Σ. Κοκκορός - Η επανεμφάνιση του τσακαλιού και η κτηνοτροφία

Σεπτεμβρίου 26, 2022 0
Η επανεμφάνιση του τσακαλιού στην περιοχή μας, δηλαδή στις ορεινές περιοχές πρώην Δ. Φάριδος, από την οποία είχαν εκλείψει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σαρανταπέντε χρόνια μετά, προκάλεσε ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία την συζήτηση για επανεμφάνιση τους.
Υπήρξαν σποραδικές απώλειες ζώων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η κατάσταση τους τελευταίους μήνες είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Μόνο στην περιοχή των Γοράνων, πάνω από εκατόν πενήντα ζώα έχουν καταγραφεί ως απώλειες που αποδίδονται στο τσακάλι (ή πιθανόν λύκο η κάποιο άλλο είδος σαρκοφάγου).
Οι αγέλες των τσακαλιών εμφανίζονται μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού περιμετρικά ενώ έχουν εξαφανιστεί τα αγριοκάτσικα που υπήρχαν στα γύρω βουνά (Μύτικας, Ανίνα).
    
 
     Σεπτέμβριος 2022: Οι απλές συζητήσεις για την επαμφανιση του τσακαλιού τα τελευταία τρία χρόνια μετατράπηκαν σε έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Ας το λάβει υπόψη κάθε αρμόδια αρχή, ανεξαρτήτως βαθμίδας, ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
 
 
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΚΚΟΡΟΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΓΟΡΑΝΩΝ
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.