«ΑκούSTE Mας για την Ενέργεια!» - Έξυπνες Μαθητικές Λύσεις του Μεθαύριο!

Μια λιτή και  περιεκτική, πολυθεματική ημερίδα υλοποιήθηκε στην αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης, στη  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης, την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, με θέμα «ΑκούSTE Mας για την Eνέργεια!». Η εκδήλωση περιελάμβανε θέματα σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις «STEM» της Βιβλιοθήκης και τις δραστηριότητες του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας. Δραστηριότητες πρωτότυπες, οι οποίες υλοποιήθηκαν από μαθητικές ομάδες, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων και θεματικών διαγωνισμών και που -κατά κοινή ομολογία- άφησαν έντονο διδακτικό αποτύπωμα.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Δημήτριο Σαγιάννη, ο οποίος, αφού καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους, παρουσίασε τη  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης ως οργανισμό με περιεχόμενο πλούσιο και πολυποίκιλο,  με ευεργεσίες επιφανών δωρητών, αλλά και με συνεχή αλληλεπίδραση και συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς. Ιδιαίτερα λεπτομερής κι εμπλουτισμένη με ψηφιακό υλικό ήταν η αναφορά του κ. Σαγιάννη στον Περιφερειακό Διαγωνισμό First Lego league “FLL”,  που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σπάρτη, στον χώρο της Βιβλιοθήκης, με πρόκριση τριών μαθητικών ομάδων της Λακωνίας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης και με συγκλονιστική κατάληξη την πρόκριση της ομάδας “NorthSide” του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Sydney στην Αυστραλία! Έχοντας από το 2013 διοργανώσει και υλοποιήσει πολυάριθμα εργαστήρια Ρομποτικής με αποδέκτες μαθητές και με εκπαιδευτικούς του νομού, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης και υπεύθυνος του Tech Lab της, δήλωσε δικαιωμένος και ικανοποιημένος, με ιδιαίτερη ελπίδα και προσδοκία για την εξέλιξη της σημαντικής αυτής δραστηριότητας στη Λακωνία.

NORTHSIDE 1

Στη συνέχεια, η υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας κ. Ελένη Παλούμπα,  αφού αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία της Βιβλιοθήκης με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λακωνίας διά του Ε.Κ.Φ.Ε.,  κατέθεσε την ευγνωμοσύνη της προς το Εφορευτικό Συμβούλιο για τη φιλοξενία και προς τον Διευθυντή κ. Δημήτριο Σαγιάννη προσωπικά, για την πολύτιμη υποστήριξη και την υποδειγματική συνεργασία. Περιέγραψε δε την εκπαιδευτική δράση “GO for MINT” και τον Τοπικό Διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Olympiad of Experimental Science” – EOES)  και βράβευσε εκ μέρους και της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.  Ευστρατίας Λιακοπούλου, εκπαιδευτικούς και μαθητές που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό αυτόν.

Συνοπτικά, η δράση “GO for MINT*” είναι προϊόν συνεργασίας του πρωτοπόρου εκπαιδευτικού οργανισμού LIFE -Βildung Umwelt Chancengleichheit e.v  και του διεθνούς καταξιωμένου Ινστιτούτου Γκαίτε.  Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό πειραμάτων που σχετίζονται στοχευμένα με θέματα της σύγχρονης καθημερινότητας και με τον αντίστοιχο επαγγελματικό προσανατολισμό εφήβων, μέσω της βιωματικής ανίχνευσης των ταλέντων τους.  Το υλικό παραχωρήθηκε στη  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης με την αποδοχή του σχετικού αιτήματος από το Ινστιτούτο Γκαίτε διά της κ. Ηλιάνας Κικίδου,  Υπεύθυνης του Τμήματος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Goethe-Institut Athen, στην οποία οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ 2

