Print this page

Απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην απαράδεκτη ανακοίνωση Βαλιώτη για τα δημοτικά τέλη.

Ιανουαρίου 01, 2021 0

Δελτίο Τύπου

31/12/2020

Απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην απαράδεκτη ανακοίνωση Βαλιώτη για τα δημοτικά τέλη.

Τοποθέτηση του Αλέκου Βουνάσση στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Επειδή συνεχίζεται και καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θέλει μείωση των δημοτικών τελών τους απαντάμε:

Δεν είμαστε ίδιοι! Η θέση μας στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ξεκάθαρη.

Προτείναμε:

  • Στοχευμένες μειώσεις δημοτικών τελών σε δημότες με χαμηλό εισόδημα, ευπαθείς ομάδες, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους , πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, κλπ.
  • Πλήρης κατάργηση των δημοτικών τελών και χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτή η θέση μας ήταν και είναι πάγια.

Η πρότασή μας αυτή δεν μπήκε σε ψηφοφορία με την δικαιολογία ότι δεν ήταν κοστολογημένη.

Εμείς δεν μπαίνουμε στην λογική της οριζόντιας μείωσης των δημοτικών τελών.

  • Να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και όχι να μειωθούν στους επιχειρηματίες που παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα των αγροτών και θησαυρίζουν.
  • Να αυξηθούν στα καταστήματα των Τραπεζών, στις μεγάλες αλυσίδες των σουπερμάρκετ (Ελληνικές και ξένες), στα διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κλπ.

Είτε με την πρόταση Βαλιώτη είτε με την πρόταση Δούκα τα δημοτικά τέλη θα είναι ανεβασμένα σε σχέση με πριν από τη στιγμή που τα ηλεκτροδοτούμενα τετραγωνικά μέτρα αυξάνονται.

Να λείπουν, λοιπόν, οι προβοκάτσιες στη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην ουσία η παράταξη Βαλιώτη λειτουργεί ενιαία με την δημοτική αρχή,  πολύ γρήγορα “ξεθώριασαν” οι διαφορετικές γραμμές τους.

Ψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2020. Ψήφισε την ίδρυση ιδιωτικής διαδημοτικής  εταιρίας των  Δήμων Σπάρτης – Ευρώτα.

Τώρα είναι επικεφαλής των δημοτικών έργων με προϊστάμενο το γνωστό αντιδήμαρχο θιασώτη της Χούντας της 21ης  Απρίλη.

Το “θεάρεστο” έργο του το έκριναν οι πολίτες του δήμου μας παρά τις διάφορες μεταλλάξεις του, (τελευταία με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Πιστός στο δόγμα “ο σκοπός ευλογεί και αγιάζει τα μέσα”, τα κομπρεμί με διάφορους κύκλους, ακόμη και με τη Ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Επικαλείται την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε ενώ τόσα χρόνια δεν έβγαλε λέξη για την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από τα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη στιγμή που οι περικοπές από  το κράτος στους δήμους είναι  στα 70% μας έλεγε ότι δεν έχει κανένα παράπονο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μακάρι και οι επόμενες κυβερνήσεις να συνεχίσουν έτσι (βλ. συνέντευξη στην εφημερίδα “Εποχή”).

Η παράταξη Βαλιώτη ήταν αυτή που για λογαριασμό  της κυβέρνησης έκανε την “βρόμικη”  δουλειά με μπαράζ κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς δημοτών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Δήμο χωρίς διάκριση και απειλούσε ότι θα προχωρήσει και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Χάρισε ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες αυξάνοντας τα χρέη της ΔΕΥΑΣ. Και τώρα  προτείνει να γίνονται κατασχέσεις και διακοπή νερού μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς ασχέτως αν έχουν να πληρώσουν

Ως Δημοτική Αρχή δεν έκανε καμιά προσπάθεια για να φτιάξει φορέα διαχείρισης  στερεών αποβλήτων με κανένα όμορο δήμο με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να καταλήξουν στην Τέρνα παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα δημοτικά τέλη να εκτοξευτούν στα ύψη.

Έτσι το δήθεν ενδιαφέρον του για μείωση των δημοτικών τελών είναι κάλπικο και γίνεται για λόγους εντυπώσεων και αντιπερισπασμού. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν ανέκαθεν στο πλευρό των Δημοτών και του Λαϊκού Κινήματος και αυτό δεν δύναται να το αμφισβητήσει κανείς. 

Υστ 1. Χτες το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταλάβαμε τι εννοεί ο κύριος Βαλιώτης όταν αναφέρεται στην πρότασή του για μείωση των δημοτικών τελών και μας καλεί να “σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων(!) χωρίς ιδιοτέλεια, υπεροψία και σκοπιμότητες. Υπέρτατο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ελαφρύνσεις προς τους δημότες από βάρη που δεν μπορούν να σηκώσουν πλέον” (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)  και πολλά άλλα τέτοια βαρύγδουπα που καταρρεύσαν με πάταγο από τους ίδιους. Τι μας είπαν λοιπόν: Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, υπάρχει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον οποίο οι Δήμοι μπορούν να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μέχρι και σε πλειστηριασμούς κατοικιών για μικροοφειλές ακόμη και 500 ευρώ. Πέταξαν το μπαλάκι στον ταμία και βγάλανε την ουρά τους απέξω στη λογική “θέλω αλλά δεν μπορώ”. Τότε τι ακριβώς εννοούν “για προστασία στους δημότες από βάρη που δεν μπορούν να σηκώσουν πλέον”: Από που θα έλθει η προστασία; Προσμένουν σε κάποιο θαύμα λόγω των ημερών; Στον Αι Βασίλη;

Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνουμε στον κύριο Βαλιώτη και στο Δημοτικό Συμβούλιο κάτι πιο γήινο. Να κάνουν αυτό που έκαναν και κάνουν οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

  • Να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις σε λαϊκά νοικοκυριά για μικροχρέη στο δήμο
  • Να προχωρήσει άμεσα το Δ.Σ. με απόφασή του:
  • στη διαγραφή όλων των μικροφειλών για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν
  • να ανακαλέσει, να σταματήσει και να μην εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μικροοφειλές των νοικοκυριών.
  • να περιφρουρήσει θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους του δήμου από τις απειλές καταλογισμού της κρατικής διοίκησης.
  • να απαιτήσει τώρα από την κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες. Να ενισχύσει με την δράση και την στάση του την πάλη του λαού για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.»

Υστ 2. Με την πάλη του το Λαϊκό κίνημα παρά τις δυσκολίες της περιόδου κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις υπέρογκες αυξήσεις στο νερό. Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή. 

Δεν εφησυχάζουμε.

Συνεχίζουμε! Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα.

Χρόνια πολλά και αγωνιστικά σε όλους.