Christmas alert: Χριστούγεννα πάμε χωριό… πάμε Βαμβακού!



 
 
 
Χριστούγεννα πάμε χωριό… πάμε Βαμβακού!

Η πιο μαγική εποχή του χρόνου έφτασε
κι η Βαμβακού σας περιμένει!



Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δεκέμβριος 2022 - Ιανουάριος 2023

Χριστούγεννα στην πόλη, λέει ο λαός, όμως εμείς επιλέγουμε χωριό! Πλακόστρωτα σοκάκια, η τρεμάμενη φωτιά στο τζάκι, τα φωτάκια που λαμπυρίζουν, τα χιονισμένα έλατα, οι μυρωδιές και οι λιχουδιές των γιορτών θυμίζουν Χριστούγεννα στο χωριό.

Η Χριστουγεννιάτικη Βαμβακού αποκαλύφθηκε και φέτος στις 3 Δεκεμβρίου, με εκατοντάδες επισκέπτες να συρρέουν στο χωριό του Πάρνωνα! Όλοι μαζί μετρήσαμε αντίστροφα για την αποκάλυψη του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου του χωριού, ενώ η συναυλία «Ένα φως αναμμένο» με τον Νίκο Πορτοκάλογλου συνεπήρε το κοινό.

Ανακαλύπτουμε τη μαγεία των γιορτών και φτάνουμε ως τις πρώτες ημέρες του 2023 με πρωτότυπες δραστηριότητες και θεματικές εμπειρίες, οι οποίες υλοποιούνται από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Θέατρο και παραστάσεις 

Με μια παράσταση κουκλοθεάτρου για τα παιδιά αποχαιρετούμε το 2022, βασισμένη στο παραμύθι της Κυρά Ρήνης «Tα Χριστούγεννα του Έλεφ και της Άντα», που αποκαλύπτει τα μυστικά της χριστουγεννιάτικης συνταγής της προ-προ-προγιαγιάς. Kαι υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια μοναδική παράσταση. Το πολυσυζητημένο θεατρικό έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάυντε έρχεται στις αρχές του νέου έτους στο σχολείο της Βαμβακούς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά, ενώ τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα υποδύεται η Φλώρα Καλομοίρη
Το θεατρικό έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» έρχεται στο σχολείο της Βαμβακούς σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά, με πρωταγωνίστρια τη Φλώρα Καλομοίρη. Φωτογραφία: Γιάννης Γεωργανές.

Προγράμματα για τα παιδιά 

Αυτά τα Χριστούγεννα, θα δημιουργήσουμε μαζί με τους μικρούς επισκέπτες του χωριού κουκλάκια χιονάνθρωπους, θα ανακαλύψουμε πού κρύβονται τα Χριστούγεννα και τα έθιμα από διαφορετικές περιοχές μέσα από ένα «στολισμένο» κυνήγι θησαυρού, δημιουργώντας ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

Το νέο έτος θα μας βρει και πάλι στη Βαμβακού, όπου τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή εμπειρία διαδραστικού ταξιδιού και παιδαγωγικού παιχνιδιού, εμπνευσμένη από το κλασικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της Αγγλίδας συγγραφέως Έντιθ Νέσμπιτ «Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα τα περνούν», ενώ θα ανακαλύψουν τα καμώματα των καλικαντζάρων μέσα από παραμύθια και χριστουγεννιάτικες μελωδίες αλλά και την ιστορία της πρώτης χριστουγεννιάτικης κάρτας, και θα κατασκευάσουν τη δική τους μοναδική κάρτα με ευχές. 

Μουσικές εκδηλώσεις στο Βουρέικο 

Φυσικά, η μουσική θα είναι παρούσα αυτές τις γιορτές και οι μελωδίες θα συνοδεύονται από ονειρικές γεύσεις. Ο Βασίλης Προδρόμου και το Μουσικό Σχήμα «Γραμμές» μας ταξιδεύουν ανήμερα των Χριστουγέννων σε μουσικά μονοπάτια από το «χθες» μέχρι το «σήμερα», ενώ γιορτάζουμε την πρώτη ημέρα του νέου έτους παρέα με τον μοναδικό Ζαχαρία Καρούνη και το Μουσικό Σχήμα «Γραμμές» σε ένα λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών. 


Χριστούγεννα ήρθαν πάλι και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Βαμβακού!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του μήνα στο www.vamvakourevival.org/events


#ChritsmasinVamvakou 
#VamvakouRevival
 
Βρείτε το δελτίο Τύπου σε word και φωτογραφίες εδώ
Δείτε το βίντεο και ζήστε τη μαγεία των Χριστούγεννων στη Βαμβακού ? 
Δείτε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων αναλυτικά:
 
24.12.2022: Κουκλάκια-χιονάνθρωποι από τα… χεράκια μας – Δραστηριότητα για παιδιά, Ποτούλα Λαγόγιαννη
25.12.2022: Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στο Βουρέικο με τον Βασίλη Προδρόμου και τις Γραμμές
26.12.2022: Πού κρύβονται τα Χριστούγεννα; – Δραστηριότητα για παιδιά, Ειρήνη Γοζαδίνου
31.12.2022: Της προ-προ-προγιαγιάς η χριστουγεννιάτικη συνταγή – Κουκλοθέατρο για παιδιά, Στρίγκλες εν δράσει-Αγγελοπούλου Χριστίνα
01.01.2023: Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο Βουρέικο με τον Ζαχαρία Καρούνη και τις Γραμμές
02.01.2023: Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν (Christmas version) – Δραστηριότητα για παιδιά, Στρίγκλες εν δράσει-Αγγελοπούλου Χριστίνα
06.01.2023: Τα κάλαντα των Φώτων – Δραστηριότητα για παιδιά, Χρύσα Μάνδρου
06.01.2023: «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε – Θεατρική παράσταση 
07.01.2023: Τα καμώματα των καλικαντζάρων – Δραστηριότητα για παιδιά, Γιώργος Ευγενικός (Αφήγηση), Μάρα Καίσαρη (Μουσική). Σχεδιασμός-τεκμηρίωση: Μαρία Βλαχάκη
07.01.2023: «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε – Θεατρική παράσταση
08.01.2023: Τρία μήλα και μία κάρτα με ευχές – Δραστηριότητα για παιδιά, Γιώργος Ευγενικός (Αφήγηση), Μάρα Καίσαρη (Μουσική). Σχεδιασμός-τεκμηρίωση: Μαρία Βλαχάκη
Λίγα λόγια για τη Βαμβακού και τη Vamvakou Revival
 
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και την Τρίπολη, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα και σε υψόμετρο 903 μ., βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό, η Βαμβακού. Μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία και την πορεία του τόπου, δημιουργώντας, το 2018, τον οργανισμό Vamvakou Revival, ο οποίος υλοποιεί την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια ένα κοινό όραμα που είναι η πλήρης αναζωογόνηση του τόπου, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Πρόθεσή μας είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.