Επιχειρείται να καλλιεργηθούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους μικρομεσαίους ελαιοκαλλιεργητές

Πολύ κουβέντα γίνεται για την ΠΟΠ ελιά καλαμών, όπως έγινε και στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, όπου επιχειρείται να καλλιεργηθούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους μικρομεσαίους ελαιοκαλλιεργητες, ότι μπορεί να βελτιωθεί η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε ζήτηση και τιμές.  Στην πραγματικότητα το καθεστώς προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ούτε έσωσε, ούτε προστάτευσε τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι παρά τα δεκάδες ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε,  η κατάσταση παραμένει δραματική για την πλειοψηφία των αγροτοπαραγωγών, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, αλλά και περιπτώσεις που οι νόμοι της αγοράς οδηγούν αγροτικά ΠΟΠ προϊόντα να πετιούνται στα σκουπίδια (όπως συνέβη με την ελιά καλαμών).

Η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων, έτσι όπως προωθείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προστατεύει ένα εγχώριο αγροτικό προϊόν από την στιγμή που μπορεί να εισάγει παρόμοια αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες και επειδή συσκευάζονται σε ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας αυτομάτως γίνονται Ελληνικά προϊόντα.

Τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν πραγματικά να προστατευθούν  αν μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, αν  απαγορευτούν οι  αθρόες εισαγωγές στην Ελιά Καλαμών και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, καλεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να παλέψουμε για :

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ
  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην Ελιά Καλαμών και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
  • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που να αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.

 

  • ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.