Συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους Τομεάρχες Παιδείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους Τομεάρχες Παιδείας

Συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Τομεάρχη Παιδείας κ. Νίκο Φίλη και την αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν από πλευράς Ομοσπονδίας, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, επισημάνθηκε το γεγονός ότι κανένα ουσιαστικό νέο μέτρο δεν ελήφθη για το άνοιγμα τους. Καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ, που έγκαιρα είχε καταθέσει (Αύγουστος 2020), δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας όπως: τα ολιγομελή τμήματα, τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα tests με ευθύνη του ΕΟΔΥ μέσα στις σχολικές μονάδες και η προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς κ.λπ.

Αντίθετα, παρουσιάστηκαν ως πανάκεια τα αμφιβόλου εγκυρότητας self tests, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, με συνέπεια να προσέρχονται στα Λύκεια, ασυμπτωματικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί που μπορεί τελικά να είναι θετικοί. 

Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι ψυχο-κοινωνικές επιπτώσεις του lockdown και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ιδιαίτερα στους μαθητές και προς αυτή την κατεύθυνση η ΟΛΜΕ πρότεινε τη μη πραγματοποίηση των γραπτών προαγωγικών – απολυτηρίων εξετάσεων, τη μη εφαρμογή για εφέτος της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 25.000 και πλέον μαθητών από τα ΑΕΙ. Τεράστια ερωτήματα δημιουργεί η αρνητική στάση του Υπουργείου Παιδείας να αποδεχθεί τις παραπάνω προτάσεις και να λειτουργήσει θετικά προς όφελος των μαθητών, επιλέγοντας στην ουσία να αγνοήσει τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες αυτής της κατάστασης για το μέλλον τους.

Διαπιστώθηκε από τις τοποθετήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων μελών της αντιπροσωπείας ότι υπάρχει συναντίληψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που σχετίζονται με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και τις άλλες προτάσεις της ΟΛΜΕ που στόχο έχουν τη μείωση των μορφωτικών ανισοτήτων και την προστασία των μαθητών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Τέλος τέθηκε από την Ομοσπονδία το πρόβλημα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και της ανεξέλεγκτης χρήσης των μεταδεδομένων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για καθαρά εμπορικούς και άλλους σκοπούς. Η απάντηση που πήραμε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχει όντως τεράστιο πρόβλημα, το οποίο άλλωστε αναδείχθηκε στο τελευταίο χρονικό διάστημα και από το ίδιο το κόμμα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.