Νεοκλής Κρητικός: «Μηδενική παραγωγή στις καστανιές του Πάρνωνα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά κατέθεσε σήμερα 7 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, βλέποντας τη ραγδαία μείωση στην παραγωγή κάστανου στα χωριά του Πάρνωνα. Ειδικότερα, μετά από επικοινωνία που είχε με καστανοπαραγωγούς από τις Καρυές, τη Βαρβίτσα και τη Βαμβακού και την ενημέρωση που έλαβε από τον επόπτη του ΕΛΓΑ, ζήτησε από τον Υπουργό να εξετασθεί η περίπτωση ένταξης των καστανοπαραγωγών στο καθεστώς ενίσχυσης de minimis.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Στα χωριά του Πάρνωνα, Αράχωβα, Βαρβίτσα και Βαμβακού υπάρχουν συμπολίτες μας καστανοπαραγωγοί. Ορισμένοι στηρίζονται αποκλειστικά για τη διαβίωσή τους στην παραγωγή του κάστανου. Η συνολική παραγωγή δεν είναι μεγάλη, υπολογίζεται κατά μέσο όρο στους 70 τόνους.

Αν και οι παραγωγοί διατείνονται, ότι έκαναν σωστά τη διαδικασία ραντισμών και ανάπτυξης της καλλιέργειας αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται μεγάλη μείωση της παραγωγής, η οποία ενδεχομένως να είναι μηδενική. Παράγοντες αυτής της ραγδαίας μείωσης και της μεγάλης φυλλόπτωσης είναι ενδεχομένως ασθένειες, όπως είναι το μελάνωμα και το μυκητίωμα. 

Οι αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ έγιναν και ο επόπτης έχει διαπιστώσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Σίγουρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ενισχύσουμε τους παραγωγούς του κάστανου στα χωριά του Πάρνωνα.

Κ. Υπουργέ, είναι εφικτή η ένταξη των συγκεκριμένων καστανοπαραγωγών στις ενισχύσεις de minimis;

Με εκτίμηση, 

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ      

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας

Κρητικος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.