Το καρναβάλι των Κροκεών «στιγμάτισε» αρνητικά

Το μεγάλο καρναβάλι των Κροκεών αυτή τη φορά ξεπέρασε τα όρια της σάτιρας με ένα άρμα το οποίο σατύριζε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη με χυδαίο τρόπο.

Το νέο αυτό ομοφοβικό περιστατικό «στιγμάτισε» αρνητικά το ιστορικό καρναβάλι των Κροκεών αλλά γενικότερα και ολόκληρη την Λακωνία μιας και όλα τα ΜΜΕ μιλούν γι’ αυτό νέο περιστατικό.

Οι διοργανωτές οφείλουν  να βγουν δημόσια και να καταδικάσουν το γεγονός, γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι σαν να το αποδέχονται.

Ο Δήμος Ευρώτα που ενδεχομένως στηρίζει και οικονομικά το καρναβάλι των Κροκεών όλα αυτά τα χρόνια (και καλώς πράττει) πρέπει να πάρει θέση δημόσια.

Δείτε τι γράφει ο τύπος σήμερα

https://www.documentonews.gr/article/nees-eikones-ntropis-se-karnavali-sti-lakonia-omofoviko-arma-me-kasselaki-video/

https://www.koutipandoras.gr/article/nees-eikones-ntropis-se-karnavali-sti-lakonia-omofoviko-arma-me-kasselaki-video/

https://www.topontiki.gr/2024/03/18/neo-omofoviko-arma-gia-kasselaki-sti-lakonia/

https://www.alfavita.gr/koinonia/442644_omofobia-se-karnabali-sti-lakonia-omofobiko-arma-me-kasselaki

https://www.ethnos.gr/greece/article/306787/eikonesntrophssekarnabalisthlakoniaomofobikoarmamekasselakh

Ας θεωρήσουμε ότι το συγκεκριμένο άρμα με τον Κασσελάκη ήταν ένα ατυχές συμβάν για την ιστορία του καρναβαλιού των Κροκεών που τόσα έχει προσφέρει στο τόπο μας και φυσικά ότι δεν έγινε με πρόθεση να προσβάλει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Δεν χρειάζεται να κουραστούμε για να βρούμε τους υπαίτιους !!

Με μεγάλη κατάπληξη παρακολουθήσαμε ένα Παραδοσιακό Λαογραφικό Δρώμενο, όπως οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της Αποκριάς, παράδοση ετών στις Κροκεές του Δήμου Ευρώτα, να μετατρέπεται σε παραλήρημα  με ομοφοβικό-σεξιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο.

Αυτό το περιστατικό -που αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα και πατριαρχικές προκαταλήψεις που ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ανδροκρατίας και του πατερναλισμού- έρχεται μετά τα πρόσφατα γεγονότα προπηλακισμών ομοφυλοφίλων ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το κάψιμο ομοιώματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα «χάρη της αποκριάτικης σάτιρας».

Αν οι Διονυσιακές Γιορτές και τα βακχικά δρώμενα που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσαν τη βάση της αρχαίας σάτιρας και κωμωδίας είχαν στο κέντρο τους τον άνθρωπο, αυτά που συμβαίνουν το 2024 δεν είναι πάρα μια κακόγουστη φάρσα κοινωνικού ευτελισμού κι αυτοματισμού. Δεν αποτελεί αποκριάτικη καρναβαλική σάτιρα αυτό που εκτυλίχθηκε στις Κροκεές κατά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 17.03.2024, και μάλιστα υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Δήμου Ευρώτα. Δεν είναι δυνατόν οι Κροκεές (τα πάλαι Λεβέτσοβα) της Δημοκρατίας, της Εθνικής Αντίστασης στον φασισμό και τον ναζισμό, οι Κροκεές του φωτός, του πολιτισμού και των τεχνών, οι Κροκεές των επιστημόνων, των καλλιτεχνών,  των διανοούμενων, η γενέτειρα του μεγάλου Ποιητή κι Ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου που, όπως ο ίδιος μας λέει "έφτιαξαν παντού νησάκια του έθνους, που ξεχωρίζουν εύκολα από ένα σημείο που είναι το Φως", να ανεχθούν να βυθιστούν στο σκοτάδι, επωάζοντας το αυγό του φιδιού.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σαν «σάτιρα» μια κακόγουστη κατασκευή φασιστικής έμπνευσης που ουσιαστικά και πρακτικά το μόνο που επιδιώκει είναι να ενισχύσει το μίσος, τη ρητορική μίσους, την ομοφοβική κι έμφυλη βία. Δεν χρειάζεται να κουραστούμε, για να βρούμε τους υπαίτιους της υποκίνησης σε διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, της ώθησης σε φαινόμενα πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και της διαμόρφωσης κλίματος πόλωσης και διχόνοιας. Δεν χρειάζεται να κουραστούμε, για να βρούμε τους υπαίτιους που ωθούν ολόκληρη την κοινωνία στη βία. Αυτοί οι ιθύνοντες σε  συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση, παράγουν συμμορίες εφηβικού όχλου 15χρονων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αυτοκτονίες, γυναικοκτονίες, έμφυλη κι ομοφοβική βία.

Στην Ελλάδα της ανάπτυξης της Κυβέρνησης της ΝΔ, στην Ελλάδα 2.0, δεν αποτελούν αντικείμενο κριτικής και σάτιρας η οικονομική εξαθλίωση των πολιτών ούτε η περιστολή δικαιωμάτων κι ελευθεριών ούτε η υποβάθμιση της υγείας ούτε η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης… Στην Ελλάδα της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, στην Ελλάδα όπου παιδοβιαστές-μαστροποί παιδικών σωμάτων και ψυχών προτείνεται να αθωωθούν… Στην Ελλάδα του Ιάσονα Λαλαούνη, του Βαγγέλη Γιακουμάκη και της Ελένης Τοπαλούδη… Σ’ αυτήν την Ελλάδα συνιστούν αντικείμενο σάτιρας, διακωμώδησης και χλευασμού η ταυτότητα φύλου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η αυτοδιάθεση του σώματος και του εαυτού μας.

Οι πολιτικοί, ωστόσο, κρίνονται, είναι υπόλογοι και σατιρίζονται για τον δημόσιο και τον πολιτικό τους βίο, για τα έργα και τις ημέρες τους ως πολιτικών. Όχι για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την προσωπική τους ζωή. Ορθά - κοφτά. Φανερές πλέον ευθύνες του Δήμου Ευρώτα και των διοργανωτών.

Είναι για τούτο απαίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αδήριτη ανάγκη για τους προοδευτικούς, φιλελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες των Κροκεών και όλου του Νομού Λακωνίας η απόλυτη και σαφής καταδίκη και η δημόσια συγνώμη στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του, Στέφανου Κασσελάκη.

Το 2024 καλό θα ήταν να είχαμε μια κοινωνία με σεβαστά τα Ανθρώπινα

Δικαιώματα, μια κοινωνία συμπερίληψης κι Ανθρωπισμού.

Με εκτίμηση στις αξίες, τις αρχές, τα ιδανικά της Αριστεράς,

Η ΝΕ Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Last modified on Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 01:00

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.