Οι ΤΟΜΥ να μην κλείσουν και οι δαπάνες τους να μπουν στον κρατικό προϋπολογισμό!

Γράφει : Γεώργιος Μουζόπουλος -Ιατρός  Ορθοπαιδικός Χειρουργός - ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης

Οι συμβάσεις του προσωπικού των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) όπως αυτής που στεγάζεται στην Όθωνος Αμαλίας στην Σπάρτη, λήγουν στις 31.12.23 και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά! Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις; Θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα ΤΟΜΥ;

Απομένει λοιπόν ένας χρόνος πριν εκπνεύσει η προθεσμία και όλοι οι πολίτες σύσσωμοι θα πρέπει να αντιταχθούμε στον κλείσιμο των ΤΟΜΥ!

Η ΝΔ θέλει να καταργήσει τις ΤΟΜΥ. Τις θεωρεί μίζερες και αχρείαστες μονάδες υγείας. Μάλιστα αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, θα τις είχε κλείσει ήδη! Δεν μπορεί τώρα άμεσα να το κάνει αυτό, γιατί θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ πίσω!

Η ΝΔ θεωρεί ότι οι επιστήμονες υγείας γύρισαν την πλάτη στις ΤΟΜΥ και για αυτό το λόγο δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την στελέχωση τους και την εξάπλωση τους σε όλη την επικράτεια! Ξεχνούν όμως στη ΝΔ ότι το προσωπικό των ΤΟΜΥ δουλεύει με συμβάσεις, δεν είναι μόνιμοι. Οι περισσότεροι επιστήμονες υγείας κυνηγούν μόνιμες θέσεις και όχι συμβάσεις. Ας προκηρύξουν μόνιμες θέσεις στα ΤΟΜΥ και να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον!

Ας μην απαξιώνουμε τις ΤΟΜΥ όπως θέλει η ΝΔ. Αντίθετα πρέπει να τις απογειώσουμε! Να τις εντάξουμε την χρηματοδότηση τους στον κρατικό προϋπολογισμό και το προσωπικό να αποκτήσει μόνιμη σχέση εργασίας. Είναι σημαντικό ότι οι ΤΟΜΥ δεν παρέχουν μόνο πρώτες βοήθειες, αλλά πηγαίνουν στον γενικό πληθυσμό πριν αυτός εκδηλώσει κάποιο νόσημα, δρουν δηλαδή προληπτικά. Αυτό έχει τεράστιο όφελος για τις δαπάνες υγείας, αλλά και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων Όταν κάποιος αρρωσταίνει και έχει συμπτώματα θα απευθυνθεί στο γιατρό από μόνος του. Όταν όμως κάποιος δεν έχει συμπτώματα, πώς θα προστατευτεί από την εκδήλωση μιας νόσου μελλοντικά; Εδώ υπάρχει η ΤΟΜΥ που έρχεται στο σχολείο να εξετάσει μαθητές, που πάει στα χωριά να δει ηλικιωμένους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που πάει σε κοινωνικά ευάλωτες ή περιθωριακές ομάδες πληθυσμού! Η υγεία δεν είναι το κόστος, είναι η επένδυση! Αυτό είναι η ΤΟΜΥ, μια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν λέμε με τίποτα στην Ελλάδα να την ενισχύσουμε!

Οι ΤΟΜΥ λοιπόν χρειάζονται και αν κλείσουν θα χάσουμε μια σειρά υπηρεσιών που αναφέρονται στη συνέχεια και αφορούν τον Δήμο Σπάρτης.

Λειτουργία παιδιατρικού ιατρείου με παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών, πραγματοποίηση εμβολιασμών, διενέργεια προληπτικών ελέγχων πχ. οπτικής οξύτητας, σκολίωσης, κύφωσης και στοματικής υγιεινής σε σχολεία , συμπλήρωση ατομικού δελτίου μαθητή και άλλων πιστοποιητικών υγείας, συμβουλευτική, εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών κ.α. Σε μηνιαία βάση το παιδιατρικό ιατρείο της ΤΟΜΥ Σπάρτης εξυπηρετεί κατά μέσω όρο 400 περιστατικά.

Λειτουργία ιατρείου γενικής ιατρικής με παρακολούθηση χρονιών νοσημάτων, διενέργεια προληπτικού ελέγχου, εξυπηρέτηση συνταγογράφησης φαρμάκων, πραγματοποίηση εμβολιασμών, συμβουλευτική, εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών κ.α. Σε μηνιαία βάση το ιατρείο γενικής ιατρικής της ΤΟΜΥ Σπάρτης εξυπηρετεί κατά μέσω όρο 600 περιστατικά.

Παροχή νοσηλευτικών πράξεων όπως παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, ενεσοθεραπεία, περιποίηση τραυμάτων, επείγουσα φροντίδα, συμβουλευτική, κατ΄οικον επισκέψεις. Σε μηνιαία βάση στην ΤΟΜΥ Σπάρτης πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο νοσηλευτικές πράξεις σε 400 περιστατικά.

Δράσεις Επισκεπτών Υγείας όπως έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης, πραγματοποίηση εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων, εκτέλεση προ- συμπτωματικού ελέγχου, κατ΄οικον επισκέψεις, συμβουλευτική. Δράσεις που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, ανέργων, ανασφάλιστων, μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τον γενικό πληθυσμό, σχετικά με την πρόληψη της γρίπης, του σακχαρώδη διαβήτη, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, τις επιδράσεις του καπνίσματος, την σεξουαλική υγεία. Σε μηνιαία βάση οι Επισκέπτες Υγείας παρέχουν υπηρεσίες κατά μέσο όρο σε 400 περιστατικά.  

Διοικητικές Υπηρεσίες με κύρια μέριμνα, το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού για εξέταση ή εμβολιασμό, αφού πολλοί ιδίως ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και αρκετοί άποροι δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Προτείνουμε να μην κλείσουν οι ΤΟΜΥ και να ενταχθεί η χρηματοδότηση τους στον κρατικό προϋπολογισμό με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 4% που θα δώσει η ΝΔ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Υγεία είναι πολύ λίγο, από τη στιγμή που άλλα ευρωπαϊκά κράτη δίνουν το 8-11%.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.