Print this page

Ν.Κρητικός: Νέο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία-Έμφαση στην έγκαιρη πρόληψη

Δεκεμβρίου 10, 2022 0

Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης» για τη Δημόσια Υγεία -προς τιμήν του αείμνηστου πρωτοπόρου στην υγεία και πρόληψη γιατρού και πολιτικού, Σπύρου Δοξιάδη- περιλαμβάνει 3 βασικούς πυλώνες. Ο στόχος και η φιλοσοφία του είναι η επένδυση στην πρόληψη.

Με την έγκαιρη πρόληψη αυτομάτως μειώνεται κατά πολύ η θνησιμότητα, καθώς ασθένειες θα μπορούν να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο, όπως γίνεται  αυτήν τη στιγμή με τον καρκίνο του μαστού. Παράλληλα, στο Εθνικό Σχέδιο υπάρχουν και μια σειρά από δράσεις που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, καθώς και με δράσεις οι οποίες ουσιαστικά εγκαινιάζουν ένα νέο πλαίσιο που αφορά στην πρόληψη.

Η επικέντρωση δεν είναι πλέον στη νόσο και στη μεμονωμένη εξάλειψη κάποιων συγκεκριμένων νοσημάτων, αλλά σε όλο το φάσμα της υγείας και ευεξίας. Γι’ αυτό, οι δράσεις δημόσιας υγείας έχουν ως στόχο όλο τον πληθυσμό ή ομάδες πληθυσμού.

Με βάση τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών στη χώρα μας η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό προλήψιμα νοσήματα. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται κατά μέσο όρο 10 χρόνια το προσδόκιμο της ζωής.

Από σχετικές έρευνες φαίνεται ότι, κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο ένα στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό των ατόμων που έκαναν προληπτικές εξετάσεις μειώθηκε δραματικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα, τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ και δυστυχώς συστηματικά χαμηλότερα στα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα.

Προγράμματα πρόληψης

1ον. Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά»: Αφορά δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό για 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών. Ήδη έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα.

2ον. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

3ον. Καρδιαγγειακά: Αφορά περίπου 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών.

4ον. Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: Αφορά 3,8 εκατομμύρια  άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών.

 

Με εκτίμηση

Νεοκλής Δ. Κρητικός

 

Βουλευτής Ν. Λακωνίας

Νέα Δημοκρατία