Έρχεται «χρυσή εποχή» για τα παραδοσιακά τυριά

Μάλιστα, η ανάπτυξη του µεταποιηµένου τυριού επιβραδύνεται καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς τα καθαρά συστατικά και τα «πραγµατικά τρόφιµα», επηρεάζοντας ανάλογα τη βιοµηχανία. «Νοµίζω ότι είµαστε πραγµατικά έτοιµοι να δούµε µια χρυσή εποχή στα  χειροποίητα τυριά», λέει ο Αµερικανός έµπορος τυριών Scout Henderson (Whole Foods, Charleston, SC), ενώ κατά άλλους εµπεδώνεται πλέον η τάση των τυροκόµων να επικοινωνούν στους καταναλωτές και το ότι «το τυρί είναι µια διαδικασία, όχι µόνο ένα προϊόν».

Σύµφωνα µε έρευνα της Mintel (εταιρεία έρευνας αγοράς) το 78% των καταναλωτών πιστεύουν πως  η κατανάλωση τυριού είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσουν πρωτεΐνες στη διατροφή. Καθώς η τάση πρωτεΐνης συνεχίζει να είναι ισχυρή παγκοσµίως, οι παραγωγοί τυριών εξετάζουν το ενδεχόµενο τοποθέτησης ορισµένων από τα προϊόντα τους ως «πρωτεϊνικών τροφών» µέσω µάρκετινγκ.

Επίσης, στις τάσεις που ξεχωρίζουν, το τεµαχισµένο τυρί αφήνοντας πίσω τα τυριά τύπου µεγάλου κοµµατιού ή σφήνας καθώς οι ανάγκες για ευκολία και ευελιξία συµβάλλουν σε αυτήν την αλλαγή.

Την ίδια ώρα, µια πλούσια γκάµα επιλογών αυξάνει τη δηµοφιλία των τυριών παγκοσµίως, µε την εν λόγω αγορά να προβλέπεται να φτάσει τα 112,8 δισ. δολάρια έως το 2025, µε µέσο ρυθµό αύξησης 8,4%, κατά την περίοδο 2020-2025. Αναδυόµενες αγορές όπως Κίνα και Ινδία αναµένεται να οδηγήσουν την παγκόσµια αγορά τυριών τα επόµενα χρόνια. Μεταξύ, των τάσεων που καταγράφονται είναι:

Τυριά για διαφορετικές ώρες της ηµέρας: Ένα φρέσκο, ελαφρώς γλυκό τυρί το πρωί, ένα µαλακό, κρεµώδες µε µάραθο και σπόρους κολοκύθας στο µεσηµεριανό και ένα γεµάτο αλµυρό τυρί µε το βραδινό.

Λειτουργικά τυριά: Μερικά από τα λειτουργικά συστατικά που ήδη εµφανίζονται στα τυριά περιλαµβάνουν πάστα αµυγδάλου, ασβέστιο, ωµέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταµίνες Β, προβιοτικά και πρόσθετες ίνες.

Πηγή : agronews.gr

 
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.