Διαμαρτυρία μελισσοκόμων Πελοποννήσου στην Τρίπολη

Με ανάρτηση της η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κοινοποιεί επιστολή της Εθνικής Διεπαγγελματικής οργάνωσής μελιού προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων!

Η επιστολή έρχεται λίγες ημέρες πριν την έκρηξη κινητοποιήσεων και ακτιβισμού από την πλευρά των μελισσοκομικών συλλόγων  που είναι προγραμματισμένη για την 1 Φλεβάρη του 2024 στις 13 περιφέρειες.

Οι μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου θα συγκεντρωθούν στην Τρίπολη  και Θα πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην πόλη της Τρίπολης και θα καταλήξουν έξω από τα γραφεία της  περιφέρειας ώστε να καταθέσουν τα αιτήματα τους.

 Η επιστολή έχει ως εξής:

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

 Στις 22/1/2024 συνεδρίασε το Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και συμφώνησε στις παρακάτω θέσεις για την προστασία και στήριξη του κλάδου της Ελληνικής μελισσοκομίας.

 Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού (ΕΔΟΜ) υποστηρίζει απόλυτα την απόφαση Ρ8-ΤΑ-PROV-2018-0057 του Ευρωκοινοβουλίου η οποία επιτάσσει την ανάγκη στήριξης της μελισσοκομίας, λόγω της μεγάλης συμβολής της στην επικονίαση στην βιοποικιλότητα και στην αειφορία.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει επίσης την προστασία των μελισσοκόμων και ζητά τον έλεγχο και την προώθηση του μελιού , ενός φυσικού προϊόντος με πολλαπλά οφέλη στην υγεία των καταναλωτών.

 Ο κλάδος της μελισσοκομίας έχει σήμερα σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση. Εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και καίρια, η μελισσοκομία θα συρρικνωθεί και θα μειωθούν κυρίως οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι. Το κράτος οφείλει και πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου. Οφείλει και πρέπει να δώσει την δέουσα προσοχή και τον αντίστοιχο χρόνο για αυτά. Μπορεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου να έχει συγκριτικά μικρότερο οικονομικό μέγεθος από άλλους κλάδους στον πρωτογενή τομέα, η προσφορά του όμως στην αγροτική παραγωγή είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Βασικά θέματα είναι τα εξής:

 1.Ελληνοποιήσεις

 Χρειάζεται άμεση προστασία από τις ελληνοποιήσεις. Ζητάμε:

Έλεγχο των αποθηκών των εισαγωγέων μελιού.

Έλεγχο και καταμέτρηση των πραγματικών μελισσιών από τις ΔΑΟΚ

Καταγραφή ελληνικής παραγωγής κάθε έτους μέσω Μητρώου

Θεσμοθέτηση συμπληρωματικών αναλύσεων (ελάχιστο ποσοστό γύρης/οργανοληπτικών στοιχείων κ.α.)

Ιχνηλασιμότητα εισαγόμενων μελιών και υγρών ζωοτροφών μέσω συστήματος Άρτεμις (εισροών - εκροών)

Συμπληρωματική νομοθεσία, βελτίωση και επικαιροποίηση. Ποινές.

Αγορανομικό έλεγχο πιο συχνό και συστηματικό

Ελληνικό σήμα μόνο στους/από τους παραγωγούς: θα συνοδεύει τα τιμολόγια των πωλήσεων και οι εταιρείες θα το χρησιμοποιούν μόνο για αυτά τα κιλά.. Χρήση και από όσους μελισσοκόμους έχουν ενταχθεί στον 852.

Πανευρωπαϊκή καταγραφή των εισαγόμενων μελιών, σιροπιών και υγρών ζωοτροφών, ιχνηλασιμότητα τιμολογίων και πρόσβαση όλων των χωρών (υπουργεία Γεωργίας) στα στοιχεία αυτής της πλατφόρμας δεδομένων κ.λπ.

2. Τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Τροφίμων για το μέλι.

 Υποστήριξη των προτάσεων της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες στην συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής για την αλλαγή της νομοθεσίας για το μέλι, με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

Ναι στην αναγραφή των χωρών εισαγωγής κατά φθίνουσα σειρά, όπως ισχύει στην χώρα μας. Τα ποσοστά γυρεόκοκκων στα μίγματα να διατυπώνονται κλιμακωτά και όχι με απόλυτη ακρίβεια αριθμού, διότι επιστημονικά είναι επισφαλές.

Διαφωνούμε κάθετα στην καθιέρωση «αθέρμαστου μελιού». Θα φέρει σύγχυση και υποβάθμιση του μελιού στον καταναλωτή. Η μέθοδος ελέγχου με το ένζυμο ιμβερτάση δεν είναι τεκμηριωμένη για τα ελληνικά μέλια και θα αποκλείσει το μεγαλύτερο μέρος των μελιών των Ελλήνων παραγωγών.

3. Nutriscore

 Φημολογείται ότι θα ισχύσει η υποχρεωτική εφαρμογή του Nutriscore. Ζητάμε την εξαίρεση των φυσικών προϊόντων ενός συστατικού όπως τα εθνικά προϊόντα λάδι, μέλι κ.ά. Είναι όλεθρος για τα μεσογειακά φυσικά προϊόντα, γι’ αυτό μαζί με την Ελλάδα αντιτίθεται η Ιταλία και άλλες χώρες.

 4.Επίδομα επικονίασης

Θα πρέπει να τεθεί ως αίτημα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της ΕΕ, το όφελος της επικονίασης από τη μέλισσα ξεπερνά τα 15 δις ευρώ κάθε έτος. Θα ήταν σωστό και δίκαιο λοιπόν, να καρπωθεί και ο μελισσοκόμος κάτι από αυτή την προσφορά της δικής του δουλειάς.

 Όλες οι θέσεις χρειάζονται άμεσα αντιμετώπιση και υλοποίηση, εξαιρετικά επείγον όμως είναι το θέμα της τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Κώδικα Τροφίμων για το μέλι, λόγω των συζητήσεων που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού

ΟΜΣΕ

ΣΕΤΣΕΜ

ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ

ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΘΑΣΟΥ

Πηγή: https://el00044.blogspot.com/

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ (3)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ (1)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ (2)

 

Last modified on Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 19:23

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.