«Το αυξανόμενο χρέος θηλιά για τα νοικοκυριά & τις επιχειρήσεις.»

Φεβρουαρίου 10, 2023 0

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Λακωνίας  

Οσο ο κ.Πρωθυπουργος κάνει τον τροχονόμο στα υπερκερδη των Παρόχων ενέργειας, των τραπεζών & των ολιγαρχών  και όσο οι κ.κ. Γεωργιάδης & Σταϊκουρας θριαμβολογουν για την εκρηξη αναπτυξης & επενδυσεων, πρόσφατα οικονομικα στοιχεία από ευρωπαϊκές πηγές και η αποφαση του Αρειου Παγου για τα funds ,δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους ανυπερασπιστους συμπολίτες μας.

·       Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της χώρας, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2022, εκτοξεύτηκε στο ποσό των 400,28 δισ.€, 8 δισ.€  υψηλότερα από τον στόχο του Υπ. Οικονομικών και παράλληλα αυξημένο κατά 11,94 δισ.€, σε σχέση με τον 12/2021.

·       Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα εκτοξεύτηκαν στα 2,3 δισ.€ από 1,8 δισ.€  στο τέλος του 2021, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 27,8%. Παρά τη δέσμευση για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, με αποτέλεσμα η αγορά να αποστερείται σημαντικής ρευστότητας, που υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ.

·       Πάνω από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν 7,2 δισ.€ το πρώτο 11μηνο του 2022 και ανάλογα είναι τα στοιχεία για χρέη στον ΕΦΚΑ όπου χρωστούν πάνω από 2,3 εκατ πολίτες.

·       Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού της κυβέρνησης να είναι εμφανης αφού το χρέος που έχει ρυθμιστεί είναι μόνο 1,08 δισεκ. (από τα 270 δισεκ.), ενώ δεν αναμένεται να ρυθμιστεί ποσό μεγαλύτερο του 1,5 δισεκ. μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου .

·       Η διαφορά μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων στις ελληνικές Τραπεζες είναι η μέγαλυτερη στην Ευρώπη και με την ανοχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη  , θα τους αποφέρει  κέρδη που ξεπερνούν  το 1 δισεκ.€.  Επίκειται και άλλη αύξηση επιτοκίων προσεχώς.

·       Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε  ότι ακόμα και οι διαχειριστές των funds μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Χιλιαδες συμπολιτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς αφου επονται 50.000 διαταγές φέτος.

 

●●  Απαιτείται ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων 240 δόσεις για χρέη σε τράπεζες-funds, με τραπεζικό διαμεσολαβητή να κρίνει τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων και εφαρμογή κανόνων στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, όπως προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία.

  • Απαιτειται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ με κούρεμα 30% της οφειλής εφόσον τηρείται η ρύθμιση, ώστε και το δημόσιο να εισπράξει και οι οφειλέτες να ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από τα χρέη.

  • Το ΠΑΣΟΚ μόνο νομοθετησε & προστατεψε την Α’ κατοικία με το ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) & πλέον κρινεται επιβεβλημένη η επαναφορά ισχυρου νομοθετικού πλαισίου αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και αξίας κατοικίας.

  • Το ΠΑΣΟΚ ,μαζι με τα παραπάνω , εχει καταθεσει τροπολογια ωστε να υπαρχει η δυνατότητα του οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις, πριν πωληθεί το δάνειό του σε funds, να το εξαγοράσει.Παραλληλα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί.

Ο κ.Τσιπρας  άνοιξε πρώτος την πόρτα στα funds και κερδοσκόπησαν στην αγωνία των δανειοληπτών , οπως έκανε ο βουλευτής της ΝΔ  Α.Πάτσης.

Ο κ.Σταικουρας οσο κι αν ισχυρίζεται οτι μαλώνει τους τραπεζίτες για την στάση τους , δεν εφαρμοζει μετρα προστασίας για τους ευαλωτους και δυστυχως κανεις  δεν μπορεί να  εγγυηθεί  άμεσες  επιβεβλημένες  λύσεις .

 

Η πραγματικότητα για τους μη προνομιούχους είναι πολύ σκληρή σε σχέση με τις θριαμβολογιες περι Ανάπτυξης της κυβέρνησης των “Αριστων” και των μιντιακων βραχιονων της .

 


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.