Print this page

Ενωτική Κίνηση Μάνης “Κάδοι απορριμμάτων Δήμου Ανατολικής Μάνης”

Σεπτεμβρίου 28, 2022 0

Το καλοκαίρι πέρασε και η επικρατούσα κατάσταση από τα σκουπίδια τόσο στο Γύθειο όσο και σε πολλά άλλα σημεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης είναι απαράδεκτη γεγονός που δικαιολογεί την αγανάκτηση κατοίκων και τουριστών. Μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η κατάσταση  μη ύπαρξης κάδων στα σημεία  που αρχικώς είχαν τοποθετηθεί, από όπου στις αρχές καλοκαιριού απομακρύνθηκαν  χωρίς καμία αιτιολογία με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών –ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες -σε κεντρικά σημεία και ακατάλληλα  μεταξύ των οποίων και στην παραλία Μαυροβουνίου, δίπλα από τον παιδικό σταθμό στο δημοτικό πάρκινγκ Γυθείου, και σε πολλά άλλα  σημεία. Επίσης μεγάλο σημείο συγκέντρωσης κάδων και σκουπιδιών έχει συγκεντρωθεί απέναντι στο φούρνο Καραβασίλη προς Μαυροβούνι. Να σημειωθεί ότι στα σημεία που είναι παρατεταγμένοι οι κάδοι, συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων με αποτέλεσμα πέραν της τεράστιας δυσοσμίας να δημιουργούνται και ανθυγιεινές εστίες μόλυνσης όπως επίσης και στους χώρους που προϋπήρχαν κάδοι όπου οι δημότες που αδυνατούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους τα πετούν εκεί. Οι υπάρχοντες κάδοι όπου έχουν τοποθετηθεί δεν επαρκούν για τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών με αποτέλεσμα τα σκουπίδια που παραμένουν εκτός κάδων  να δημιουργούν εστίες που συγκεντρώνονται τρωκτικά, έντομα και αδέσποτα ζώα. Δίπλα σε καταλύματα και ξενοδοχεία παρατηρείται η ίδια εικόνα καθώς και σε αλλά σημεία που υπάρχουν βυθιζόμενοι κάδοι οι οποίοι δεν καθαρίζονται ούτε και ο περιβάλλων χώρος αυτών. Εφόσον δεν υπάρχει αποκομιδή απορριμμάτων από τις προϋπάρχουσες πριν την απομάκρυνση των κάδων θέσεις είναι ευνόητο ότι δεν υπάρχει και οδοκαθαρισμός στα σημεία που δεν υπάρχουν πλέον κάδοι και απορρίπτονται σκουπίδια εκτός κάδων. Λόγω απουσίας κάδων έξω από τις τουριστικές επιχειρήσεις πολλές από αυτές τα συγκεντρώνουν σε διάφορα σημεία προκειμένου στη συνέχεια με ιδιωτικά μέσα να τα μεταφέρουν στη χωματερή.

Η παράταξή μας ζήτησε την κατεπείγουσα εισαγωγή του σοβαρού αυτού θέματος προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο προ ημερησίας διατάξεως εν μέσω του καλοκαιριού, προσκομίζοντας και σχετική γνωμοδότηση. Δυστυχώς όμως και με μεγάλη έκπληξη η αίτησή μας απορρίφθηκε γιατί το θέμα δεν κρίθηκε κατεπείγον και σοβαρό και μέχρι και σήμερα δεν έχει καν εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης. Και η κατάσταση παραμένει ίδια . Σημειώνουμε ότι πέραν του θέματος των κάδων που απομακρύνθηκαν από τα σημεία συγκέντρωσης, μείζον θέμα αποτελεί και η συνέχιση ή μη πληρωμής των τελών αποκομιδής απορριμμάτων από τους δημότες λόγω του ότι αφαιρέθηκαν οι κάδοι από τα σημεία που αρχικώς ευρίσκονταν.

Αγαπητοί συνδημότες αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί από πλευράς διαχείρισης απορριμμάτων και Δημόσιας υγείας στη Μάνη κι ας προσπαθούν οι δημοτικοί μας άρχοντες να μας πείσουν ότι όλα είναι καλά και υπάρχει καθαριότητα παντού….. 

Τα συμπεράσματα δικά σας !

Γραφείο Τύπου

Ενωτικής Κίνησης Μάνης