Print this page

Π.Δούκας: " 28ης Οκτωβρίου 1940 - Ημέρα που μας συγκλονίζει όπως το ΟΧΙ της Σπάρτης και του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες"

Οκτωβρίου 28, 2022 0
«Ω τρακόσιοι! Σηκωθείτε και ξανάλθετε σ’ εμάς· τα παιδιά σας θέλ’ ιδείτε πόσο μοιάζουνε με σας…. » 
[από τον Ύμνο στην Ελευθερία του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, Μάϊος 1823]
 
28η Οκτωβρίου 1940! 
 
Αύριο ξημερώνει η 82η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 - Ημέρας που μας συγκλονίζει όπως το ΟΧΙ της Σπάρτης και του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, το ΟΧΙ του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, το ΟΧΙ των Αγωνιστών του 1821!
 
Το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά ακολούθησε η Ελληνική εποποΐα• η επέλαση μέχρι τη Κορυτσά, το Πόγραδετς, τους Αγίους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και τη Χειμάρρα, δηλαδή σχεδόν όλη τη Βόρεια Ήπειρο = το 1/4 της Αλβανίας!
 
•Όμως στις 6 Απριλίου του 1941, άρχισε η μεγάλη επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων από τη Βουλγαρία, στις Σέρρες και το Κιλκίς (Επιχείρηση Μαρίτα της 12ης Γερμανικής Στρατιάς υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ), που ανάγκασε τις δικές μας δυνάμεις να υποχωρήσουν για να μην περικυκλωθούν! 
 
Υπήρξε και νέα γραμμή άμυνας στις Θερμοπύλες, αλλά μπροστά στις πολύ υπέρτερες Γερμανικές στρατιές, η Ελλάδα αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει στις 20 Απριλίου με τους Γερμανούς και στις 23 με τους Ιταλούς! 
 
Τον Μάϊο του 1941 έπεσε και η Κρήτη - αν και οι Άγγλοι υπερασπιστές του νησιού υπερτερούσαν αριθμητικά!
 
Σύμφωνα με ιστορικούς ερευνητές, ο ίδιος ο Χίτλερ θεώρησε ότι η περιπέτεια του Μουσσολίνι στην Ελλάδα, και η ηρωική στάση των Ελλήνων, καθυστέρησε την εισβολή του στη Ρωσία και του κόστισε τη νίκη! [Leni Riefenstahl, Leni Riefenstahl: A Memoir.(Picador New York, 1987,σελ. 295)]
 
Το 1941-42, οι Γερμανοί κατακτητές, για να εξαντλήσουν τα αντίπαλα έθνη και για να θρέψουν τους ίδιους τους Γερμανούς και τα στρατεύματά τους, εφαρμόζουν στη Ρωσία και στην Ελλάδα (και στη Πολωνία) το περίφημο Hungerplan, δηλ. τους Μεγάλους Λιμούς ή Πείνα της Κατοχής! 
Πάνω από 300 χιλιάδες Ελληνίδες, Έλληνες και Ελληνόπουλα δεν άντεξαν!
 
•——Για όσους είχαμε πατεράδες που πολέμησαν και ανδραγάθησαν στον Πόλεμο αυτό, η 28η Οκτωβρίου έχει μια ξεχωριστή σημασία!
 
Ο δικός μου πατέρας, Πτέραρχος Γεώργιος Π. Δούκας (Διοικητής της Μοίρας 335 καταδιωκτικών Σπιπτφάϊρ στη Βόρειο Αφρική), πολέμησε αρχικά στο Αλβανικό μέτωπο, ως αεροπόρος της τότε Ελληνικής Αεροπορίας με πολωνέζικα μαχητικά PZL παλαιάς κοπής!
 
Με τη συνθηκολόγηση, κατέβηκε στο σπίτι μας στη Πλατεία Δούκα στη Σπάρτη, σε “κατ’ οίκον περιορισμόν”!
Σύντομα δραπέτευσε και με ένα καΐκι έφυγαν από το Γύθειο για τη Τουρκία για να βρούνε τρόπο να ενωθούνε με τις συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούσαν στη Βόρεια Αφρική!
 
Οι Τούρκοι τους συνέλαβαν, αλλά οι ‘Άγγλοι’ εξαγόρασαν τη φυλάκισή τους και τους μετέφεραν στη Μάρσα Ματρούχ (στην Αίγυπτο προς τα σύνορα με τη Λιβύη), όπου ύστερα από μια σύντομη εκπαίδευση στη Ροδεσία, σχημάτισαν τις Μοίρες Διώξεως 335 και 336! 
 
Οι μάχες συνεχίστηκαν εναντίον των Γερμανικών Δυνάμεων που υποχωρούσαν από Ιταλία και από Γιουγκοσλαβία! 
 
Αυτά τα λίγα. Παρασημοφορήθηκε (όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες αεροπόροι και μαχητές), από τον ίδιο τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γουίνστον Τσώρτσιλ, τον Πατέρα της Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!
 
Τιμή και Δόξα σε όσους άνδρες, γυναίκες, νεαρά παλικάρια πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να καμαρώνουμε για την ανδρεία και φιλοπατρία τους!
 
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!
Ζήτω το Έθνος μας!
 
* ΥΓ. Και κάποιοι άλλοι επίκαιροι στίχοι από τον Ύμνο στην Ελευθερία του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού (Μάϊος 1823]
«Η Διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή
καθενός χαμογελάει, “πάρ’ το”, λέγοντας, “και συ”…..
….Μην ειπούν στο στοχασμό τους τα ξένη έθνη αληθινά:
“Εάν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά”.»