Ελένη Κιούση: Ενημέρωση για αιολικούς σταθμούς στο Δήμο Μονεμβασίας

Εν όψει της 3ης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Πελοποννήσου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, η παράταξη «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», δια του περιφερειακού συμβούλου Αρκαδίας Γιάννη Νικολάου και με εισήγηση της Ελένης Κιούση, υπέβαλε στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου αίτηση κατάθεσης της νέας γνωμοδότησης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τους δύο (2) αιολικούς σταθμούς της «Τέρνα Ενεργειακής» στο Δήμο Μονεμβασίας – έναν (1) στη θέση «Ράχη Μπέτση» κοντά στο χωριό Συκιά της Δημοτικής Ενότητας Μολάων και έναν (1) στη θέση «Χαβαλάς» κοντά στο χωριό Παπαδιάνικα της Δημοτικής Ενότητας Ασωπού. Η νέα γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των συμπληρωματικών στοιχείων που είχε επισημάνει ο Οργανισμός.

Επειδή επανέρχεται προς έγκριση η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που εκπόνησε η ίδια η εταιρεία, για τους επτά (7) αιολικούς σταθμούς στο Δήμο Μονεμβασίας, οι πέντε (5) από τους οποίους στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά, υπενθυμίζουμε ότι:

  1. H γνωμοδότηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας είναι θετική μόνον υπό την προϋπόθεση της θετικής γνωμοδότησης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) [προϋπόθεση 1, σελ.2]. Σε διαφορετική περίπτωση, η γνωμοδότηση είναι αρνητική.
  2. Η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι αρνητική για τους πέντε (5) αιολικούς σταθμούς στη Δημοτική Ενότητα Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας.
  3. Για τους δύο (2) αιολικούς σταθμούς στη Συκιά και τα Παπαδιάνικα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ ζητά συμπληρωματικά στοιχεία, λόγω «διαπιστωμένων ελλείψεων της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης» (σελ. 29). Χωρίς αυτά, δεν υφίσταται θετική γνωμοδότηση για κανέναν από τους σταθμούς.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.