Πανγυθεατικός και Δήμος Ανατολικής Μάνης τίμησαν τους Μικρασιάτες και Πόντιους αθλητές

Σεπτεμβρίου 13, 2022 0

Μια σπάνια όσο και συγκινητική εκδήλωση, μέρος του κύκλου αφιερωματικών εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έλαβε χώρα την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία του Παρθεναγωγείου στο Γύθειο. 

Οι Γυθειάτες με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου μας. Μεταξύ άλλων διέπρεψαν στον αθλητισμό σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Ο Πανγυθεατικός Γυμναστικός Σύλλογος, πιστός στην άρρηκτη σύνδεσή του με την ιστορία του τόπου, έλαβε την πρωτοβουλία να τιμήσει εκείνους και τις οικογένειές τους. 

«Φθάνοντας στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες ενός ξεκινήματος από το μηδέν της νέας τους ζωής. Μικρασιάτες και Πόντιοι όμως κατάφεραν να αντιπαρέλθουν όλα τα εμπόδια, να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας κοινωνίας και να συντελέσουν αποφασιστικά στην πρόοδό της» σημείωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος, για να συμπληρώσει πως «απ’ όποιο μετερίζι κι αν υπηρέτησαν τον αθλητισμό και τα ιδανικά του, αξίζουν το σεβασμό μας. Σκεφθείτε: Όχι μόνο υπέμειναν το προσφυγικό δράμα, αλλά και βγήκαν νικητές και δόξασαν τον νέο τους τόπο. Το παράδειγμά τους ας εμπνεύσει τους κατοπινούς. Καμιά δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη, αρκεί ο άνθρωπος να έχει εσωτερική δύναμη και λεβεντιά!».

Τιμητικές πλακέτες έλαβαν οι Καβαλιώτης Γεώργιος, Καραβασίλης Δημήτριος, Σαββαΐδης Κωνσταντίνος, Σαμιώτης Δημήτριος, Σαββαΐδης Παναγιώτης, Σαμιώτης Νίκος, Σαρρηβασίλης Γιώργος – Σπύρος - Χρήστος, Χαλουλάκος Γιάννης, Χατζηχαραλάμπους Βασίλης και Παναγιώτης, Συμεών και Ευάγγελος, Γιαννακουδάκης Ευάγγελος και Γιώργος, ενώ ειδικά βραβεία δόθηκαν στους Σκάτζικα Θεόδωρο, Γεωργόπουλο Μιχάλη και Τσαρπαλή Νίκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βραβεύσεις έγιναν σε κλίμα έντονης συγκίνησης όχι μόνο για τα μέλη των προσφυγικών οικογενειών αλλά και για όλους όσοι ήταν παρόντες στη βραδιά.

ΠΑΝΓΥΘΕΑΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΟΙ (1)

ΠΑΝΓΥΘΕΑΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΟΙ (2)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.