Κωνσταντίνα Μάζη : "Στροφή των νέων στον αγροτικό τομέα"

«Ο αγροτικός τομέας μέσα από τα μάτια των γεωπόνων-μελετητριών» Συνέντευξη στο «περιοδικό ΕΠΙ ΓΗΣ της Τράπεζας Πειραιώς»

Στροφή των νέων στον αγροτικό τομέα διαπιστώνει η τεχνολόγος-γεωπόνος, μελετήτρια από τη Σπάρτη, κυρία Κωνσταντίνα Μάζη, και τονίζει ότι «πρέπει
να υπάρξει ισορροπία. Αν δεν μειωθεί το  κόστος παραγωγής δεν θα μπορέσουν να σταθούν και θα έχουμε αποχωρήσεις».

Την τελευταία τριετία διαπιστώνεται μια σημαντική άνοδος των νέων στο αγροτικό επάγγελμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από αγροτικές οικογένειες.
«Νέα παιδιά με σπουδές που αναλαμβάνουν τις οικογενειακές καλλιέργειες, αυξάνουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και εκσυγχρονίζουν τα μηχανήματα
στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους».

Η ανανέωση των μηχανημάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ, με την προϋπόθεση πάντα ότι υπάρχει βάση, δηλαδή γεωργική έκταση, ειδάλλως «αν κάποιος ξεκινάει από το μηδέν τότε είναι πολύ δύσκολο».
Στο νομό Λακωνίας κυριαρχούν οι ελαιοκαλλιέργειες για λάδι ή καλαμών, τα πορτοκάλια, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Παράλληλα, διαπιστώνεται και στροφή στη βιολογική γεωργία, καθώς «τα βιολογικά έχουν καλύτερη απορρόφηση στην αγορά και υψηλότερα κέρδη».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.