σελλασίας να αναλάβουν την συνδιοργάνωση της Γιορτής Ελιάς ήδη από το 2020. Τότε δεν μπορούσε λόγω Covid  να πραγματοποιηθεί.

Σήμερα γιατί προσπαθεί να δείξει ότι οι τοπικοί φορείς δεν ενδιαφέρονται; Προσπαθεί να απαξιώσει και να κοντύνει το ενδιαφέρον και τις δραστηριότητες των τοπικών φορέων προκειμένου να κρύψει την αναποτελεσματικότητα και την αδιαφορία του, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά.

Είναι επίσης άξιο απορίας γιατί ο κ Αργειτάκος και ο κ. Βαλιώτης δεν αντέδρασαν στις παραπάνω δημόσιες δηλώσεις του Δημάρχου Πέτρου Δούκα το 2020 , αλλά θυμούνται σήμερα ( μετά την διάλυση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία από τον κ Βαλιώτη με την ανοχή του κ Αργειτάκου) ότι η Γιορτή Ελιάς πρέπει να αναβιώσει στην Σελλασία, χωρίς , όμως, να δώσουν πραγματική μάχη γι’ αυτό που εισηγήθηκαν, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί η θέση του Δημάρχου και αναίμακτα, άνευ ψηφοφορίας και απόφασης του ΔΣ, να διασπασθεί η Γιορτή Ελιάς, όπως είναι ο σχεδιασμός του κ Δούκα.

Λυπούμαστε για τα προεκλογικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια που παίζονται εκ του ασφαλούς στις πλάτες της Σελλασίας, αλλά  και του δημότη της Σπάρτης γενικότερα.

Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις θα δώσουν την απάντηση από την πλευρά των δημοτών και των φορέων που τους εκπροσωπούν.

Από το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας