Print this page

Β.Βαλιώτης : 1821-2021 200 χρόνια ανεξαρτησίας

Μαρτίου 25, 2021 0

1821-2021

200 χρόνια ανεξαρτησίας

Φέτος η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, γεγονός που μας γεμίζει  συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια. 

Σίγουρα όλοι μας θα θέλαμε σε μία τόσο βαθιά συμβολική Επέτειο τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Θα θέλαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να τιμήσουμε τους Αγωνιστές της ελευθερίας μας.

 Δυστυχώς όμως οι ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας δεν επιτρέπουν να εορταστεί αυτή η σημαντική επέτειος με την λαμπρότητα που της αξίζει.

Το σύγχρονο ελληνικό κράτος που γεννήθηκε από τη σπίθα της Επανάστασης είχε τη ρίζα του στον Διαφωτισμό και υπήρξε αποτέλεσμα και προϊόν του.

Ο Διαφωτισμός οδήγησε στην αναζήτηση και την διεκδίκηση της Ελευθερίας , με κάθε κόστος.

Τα ιδανικά των Επαναστατών του ’21 είναι πάντοτε επίκαιρα.

Το πάθος για την Ανεξαρτησία, ο αγώνας για την Ελευθερία, η ορμή για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού ακολούθησαν το Έθνος μας σε όλη του τη σύγχρονη ιστορική διαδρομή. 

Οι  μνήμες αυτού του αγώνα  έφεραν το ιστορικό «Όχι» στο φασισμό και την Αντίσταση.

Μεγάλος είναι ο κατάλογος με τους Λάκωνες  που πρωτοστάτησαν  στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Εκτός από τον  επίσκοπο  Βρεσθένης Θεοδώρητο, ο οποίος ανέλαβε στα χρόνια της Επανάστασης υψηλότατα στρατιωτικά και πολιτικά καθήκοντα, ο επιβλητικός Ταύγετος κι ο αλύγιστος Πάρνωνας ήταν τα λημέρια της Κλεφτουριάς. Εκτός από τους ντόπιους πρωτοκλέφτες όπως τον Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, τον Πέτρο Αναγνωστόπουλο, τον Νικολόπουλο και τους Γιατρακαίους φιλοξενούσαν κι άλλους φημισμένους κλέφτες σαν τον Ανδρούτσο, τους Κολοκοτρωναίους και τον Σταματελόπουλο

Στις δύσκολες  συνθήκες, που σήμερα ζούμε  καλούμαστε  να εμπνευστούμε  από τους αγωνιστές και την Ιστορία της Επανάστασης, να αξιοποιήσουμε τα διδάγματά της, για τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Χρόνια Πολλά σ΄όλους τους Έλληνες.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

                                                                 Βαγγέλης Βαλιώτης