Ο τοπικός διαγωνισμός για την EOES αναπτύχθηκε στη θεματική περιοχή της Ενέργειας, με πειράματα που αφορούσαν κατασκευές πρόδρομων μπαταριών, παρατήρηση της ανάπτυξης φυτικών κυττάρων και προσεκτική επιλογή οικιακών λαμπτήρων και οδήγησε την ομάδα του 2ου  Γενικού Λυκείου Σπάρτης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα EOES. H Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε., αναφέρθηκε, τέλος, στην πολλαπλή αξία της εργαστηριακής άσκησης και της συμμετοχής σε διαγωνισμούς, ως προς την καλλιέργεια όχι μόνο γνωστικών αλλά και πλήθους ήπιων δεξιοτήτων στα παιδιά, χαρακτηρισμένων ως απολύτως απαραίτητων στον 21ο αιώνα. Προς επίρρωσιν αυτών,  οι μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Ρομποτικής κυριολεκτικά κατέπληξαν τους παρευρισκόμενους με την ομαδικότητα, την επικοινωνιακή δεξιότητα, τη συμπεριληπτική διάθεση, την τεκμηριωμένη παρουσίαση του ενεργειακού προβλήματος που διαχειρίστηκαν και με τη γενικότερη παρουσία τους!

Οι “Legobot Masters” του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης έδωσαν λύσεις στο πρόβλημα της θέρμανσης του σχολείου τους, έχοντας διερευνήσει και αποτυπώσει με στατιστικά διαγράμματα και αριθμητικά ποσά, όλα τα απαραίτητα οικονομικά δεδομένα.

Οι “Enerbots” του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης πρότειναν, μέσω μιας άκρως εντυπωσιακής ηλεκτρομαγνητικής κατασκευής, την αξιοποίηση της ενέργειας των ισχυρών κυμάτων των λακωνικών θαλασσών, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της περιοχής.

Οι πρωταθλητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού  “NorthSide”εντυπωσίασαν με την πρωτότυπη ιδέα τους και τη λειτουργική κατασκευή που θα παρουσιάσουν και στο μακρινό Sidney. Πρόκειται για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών του κλειστού γυμναστηρίου Σπάρτης η άλλου αντίστοιχου χώρου, με μετατροπή των κραδασμών του δαπέδου σε αξιοποιήσιμη ενέργεια, μέσω πιεζοηλεκτρικών μετατροπέων και συλλεκτών.

Η …σχεδόν Λιλιπούτεια ομάδα “Λεγκάκια” άφησε άναυδο το κοινό, τόσο με την πρωτοτυπία της πρότασής της,  όσο και με την αποδεδειγμένα εφικτή και άρτια τεκμηριωμένη ιδέα της οικονομικής ενεργειακής αναβάθμισης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, με χρήση ειδικών αισθητήρων και έξυπνων ραφιών για την αξιοποίηση της ηλιακής Ενέργειας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος της Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, όποιος εξήρε τις προσπάθειες της Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των εκπαιδευτικών και των μαθητών προς την κατεύθυνση της μελέτης και βελτίωσης κάθε Ενεργειακής πρακτικής και την παράλληλη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών. Με έμφαση στις ραγδαία αυξανόμενες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, επεσήμανε πως θεωρεί τις αξιέπαινες δράσεις αυτής της μορφής την προμετωπίδα της εκπαίδευσης και της εξέλιξης της χώρας μας. Τόνισε τέλος με έμφαση ότι ο Δήμος Σπάρτης και ο ίδιος προσωπικά είναι πάντα παρών και δεκτικός σε κάθε αντίστοιχη δράση προόδου και ευημερίας και υποστηρικτικός σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.

Στον χώρο της εισόδου της Βιβλιοθήκης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να αλληλεπιδράσουν με τις ευρηματικές μακέτες των εργασιών των παιδιών, την πολυδαίδαλη πίστα ρομποτικών αποστολών, φαινόμενα μετατροπής ενέργειας από την δράση “GO for MINT” και να πειραματιστούν με ιστορικές και σύγχρονες διατάξεις παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας του τοπικού διαγωνισμού για την EOES.

Η θετική αποδοχή της θεματολογίας της ημερίδας, η ενθουσιώδης παρουσία των παιδιών και των ενηλίκων, αλλά και η αμέριστη και διαβεβαιωμένη υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής, δημιούργησαν  -όχι άδικα- έντονη αισιοδοξία για ευρύτερες μελλοντικές συνεργασίες και πλουσιότερες επιτυχημένες δράσεις!

 

SYNERGASIA

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.