Στ. Αραχωβίτης, Αλ. Χαρίτσης, Κ.Παπανάτσιου: «Σε δεινή θέση οι αγρότες από τη σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού στα προϊόντα τους»

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες από την σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού στα προϊόντα τους φέρνουν στη Βουλή ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλ. Χαρίτσης, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, η αν. Τομεάρχης Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και 38 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

Στην κοινή ερώτησή τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφέρουν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, μετά την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη και τις μειωμένες τιμές παραγωγού σε σχέση με πέρσι, που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι και συνεχίζονται για τα συλλεγόμενα αυτή την εποχή προϊόντα, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα αγοραπωλησίας με «ανοιχτή τιμή», τακτική που συνήθως αποβαίνει εις βάρος του παραγωγού. 

 

Ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει έναν διπλό κίνδυνο: από την μία την έκρηξη του κόστους παραγωγής και από την άλλη τις τιμές των προϊόντων που έχουν πέσει στο ναδίρ. Ως εκ τούτου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θέτουν τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων προ των παρακάτω ερωτημάτων:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση των τιμών των προϊόντων που παράγουν, ενώ έχει διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής τους;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας για να ανακοπεί η αισχροκέρδεια και να σταματήσει η τακτική πώλησης των προϊόντων με «ανοικτή τιμή»;
  3. Πως προτίθεστε να εκμεταλλευτείτε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί την εφαρμογή του νόμου 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα 5-10-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:

τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

ΘΕΜΑ: «Σε τραγική κατάσταση οι αγρότες από την σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού στα προϊόντα τους»

 

Η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μετά την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη λόγω της αύξησης της τιμής σε αγροεφόδια, ρεύμα, πετρέλαιο και μεροκάματα, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την ιδιαίτερα μειωμένη τιμή πώλησης των προϊόντων τους στους μεσάζοντες.

Οι μειωμένες τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από τα κεράσια και τα ροδάκινα το καλοκαίρι με συνέπεια πολλοί αγρότες να αφήσουν ασύλλεκτες τις καλλιέργειές τους. Αυτή την εποχή πολλά από τα συλλεγόμενα είδη όπως αμύγδαλα, πράσινες ελιές, μήλα, αχλάδια κλπ έχουν τιμή παραγωγού χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα αγοραπωλησίας με «ανοιχτή τιμή», τακτική που συνήθως αποβαίνει εις βάρος του παραγωγού.

Για παράδειγμα η αμυγδαλόψιχα έχει τιμή παραγωγού στα 5-6 ευρώ ανά κιλό έναντι 7-8 ευρώ ανά κιλό που ήταν πέρυσι. Παρομοίως τα μήλα Πηλίου έχουν τιμή παραγωγού 0,30 ευρώ το κιλό έναντι 0,50 ευρώ πέρυσι και τα αχλάδια 0,40-0,50 ευρώ το κιλό έναντι 0,70 – 0,80 ευρώ πέρυσι.Παράλληλα, σε μάστιγα μετατρέπεται η τακτική της «ανοιχτής τιμής» που δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στους αγρότες.

H  χώρα μας, σύμφωνα με την Eurostat, κατατάσσεται σταθερά πλέον τον τελευταίο χρόνο ουραγός στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, το δε τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 κατατάσσεται πλέον στην τελευταία θέση.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, οι λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων (στον καταναλωτή) είτε παραμένουν σταθερές είτε αυξάνονται.

Ενώ η χώρα πρόκειται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα τεράστιο πρόβλημα διατροφικής επάρκειας, η κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει απέναντι στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Επειδή, οι αγρότες αντιμετωπίζουν έναν διπλό κίνδυνο: Από την μία η έκρηξη του κόστους παραγωγής και από την άλλη οι τιμές των προϊόντων τους να έχουν πέσει στο ναδίρ.

Επειδή, η κυβέρνηση αφαίρεσε ακόμη και την ισχνή ενίσχυση από το πετρέλαιο κίνησης, οδηγώντας την τιμή του σε νέα εκτόξευση, πάνω ακόμη και από την τιμή της βενζίνης.

Επειδή, από τον Απρίλιο του 2021 με τον νόμο 4792/2021  για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία (ΕΕ) 2019/633 που αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο στην κατεύθυνση της προστασίας των τιμών στον παραγωγό

Επειδή, από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι είναι απαραίτητο να παρέμβει η Πολιτεία σε πολλαπλά επίπεδα ώστε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, να ανακόψει την αισχροκέρδεια και να εξασφαλίσει στην κρίσιμη περίοδο που βρισκόμαστε δίκαιες τιμές αγοράς και πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Επειδή, είναι απαραίτητο οι παραγωγοί να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τις υποχρεώσεις που δημιούργησε η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος αλλά και να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες και να έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση των τιμών των προϊόντων που παράγουν ενώ έχει διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής τους;

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας για να ανακοπεί η αισχροκέρδεια και να σταματήσει η τακτική πώλησης των προϊόντων με «ανοικτή τιμή»;

 

  1. Πως έχετε ή προτίθεστε να εκμεταλλευτείτε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί την εφαρμογή του νόμου 4792/2021  για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων;

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

 

Παπανάτσιου Αικατερίνη

 

Χαρίτσης Αλέξης

 

ΑραχωβίτηςΣταύροςΑβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Last modified on Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 18:24

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.