Στ. Αραχωβίτης:  “Άμεση ανάγκη στήριξης των παραγωγών λόγω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών”

Δελτίο τύπου κ.Σταύρου Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας - ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ν. Λακωνίας, μετά την ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης για αναστολή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην πόλη, στο πλαίσιο της παράτασης των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στον Δήμο έως την 1η Φεβρουαρίου 2021, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης κατέθεσε σήμερα,  Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων με  θέμα: «Επιπλέον προβλήματα από την αναστολή λειτουργίας των υπαίθριων Λαϊκών στον Δήμο Σπάρτης κατά την περίοδο του δεύτερου lockdown».

Οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται ως πωλητές στις λαϊκές αγορές, βρίσκονται, για τρεις εβδομάδες ήδη, στη δυσμενή θέση να μην μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στη λαϊκή αγορά του Δήμου Σπάρτης. Κατά την πρώτη εβδομάδα, οι τοπικοί παραγωγοί είχαν προγραμματίσει ή και πραγματοποιήσει την συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων ευπαθών προϊόντων διατροφής (ειδικότερα κηπευτικών) τα οποία σταθερά απευθύνονται στους καταναλωτές του μεγαλύτερου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τις επόμενες δε εβδομάδες, οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές είδαν την καταστροφή των ήδη συγκομισμένων ευπαθών προϊόντων τους και συνεπώς την άμεση οικονομική καταστροφή των ίδιων, ενώ η ασυγκόμιστη παραγωγή παραμένει αδιάθετη χωρίς τη διέξοδο της λαϊκής αγοράς. Ταυτόχρονα με το πρόβλημα διάθεσης για πολλά προϊόντα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα πολύ χαμηλής τιμής.Τη στιγμή που οι δημότες της πόλης βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση αναγκάζονται να προμηθεύονται τα προϊόντα αποκλειστικά από τα super markets και να επιβαρρύνονται παραπάνω, αφού κατά κανόνα οι τιμές είναι υψηλότερες σε αυτά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗΠροςτον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Επιπλέον προβλήματα από την αναστολή λειτουργίας των υπαίθριων λαϊκών στον Δήμο Σπάρτης κατά την περίοδο του δεύτερου lockdown»
Από την έξαρση της πανδημίας του COVID 19, εδώ και έναν σχεδόν χρόνο, ο κλάδος των παραγώγων που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες λαϊκές αγορές όλης της χώρας έχει εισέλθει σε μεγάλη ύφεση και οικονομική δυσχέρεια. Το γεγονός αυτό  έχει αναγνωριστεί μεν, με την επίλυση των προβλημάτων ΚΑΔ, και την καθυστερημένη ένταξη του κλάδου στους πληττόμενους.
Πέραν όμως από την παραπάνω δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος ανά τη χώρα, η ανακοίνωση των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του σκληρότερου τοπικού lockdown στον Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, είχε σαν αποτέλεσμα, πλην των άλλων, το κλείσιμο όλων των υπαίθριων λαϊκών αγορών που έγινε στις 14/01/2021. Μετά από την πρώτη παράταση έως τις 25/1 του αυστηρού lockdown που ίσχυε αρχικά ως Δευτέρα 18/1, στις 23/1/2020 με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1 α/ΓΠ.οικ.5004/2021 - ΦΕΚ 189/Β/23-1-2021 επεβλήθη νέα παράταση που θα παραμείνει σε ισχύ, τουλάχιστον, ως τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 πμ.
Αποτέλεσμα των διαδοχικών αποφάσεων επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Σπάρτης είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Διαχείρισης Κοιμητηρίων, Λαϊκών & Υπαίθριων Αγορών, Χρήστος Κανακάκος, και η για μια ακόμη φορά αναστολή της λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς Σπάρτης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 27-01-2021. 
Οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται ως πωλητές στις λαϊκές αγορές, βρίσκονται για τρεις εβδομάδες ήδη στη δυσμενή θέση της αδυναμίας διάθεσης των προϊόντων τους στη λαϊκή αγορά  του Δήμου Σπάρτης. Κατά την πρώτη εβδομάδα, οι τοπικοί παραγωγοί είχαν προγραμματίσει η και πραγματοποιήσει τη συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων ευπαθών προϊόντων διατροφής (ειδικότερα κηπευτικών) τα οποία σταθερά απευθύνονται στους καταναλωτές του μεγαλύτερου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.  Τις δε επόμενες εβδομάδες, οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές είδαν την καταστροφή των ήδη συγκομισμένων ευπαθών προϊόντων του και συνεπώς την άμεση οικονομική καταστροφή των ιδίων, ενώ η ασυγκόμιστη παραγωγή παραμένει αδιάθετη χωρίς την διέξοδο της λαϊκής αγοράςτης Σπάρτης. Ταυτόχρονα με το πρόβλημα διάθεσης όμως, για πολλά προϊόντα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα πολύ χαμηλής τιμής.
Επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown επεβλήθη στις λαϊκές μείωση του αριθμού των παραγώγων στη συμμέτοχη τους στη λαϊκή αλλά και το πιο ακραίο το κλείσιμο της λειτουργιάς αυτών όπως συνέβη τώρα και στην Σπάρτη.Επειδή οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών από την πρώτη στιγμή της έξαρσης της πανδημίας τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαφυλάσσοντας την δημόσια υγεία. Επειδή πλήττεται η διάθεση της αγροτικής παραγωγής και η επιβίωση των δραστηριοποιούμενων σε αυτή παραγωγών.Επειδή η αναστολή λειτουργίας της υπαίθριας λαϊκής αγοράς της Σπάρτης ωθεί τους καταναλωτές στα supermarkets όπου οι τιμές των οπωροκηπευτικών είναι κατά κανόνα υψηλότερες.  Επειδή η τήρηση των  υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις λειτουργούσες υπαίθριες αγορές ενδέχεται να συνεπάγονται υψηλή προστασία της δημόσιας υγείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύετε να αποδώσετε  άμεση και ολική αποζημίωση των δραστηριοποιούμενων στη λαϊκή αγορά  της Σπάρτης και των παραγωγών όσων λαϊκών βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας κατά το δεύτερο lockdown, ώστε να καλυφθεί η οικονομική ζημιά που προκύπτει από την μη διάθεση των προϊόντων στις λαϊκές;2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε την επαναλειτουργία των υπαίθριων λαϊκών αγορών με την υποχρέωση όλων να τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαφυλάσσοντας την δημόσια Υγεία;

Ο ερωτών Βουλευτής   Στ. Αραχωβίτης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.