Ελένη Κιούση: "Η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου της Λακωνίας"

Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου η ανεπάρκεια και η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου της Λακωνίας επανέρχεται στην επικαιρότητα.

ΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  1. Το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη Λακωνία ήταν η παράκαμψη Σπάρτης. Για την απουσία παρόμοιας κλίμακας έργων, ακούσαμε αρμοδίως στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ) υπεκφυγές και ανακρίβειες.

Υπεκφυγή είναι το τετριμμένο: «δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι προηγούμενοι». Δηλαδή, δεν φταίει η διοίκηση Νίκα, αλλά η προ-προηγούμενη και, ίσως, και προγενέστερές της. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν φταίει ούτε ο κ. Φούρκας ούτε η κα Τζανετέα. Και δεν φταίνε, διότι στη θητεία της διοίκησης Νίκα έτυχε ένας συνδυασμός κονδυλίων, χωρίς προηγούμενο την τελευταία εικοσαετία. Μια μοναδική συγκυρία για την ανάπτυξη και τη συνοχή.

  1. Με τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα «ετελείωσε», δεν τελειώνουν δημόσια έργα. Αυτό, όμως, που πρέπει να τελειώσει είναι το συνεχές παιχνίδι με τις μελέτες και τις προθεσμίες. Οι μελέτες για την παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη κάθε χρόνο αναβάλλονται για τον επόμενο και κάθε φορά μαζί με μια νέα εκδοχή για το ποιες μελέτες εκπονούνται, θα εκπονηθούν ή έχουν εκπονηθεί – και από ποιον.
  1. Η συνεννόηση ανάμεσα στην περιφερειακή διοίκηση και την αντιπολίτευση προϋποθέτει πολιτικό πολιτισμό. Σεβασμό στην αντιπολίτευση, στο ρόλο και τους ανθρώπους της από την διοίκηση Πτωχού και τους εκπροσώπους της – και αυτά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν στη Λακωνία.

ΤΡΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  1. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΚΑΛΑΣ – ΒΛΑΧΙΩΤΗ
  • Καλοπροαίρετα χαρακτηρίζουμε «αλαλούμ» την κατάσταση που επικρατεί με τις σχετικές μελέτες.
  • Στις 05.2023, στη θεμελίωση της νέας γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα, ο τέως περιφερειάρχης κ. Νίκας είχε δηλώσει ότι οι μελέτες για την παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη «έβαιναν προς ολοκλήρωση».
  • Δέκα μήνες αργότερα, εύλογα και με καλή πίστη, ρωτήσαμε αν ολοκληρώθηκαν. Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του ΠεΣυΠ, η «ενημέρωση» από τον αρμόδιο περιφερειάρχη Λακωνίας ήταν: «Εκεί είμαστε σε επικοινωνία και με το υπουργείο Υποδομών να δούμε πως θα καταφέρουμε, αυτόν τον σχεδιασμό που θέλει τα έργα αυτά να πραγματοποιούνται στη Λακωνία, να τα προχωρήσουμε». Με αυτήν τη σαφήνεια!
  • Τι έχει προηγηθεί; Σταχυολογούμε:
  • Στις 01.2021 διαβάζουμε σε έγκυρα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ότι, κατά τη συνάντηση βουλευτή της ΝΔ στη Λακωνία με τον τότε γενικό γραμματέα Υποδομών κ. Καραγιάννη, προέκυψε η ενημέρωση για την περιφερειακή Σκάλας – Βλαχιώτη πως «η μελέτη του δρόμου θα παραδοθεί δωρεάν από τον παραχωρησιούχο στο πλαίσιο των ανταποδοτικών στο επόμενο διάστημα…». Πράγματι, αυτό προκύπτει από την απόφαση Σπίρτζη στις 25.06.2018. Έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς να έχει παραδοθεί.
  • Στις 11.2021 διαβάζουμε σε ανάρτηση στο facebook του ίδιου βουλευτή για τη νέα συνάντησή του με τον κ. Καραγιάννη: «Κάλεσα τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θοδωρή Βερούτη, ο οποίος μας διευκρίνισε ότι οι δύο μελέτες για τις παρακάμψεις είναι ήδη σε φάσεις εκτέλεσης από την Περιφέρεια, η μεν του Βλαχιώτη έχει ολοκληρωθεί, η δε της Σκάλας θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022».
  • Δηλαδή, μέσα σε δέκα μήνες μετά την πρώτη συνάντηση, εξαφανίζεται η δωρεάν μελέτη του έργου! Αντ’ αυτής, αναφέρονται δύο μελέτες που εκτελεί η Περιφέρεια. Η μία, μάλιστα – εκείνη της παράκαμψης Βλαχιώτη – εμφανίζεται ως ήδη ολοκληρωμένη! Η μελέτη για την παράκαμψη της Σκάλας θα ολοκληρωνόταν το 2022. Ωστόσο, οι μελέτες «έβαιναν προς ολοκλήρωση» στις 14.05.2023!
  1. ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΡΩΤΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ
  • Καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της νέας γέφυρας του Ευρώτα, η οποία προβλεπόταν να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2024. Η καθυστέρηση συνδέεται με την εξέλιξη των τεχνικών έργων (ενδεχομένως να προκύψει περαιτέρω καθυστέρηση από τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων). Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του ΠεΣυΠ, η σχετική αναφορά από τον αρμόδιο περιφερειάρχη Λακωνίας κατέληγε ως εξής: «… νομίζω ότι δεν θα ξεφύγουμε πολύ από τις προθεσμίες που έχουμε».

 

  1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΟΔΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ
  • Με ευθύνη της διοίκησης Νίκα, η Λακωνία κινδυνεύει να χάσει μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία, που δεν θα ξαναβρούμε στη γενιά μας. Ακόμα, όμως, προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε την προδιαγεγραμμένη αρνητική φορά των πραγμάτων. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση.
  • Ανακρίβεια είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Στο λεγόμενο ΕΣΠΑ, που είναι το πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027», προστίθεται το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τα μέσα του 2021 έως το τέλος του 2026. Τηρουμένων των αναλογιών, τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα μας – και, κατ’ αναλογία, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – την προγραμματική περίοδο 2021-2027 είναι συγκρίσιμα με εκείνα της δεκαετίας του ’80. Συνεπώς, χρήματα υπάρχουν – δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

 

  • Η διοίκηση Νίκα είχε το προνόμιο της αρχικής ένταξης έργων και στις δύο αυτές δεξαμενές κονδυλίων. Ποια είναι τα μεγάλα οδικά έργα που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση, ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκοινωνιακή διαίρεση της Λακωνίας σε βορρά-νότο;
  • Ανακρίβεια είναι ότι, δήθεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί πλέον νέες οδικές χαράξεις. Κατ’ αρχάς, υπάρχει το προηγούμενο της απόφασης Σκυλακάκη στις 15.12.2022 για την συγχρηματοδότηση του τμήματος του ΒΟΑΚ «Χανιά-Ηράκλειο» από το Ταμείο Ανάκαμψης [πυλώνας 4 («Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας»), άξονας 4.6 («Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονομίας της χώρας»)]. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027», χρηματοδοτείται η δράση 3.ii.1.1: «κατασκευή/αναβάθμιση άλλων οδών για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας της περιφέρειας» στο πλαίσιο της προτεραιότητας 3. Εκεί για παράδειγμα, θα μπορούσε να είχε ενταχθεί η οδική παράκαμψη της Γκοριτσάς, όπως και παρακάμψεις άλλων οικισμών, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.