Άφαντος ο εργολάβος που έχει αναλάβει τον ψεκασμό

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Δελτίο  Τύπου

Την Δευτέρα 24 Μαΐου του 2021 ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου ανέφεραν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και κατέθεσαν τα αιτήματά μας στον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Βερούτη.

Ένα από τα προβλήματα που χρονίζουν και θέσαμε ήταν για την δακοκτονία, όπου  η ανεπαρκής  χρηματοδότηση αφήνει πολλές περιοχές εκτός προγράμματος και παράλληλα όπου πραγματοποιείται ψεκασμός, δε γίνεται έγκαιρα και καθολικά, ούτε όσες φορές απαιτείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή όπως το 2016 και 2018.

 Επιπλέον, υπάρχει  ανάγκη να γίνεται ψεκασμός για το δάκο με κατάλληλα σκευάσματα για τα αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας, καθώς μέχρι τώρα είτε υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, είτε αναγκάζονται οι παραγωγοί να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για αντιμετώπιση του δάκου, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και με το κόστος γίνεται απαγορευτικό.

 Ο κ. Βερούτης προσπάθησε να μας καθησυχάσει λέγοντας ότι η διαδικασία του προγράμματος  δακοκτονίας θα κυλούσε κανονικά. 

Ωστόσο δεν πέρασαν δυο μήνες και ήδη επαληθεύτηκε η ανησυχία μας. Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΟΚ Λακωνίας θα έπρεπε να ξεκινήσει ο πρώτος ψεκασμός στον Δήμο Σπάρτης στις 6 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα βρεθήκαμε στην περιοχή των Βουτιάνων, όπου θα πραγματοποιούνταν ο ψεκασμός. Όμως  ο εργολάβος που έχει αναλάβει τον ψεκασμό ήταν άφαντος όπως άφαντα ήταν και τα ψεκαστικά μηχανήματα!

Άμεσα προχωρήσαμε σε παρέμβαση στην ΔΑΟΚ και στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ.Τσινιέρη, για να μας εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο δεν προχώρησε η διαδικασία του ψεκασμού. Αυτό που μας είπαν είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο μπορεί ο εργολάβος έχει περιθώριο να εφαρμόσει το πρόγραμμα μέχρι την τελευταία ημέρα. Προκλητικός εμφανίστηκε ο κ. Τσινιέρης ο οποίος μας είπε ότι «την δακοκτονία κακώς την κάνει η Περιφέρεια και ότι έπρεπε να την κάνουν οι παραγωγοί μόνοι τους».

Καταγγέλλουμε τη στάση του κ. Τζινιέρη θεματικού αντιπεριφερειάρχη και καταδικάζουμε την  πολιτική εξόντωσης των βιοπαλαιστών αγροτών μέσω της ΚΑΠ της ΕΕ που προωθείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και   περιφερειακές αρχές. Όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι συνειδητές πολιτικές επιλογές τους έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής μας και το σταδιακό ξεκλήρισμά μας.

Καλούμε τους συναδέλφους βιοπαλαιστές αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα! Με οργάνωση και συντονισμό να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα της επιβίωσής μας.

Απαιτούμε Εδώ και Τώρα:

  • Την καθολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες μας, που να καλύπτουν την συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ.
  • Κατάργηση του χαρατσιού 2% για τη δακοκτονία. Μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στην Διεύθυνση Γεωργίας.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο αξιοπρεπούς διαβίωσης των οικογενειών μας. Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο και τους τοπικούς προέδρους κοινοτήτων του Δήμου Σπάρτης να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα αιτήματά μας

Η Διοικούσα Επιτροπή

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.