Π.Κουμουνδούρος: Μετρήσατε κύριε Μητσοτάκη, πόσοι αγνοούνται από ψηλά με το ελικόπτερο;

Σεπτεμβρίου 10, 2023 0

Οι άνθρωποι ανεβασμένοι στα μπαλκόνια και στις οροφές των σπιτιών τους, βρεγμένοι, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς φαγητό. Τα μωρά παιδιά δίχως το γάλα τους, ηλικιωμένοι χωρίς τα φάρμακά τους. Τα χωριά, τα σπίτια, οι περιουσίες, τα ζώα τους θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού. Τέσσερις μέρες με κομμένη την επαφή, χωρίς ρεύμα, χωρίς τηλέφωνα. Από την Καρδίτσα έως τη Λάρισα, οι τελευταίες ημέρες είναι ένας εφιάλτης. Όλος ο Θεσσαλικός Κάμπος πνίγηκε. Καταστροφή χωρίς προηγούμενο, Θα μπορούσε το κράτος να κάνει κάτι που θα αποσοβήσει το φαινόμενο; Το καιρικό σίγουρα όχι. Όμως γνώριζαν.

Η κυβέρνηση, η Πολιτική Προστασία γνώριζαν. Είχαν ειδοποιηθεί για την πολύ σοβαρή πιθανότητα των έντονων πλημμυρών στον κάμπο της Καρδίτσας πριν από την επέλαση της ομολογουμένως σπάνιας κακοκαιρίας. Δεν έπραξαν τίποτα. Επέλεξαν ξανά τη συνταγή του 112, μόνο που αυτή τη φορά στοίχισε ζωές. Γνώριζαν την υποχρέωσή τους να ανανεώσουν τους σχετικούς χάρτες επικινδυνότητας και να γίνουν τα απαραίτητα έργα, με την Κομισιόν μάλιστα να προειδοποιεί για κυρώσεις τη χώρα μας. Από το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε για πρώτη φορά τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα αγνόησε. Μετά τον «Ιανό», ελάχιστα από τα ακριβοπληρωμένα έργα ολοκληρώθηκαν στην περιοχή της Καρδίτσας.

Ο πρωθυπουργός, που έκανε χθες βόλτα με το ελικόπτερο πάνω από τα πνιγμένα χωριά, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την προαναγγελθείσα καταστροφή ως «μεγάλη αναποδιά». Ο ίδιος άνθρωπος που τρία χρόνια πριν, από την ίδια περιοχή, υποσχόταν δραστικά έργα και προειδοποιούσε ότι δεν θα επέτρεπε καθυστερήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην Καρδίτσα για να εξαγγείλει απευθείας αναθέσεις στους εργολάβους όταν ακόμα δεν υπάρχει πραγματική ενημέρωση για αγνοούμενους και νεκρούς. Τέταρτη μέρα χωρίς εικόνα εγκλωβισμένων και αγνοούμενων δεν νοείται. Κράτος με πολίτες αφημένους στη μοίρα τους δεν υπάρχει.

Παναγιώτης Κουμουνδούρος

Συντονιστής της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Last modified on Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 10:21

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.