Print this page

Νεοκλής Κρητικός: Παρέμβαση για την αποστολή διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη διεκπεραίωση των φακέλων πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών

Νοεμβρίου 17, 2021 0

Για το θέμα της πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών, συναντήθηκε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Ο βουλευτής Λακωνίας έθεσε το ζήτημα στην ουσία του, ενημέρωσε τον κ. Γενικό ότι όντως υπάρχει ανάγκη σε ικανό αριθμό εργατών γης και ότι πολλοί καλλιεργητές δεν προέβλεψαν να κάνουν τη διαδικασία προ της 30ης Σεπτεμβρίου, οπότε και έκλεισε η πλατφόρμα για την κατά παρέκκλιση διαδικασία.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον βουλευτή Λακωνίας ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση και την διεκπεραίωση των φακέλων αναλαμβάνει το γραφείο αδειών διαμονής στην Περιφέρεια, σύμφωνα με το βασικό τρόπο πρόσκλησης εργατών γης. Επίσης ανέφερε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα παραμονής για τους εργάτες γης έως και εννέα μήνες και ότι το λειτουργικό σύστημα για τη δήλωση ενδιαφέροντος θα είναι έτοιμο τις επόμενες βδομάδες.

Ο κ. Νεοκλής Κρητικός ζήτησε να αποσταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς όλες τις Περιφέρειες, καθώς δεν ήταν σαφές το πλαίσιο, μέσα στο οποίο έπρεπε να κινηθεί κάθε γραφείο για την προώθηση των φακέλων.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε εντολή στο διευθυντή του Γραφείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να σταλεί η διευκρινιστική εγκύκλιος εντός της ημέρας (Τρίτη, 16/11/2021).

Για την περίπτωση να επανέλθει η κατά παρέκκλιση διαδικασία θεωρείται πολύ δύσκολο, καθώς απαιτείται συνεργασία μεταξύ των τριών συναρμοδίων Υπουργείων, και ταυτόχρονα θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο η διαδικασία συμπλέει με τα προστάγματα της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και τις χώρες εντός και εκτός Σένγκεν.