Print this page

Το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό

Μαρτίου 10, 2023 0

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο δημοτικό συμβούλιο έγιναν πράγματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ και προσβάλουν το ανώτατο όργανο αποφάσεων του δήμου.
Η Ελένη Δαράκη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και εκλεγμένη με την παράταξη του δημάρχου Σπάρτης κ.Πέτρου Δούκα, πραγματοποίησε ένα συμβούλιο χωρίς την συμπολίτευση, δηλαδή τον δήμαρχο αλλά και τους υπόλοιπους της δημοτικής αρχής, γιατί διαφώνησε με τον δήμαρχο όσον αφορά την ημερομηνία πραγματοποίησης του εν λόγω συμβουλίου. Έτσι ως ένδειξη διαμαρτυρίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και καλό θα ήταν οι εκλεγμένοι με την δημοτική αρχή (Πέτρου Δούκα) να προσπαθήσουν να συνεργαστούν έστω μέχρι τον Οκτώβριο που θα γίνουν οι εκλογές, γιατί αυτό οφείλουν στην τοπική κοινωνία που τους εξέλεξε.

Όσοι εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Δούκα, ηθικά και ως είθισται, πρέπει να συνεχίσουν μέχρι το τέλος να στηρίζουν την επιλογή τους και κατ’ επέκταση την επιλογή του κόσμου. Ο δήμος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και σε αυτό φέρουν ευθύνη όλοι οι εκλεγμένοι, κατά πρώτον της δημοτικής αρχής.

Καλό θα ήταν η πρόεδρος του συμβουλίου κ.Δαράκη ,ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης να κάτσουν και να τα βρουν για το καλό του Δήμου Σπάρτης.

Τον πρώτο λόγο έχει ο δήμαρχος και αυτό οφείλουν οι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι που τον στήριξαν να συνεχίζουν να τον στηρίζουν, γιατί ήταν ξεκάθαρα επιλογή τους που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο. Σε άλλη περίπτωση παραιτούνται των όποιων αξιωμάτων τους έχουν δοθεί και λειτουργούν ως ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Οφείλεται σεβασμός προς το δημοτικό συμβούλιο και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης .
Οι εξηγήσεις που έδωσε η κ.Δαράκη περί νομιμότητας της συνεδρίασης μπορεί να επαρκούν όμως το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό, από την στιγμή που δήλωσε και ίδια ότι ανήκει στην παράταξη του Πέτρου Δούκα, ηθικά τότε θα έπρεπε να ακολουθήσει αυτό που ήθελε η παράταξή της.

Σε άλλη περίπτωση αν υπάρχει ουσιαστική ρήξη-διαφωνία μεταξύ Δούκα-Δαράκη , το ηθικόν προστάζει ότι η Ελένη Δαράκη παραιτείται της προεδρίας που προτάθηκε από τον Πέτρο Δούκα διαχωρίζει την θέση της από την παράταξη και ο Πέτρος Δούκας προτείνει κάποιον άλλον-η για πρόεδρο (όπως προστάζει ο νόμος δηλαδή η συμπολίτευση-δήμαρχος προτείνει τον-την πρόεδρο) για να συνεχιστεί όσο είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και και κατ’ επέκταση του Δήμου Σπάρτης.
Αυτό είναι και νόμιμο και ηθικόν… για να δούμε όμως τι θα γίνει!
Το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό
(η φράση του τίτλου του θέματος προέρχεται από τον Μανουέλ Κάντ - Γερμανός Φιλόσοφος)

Τάκης Κούρος - Spartanews.gr

 

Last modified on Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 09:51