Επαναξιολόγηση αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για το περυσινό παγετό – εντός του 2023 τα θεμέλια της νέας γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα

Σεπτεμβρίου 30, 2022 0

Τη συγκρότηση Επιτροπής για την επαναξιολόγηση του ύψους των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς του Λεήμονα, ο οποίοι είδαν τη σοδιά τους να καταστρέφεται από τον περυσινό παγετό, ανακοίνωσαν χθες ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο σύσκεψης που διεξήχθη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, ο Δήμαρχος Ευρώτα, έθεσε εκ νέου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον παγετό του 2021 προς τους παραγωγούς, ειδικά της περιοχής του Λεήμονα. 

Ειδικότερα, ο κ. Βέρδος μετέφερε την ικανοποίηση των παραγωγών για την προκαταβολή των 150 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκε για τον φετινό παγετό. Ωστόσο αναφέρθηκε στα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2021 στην περιοχή του Λεήμονα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα δεν ήταν καλά για τους παραγωγούς και γνωστοποίησε ότι o Πρόεδρος του ΕΛΓΑ προχωρά στη σύσταση Επιτροπής, από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για την επανεκτίμηση των ζημιών από τον παγετό του 2021.

 

Νέα γέφυρα Ευρώτα

 

Στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, αναμένεται να εισαχθεί και το ζήτημα της δημοπρασίας για την κατασκευή της νέας γέφυρας του ποταμού Ευρώτα στη Σκάλα. 

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ευρώτα: «Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας, επειδή δεν διευκολύνει μόνο τους πολίτες καθιστώντας ευκολότερη τη διέλευση των οχημάτων, αλλά και τους επαγγελματίες, αφού ειδικά την περίοδο συγκομιδής πορτοκαλιών, η κίνηση σε βαρέα οχήματα είναι ιδιαίτερα αυξημένη με συνέπεια να σχηματίζεται ουρά από τα οχήματα που υπερβαίνει το ένα χιλιόμετρο. Η νέα γέφυρα θα είναι διπλής κατεύθυνσης, επιλύοντας έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί γρήγορα ανάδοχος για το έργο, ώστε εντός του 2023 να θεμελιωθεί η νέα γέφυρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της γέφυρας του Ευρώτα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, χαρακτήρισε ντροπή για το ελληνικό Δημόσιο, το γεγονός ότι δεν είχε προχωρήσει το έργο της νέας γέφυρας, το οποίο αποτελεί αίτημα δεκαετιών και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ευρώτα για τη βοήθειά του στην προώθηση του εν λόγω έργου. «Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε εργολάβο και βεβαίως θα έχουμε τη χαρά μαζί με τον Δήμαρχο να κάνουμε τη θεμελίωση της νέας γέφυρας. Τα χρήματα που είναι πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ τα έχουμε, είναι διασφαλισμένα, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε πάρα πολύ γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

 

Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Δήμο Ευρώτα, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι: «Ξέρουμε ότι έχουμε στεναχωρήσει πάρα πολύ κόσμο.  Εκείνο που έχω να υποσχεθώ ενώπιον του Δημάρχου είναι ότι θα κάνουμε παν το δυνατό, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συσταθεί Επιτροπή παρακολούθησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Καταλαβαίνουμε την ευαισθησία του κόσμου, δεν μπαίνουμε απέναντι σε έναν κόσμο ο οποίος διαμαρτύρεται. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει οικολογική ευαισθησία, υπάρχει φόβος, όμως εμείς θα διαπιστώσει ο κόσμος ότι όλα θα γίνουν καλά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ευρώτα τόνισε μεταξύ άλλων: «Είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας και είχαμε κάνει ως δημοτική αρχή ένσταση για τους περιβαλλοντικούς όρους και περιμένουμε να βγει η απόφαση του ΣτΕ. Δεν είμαστε κατά της διαχείρισης. Σαν δημοτική αρχή και προσωπικά εγώ είμαι υπέρ του εργοστασίου και της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων. Ωστόσο θέλουμε όλοι οι δημότες μας να αισθάνονται ασφαλείς ότι δεν θα υπάρξει κανένα περιβαλλοντικό θέμα, γι’ αυτό και καταθέσαμε ένσταση».

Last modified on Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 00:15

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.