Δημήτρης Αρφάνης: «Πλημμύρες για δεύτερη φορά… Γιατί άραγε;»

Σεπτεμβρίου 28, 2023 0

Γιατί άραγε;

«…Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στον Βόλο, που πλημμύρισε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.Οι κάτοικοι ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί βλέπουν και πάλι να κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες τους… Τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, λόγω των βροχοπτώσεων και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Ακόμη και όπου κατασκευάστηκαν κάποια αντιπλημμυρικά μετά τις φωτιές, αυτά έγιναν με προχειρότητα, χωρίς να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών…»

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στη χώρα μας για άλλη μια φορά, ως αποτελέσματα της κακοκαιρίας που πλήττει πολλές περιοχές. Είναι γεγονός ότι τα φαινόμενα είναι έντονα, με μεγάλα ύψη βροχής. Δεν υπάρχουν φαινόμενα που έρχονται κάθε 1000 χρόνια ή κάθε 16 χιλιάδες, κατά άλλους, όπως καταλαβαίνουμε. Είναι κατανοητό επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή έχει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 

Αποδεικνύεται όμως, πως αυτό που έρχεται” κάθε 4 ή 5 χρόνια είναι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που παρά τις προγραμματικές δηλώσεις – υποσχέσεις για έργα προστασίας από πλημμύρες και άλλες καταστροφές, αυτά μένουν ως υποσχέσεις. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που υλοποιούνται μελέτες, δημοπρατήσεις, χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων για διευθέτηση ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα κ.α., που την κρίσιμη στιγμή αποδεικνύονται «κάστρα στην αμμουδιά». Γιατί άραγε?

Το ζήτημα γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν αναλογιστούμε την εξάρτηση των δήμων από τους μεγαλοεργολάβους, που χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που διαθέτουν (νόμους, μηδενικός έλεγχος, φοροαπαλλαγές, κατώτερης ποιότητας υλικά, εντατικοποίηση δουλειάς, απλήρωτη εργασίαυποχρηματοδότηση δήμων…) κυνηγούν το μέγιστο κέρδος από κάθε έργο που αναλαμβάνουν στις πλάτες των πολιτών.

Άραγε στο δήμο Σπάρτης, ποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε ρέματα, παραπόταμους και Ευρώτα;‘Έχουν αξιοποιηθεί οι υπάρχουσες μελέτες που υποδεικνύουν τις επικίνδυνες περιοχές του δήμου Σπάρτης για πλημμυρικά φαινόμενα; Θα είναι κάποια στιγμή στις προτεραιότητες η προστασία ζωών και περιουσιών των κατοίκων του δήμου και της περιφέρειας;

Ρητορικά ερωτήματα…

«Μπορούμε να το πάμε αλλιώς…!» 

Δεν αποδεχόμαστε ως κανονικότητατις εικόνες καταστροφής των τελευταίων ημερών, την απόγνωση των ανθρώπων, τις φθηνές δικαιολογίες των αρμόδιων αρχών, το επιλεκτικά ανίκανο κράτος.

Μπορεί ο δήμος να διεκδικήσει γενναίες χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Να στηριχθεί στη δική του δύναμη, αλλάζοντας τις προτεραιότητες προς όφελος των δημοτών. Να υλοποιήσει τα αναγκαία έργα υποδομής, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες καταστροφών από καιρικά φαινόμενα. Με μόνιμο προσωπικό, μηχανήματα που δεν θα σκουριάζουν στις αποθήκες, με αγορά των αναγκαίων υλικών που θα επεξεργάζεται όπου χρειαστεί. Με στήριξη, αναβάθμιση και στελέχωση των τεχνικών και μη υπηρεσιών. Να μην «παίζει το παιχνίδι» του κάθε εργολάβου.Να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Με αυτή τη λογική και προς αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα και μετά τις εκλογές της 8ηςΟκτωβρίου. Χρειαζόμαστε την στήριξη σου για να επιτευχθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ο στόχος για έναν δήμο Σπάρτης που θα μάχεται για τις ανάγκες των πολιτών. Για έναν δήμο που το μέλλον των νέων ανθρώπων του, δεν θα πνίγεται σε λασπόνερα, δεν θα γίνεται στάχτη, δεν θα μένει ως όνειρο.

ΑΡΦΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης

με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Last modified on Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 01:53

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.