Kινητοποίηση στις 7 Δεκέμβρη απο τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους της Λακωνίας

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ  11π.μ ΣΤΟ ΔΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στην Σκάλα Αταλάντης πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί από την ακαρπία, της νόσους και της ασθένειες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και από την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής σε αγροεφόδια, ρεύμα, πετρέλαιο. Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Σπάρτης, Ευρώτα και Αν. Μάνης παραβρέθηκαν  στη πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας  και από κοινού αποφασίστηκε αίτημα αναπλήρωση εισοδήματος 200 ευρώ το στρέμμα και ως πρώτο αγωνιστικό μήνυμα διεκδίκησης να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη  παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις στις Περιφέρειες όλης της Χώρας.

Με βάση αυτήν την απόφαση. Στην Λακωνία συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των  αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων. Όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρία στην έδρα τις Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 11πμ με βασικό αίτημα την αναπλήρωση εισοδήματος.

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Λακωνίας καλούν τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς να συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση στις 7 Δεκέμβρη στις 11π.μ στο Διοικητήριο ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αγωνιστικά αναπλήρωση εισοδήματος , για κάθε ελαιοπαραγωγό. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε!. 

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση εισοδήματος 200 ευρώ το στρέμμα λόγω ακαρπίαςστην ελαιοκαλλιέργεια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής,με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Σύνδεση της επιδότησηςμε την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
  • Άμεση στελέχωσηόλων των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ασθενειών,  ή την παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. (ΔΑΟΚ , ΟΠΕΚΕΠΕ , Κτηνιατρικές υπηρεσίες , ΕΛΓΑ κ.α.).
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.

Ειδικά για το πρόβλημα με το δάκο:

  1. Να γίνει άμεσα καταγραφεί της ζημιάς από τον δάκο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
  2. Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια. Να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
  3. Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη να οργανωθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη δακοκτονία. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών.

Εκ των διοικήσεων του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σπάρτης, Ευρώτα, Αν. Μάνης

4 Δεκέμβρη 2023

Last modified on Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 16:25

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.