Ημέρα περιβάλλοντος: "Eυκαιρία για ατομική και συλλογική αυτοκριτική"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, δεν είναι ευκαιρία για εορταστικές τυμπανοκρουσίες και αμετροεπείς μεγαλοστομίες, αλλά μια ευκαιρία για ατομική και συλλογική περισυλλογή, αυτοκριτική, απολογισμό αλλά πάνω από όλα συνειδητοποίηση για το πού βαδίζει η ανθρωπότητα, ποιες καταλυτικές αλλαγές έρχονται στη καθημερινή ζωή μας και κυρίως στη υπόστασή μας ως ανθρώπινα όντα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις παγκοσμίως, η πανδημία και οι παρενέργειές της, είναι η αρχή για εξελίξεις που ο μέσος ταλαιπωρημένος άνθρωπος δεν μπορεί ίσως να φανταστεί. Το οικολογικό κίνημα πρέπει να ξαναμελετήσει τα δεδομένα των σχέσεων του ανθρώπου με το περιβάλλον και να δει κατάματα τη νέα παράμετρο που λέγεται εισβολή της υψηλής τεχνολογίας στη ζωή του πλανήτη γενικότερα και να προβληματιστεί για την πιθανή κακή χρήση της τεχνολογίας από τα διάφορα κέντρα εξουσίας.

Η υψηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στον άνθρωπο, κυρίως στα θέματα υγείας, οικολογίας, κατάργησης της γραφειοκρατίας, αλλά και σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής. Δυστυχώς, όμως,  η ιστορία διδάσκει ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της κακής χρήσης για πολλούς λόγους, κυρίως εξουσίας και συμφέροντος.                                                                                                                            

Κάτω από αυτή τη νέα οπτική οι οικολογικοί αγώνες στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί για την προστασία των αιωνίων αξιών της διατήρησης της  ποικιλομορφίας ζωής στον πλανήτη μας. Η νέα εποχή που έρχεται, η εποχή του μετανθρώπου, όπως κάποιοι την έχουν αποκαλέσει, σίγουρα δεν έχει προηγούμενο στη γνωστή ανθρώπινη ιστορία. Είναι αδήριτη ανάγκη όλοι οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, που αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους και τις νέες προκλήσεις, να συστρατευτούμε και να φτιάξουμε μια κρίσιμη μάζα αντίστασης σε ό,τι κακό είναι πιθανόν να εμφανιστεί στο προσεχές μέλλον.                                                 

Ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας ιδρύθηκε το 1989 από μια παρέα ευαισθητοποιημένων Σπαρτιατών, που συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να παραμένουν σιωπηλοί, ενώ οι κίνδυνοι για το περιβάλλον πολλαπλασιάζονταν με ραγδαίους ρυθμούς. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο ΟΙΚΟΣΥΛ προσπάθησε να γίνει η φωνή των άγριων φυτών και ζώων, των βουνών, των ποταμών και των θαλασσών, όλων όσοι δεν μπορούν να μιλήσουν και να διαμαρτυρηθούν για το κακό που γίνεται. Έτσι ο ΟΙΚΟΣΥΛ ήταν από τους πρώτους και μερικές φορές ο μόνος που έθεσε  τα ζητήματα :

  • των γεωργικών δηλητηρίων (φυτοφάρμακα), των χημικών λιπασμάτων, των αντιβιοτικών φαρμάκων και των ορμονών, που χρησιμοποιούνται ασύστολα κι ανεξέλεγκτα στη γεωργική και ζωική παραγωγή,
  • της αναβάθμισης της ποιότητας της τροφής μέσω της υιοθέτησης των βιολογικών τρόπων παραγωγής,
  • την προστασία και ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα,
  • την προστασία από τη ρύπανση του Λακωνικού Κόλπου,
  • την προστασία των ορεινών συγκροτημάτων του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα με την ίδρυση Εθνικού Πάρκου στο πρώτο και προστατευόμενων περιοχών στο δεύτερο,
  • τη μελέτη καταγραφή και προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας,
  • την υιοθέτηση κι εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση,
  • την εφαρμογή πράσινης πολιτικής από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης,
  • τη άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας και τη συνακόλουθη ερημοποίηση (π.χ. μικρά οικολογικά ανασχετικά φράγματα του νερού των ρεμάτων),
  • την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μορφής των δομημένων περιοχών του τόπου μας κ.α.

   Όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν από τους αρμοδίους φορείς άλλοτε με δήθεν επαινετικές δηλώσεις συγχαρητηρίων, άλλοτε με γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις και άλλοτε με παγερή αδιαφορία! Στην πράξη όλοι αυτοί οι αρμόδιοι φορείς είτε έπραξαν ελάχιστα, είτε και τίποτα! Γι’ αυτό μέσα στο πέρασμα του χρόνου το σύνολο των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων εξακολουθεί να παραμένει ανέπαφο προς ζημία όλων μας. Πλην, όμως, «οι καιροί ου μενετοί» δηλαδή «οι καιροί (οι ευκαιρίες) δεν μπορούν να περιμένουν» και οι αρμόδιοι καλό είναι να το έχουν υπόψη τους, γιατί οι ευθύνες που τους βαρύνουν είναι τεράστιες!

Σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θα κάνουμε μία ανοικτή πρόταση προς τους εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και της Πολιτείας γενικότερα, εφόσον συμμερίζονται τις απόψεις μας, όπως τις εκθέσαμε παραπάνω, να  ζητήσουν τη βοήθειά μας, τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας για κάθε πράξη και έργο που θα κινείται μέσα στα πλαίσια αυτά. Όσον αφορά εμάς θα παραμείνουμε στο μετερίζι της συνειδητοποιημένης  εγρήγορσης, χωρίς ιδιοτέλεια και μόνο από χρέος κινούμενοι!

                                                                                                                                                                

                                                                   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                            Ο Γραμματέας

 

Μιχαλακάκος Κυριάκος                                                            Μητράκος  Ιωάννης

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.