LIVE: Δείτε το αστέρι της Βηθλεέμ στις 21 Δεκεμβρίου στον ουρανό

Ένα μοναδικό και σπάνιο ουράνιο φαινόμενο θα λάβει χώρα και θα είναι ορατό από εμάς στη γη στις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το huffingtonpost και το theguardian πρόκειται για το «φιλί» Δία και Κρόνου.

Οι δύο πλανήτες θα εμφανιστούν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο που θα φαίνονται σαν ένα αστέρι.

Αυτή η προσέγγιση ήταν τελευταία φορά ορατή πριν 800 χρόνια, λένε οι αστρονόμοι. Και πιθανότατα είναι αυτό που συνέβη στη Βηθλεέμ κατά τη γέννηση του Χριστού.

Για αυτό και αυτή η σύνοδος του Δία και του Κρόνου, αναφέρεται και ως «Το αστέρι της Βηθλεέμ» ή «Χριστουγεννιάτικο αστέρι».

Τι συμβαίνει και πόσο σπάνιο είναι;

Μπορούμε να παρατηρήσουμε ακόμη και τώρα το φαινόμενο. Ωστόσο στις 21 Δεκεμβρίου οι δύο πλανήτες θα βρεθούν στο κοντινότερο σημείο τους. Ο λαμπερότερος είναι ο Δίας και ο λιγότερο λαμπερός ο Κρόνος. Στις 21 Δεκεμβρίου θα έχουν επιτύχει την μέγιστη προσέγγιση τους, στις 0,1 μοίρες.

Την ίδια ημέρα είναι και το χειμερινό ηλιοστάσιο με την μεγαλύτερη νύχτα του έτους.
Η «Μεγάλη Σύνοδος Δία-Κρόνου» λοιπόν, συμβαίνει κάθε 20 χρόνια. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2000, αλλά τότε οι πλανήτες δεν είχαν έρθει τόσο κοντά μεταξύ τους και δεν ήταν τόσο ορατό όσο τώρα.

Η τελευταία φορά που ήταν ορατή μια τέτοια σύνοδος ήταν στις 4 Μαρτίου του 1226. Επίσης είχε γίνει ξανά το 1623 (όταν ο Γαλιλαίος ήταν ακόμα ζωντανός) όμως ήταν επίσης δύσκολο να εντοπιστεί γιατί, όπως εξηγεί το Παρατηρητήριο του Περθ, φαινόταν αρκετά κοντά στον ήλιο και πιθανότατα χανόταν στο φως του.
Οι δύο γίγαντες πλανήτες ευθυγραμμίζονται κατά την περιφορά τους γύρω από τον ήλιο και έρχονται σε σύνοδο κάθε 20 χρόνια. Οι επόμενες λοιπόν σύνοδοι Δία- Κρόνου θα πραγματοποιηθούν το 2040 και 2060.

Είναι τελικά το Αστέρι της Βηθλεέμ;

Γίνονται υποθέσεις ότι το αστέρι της Βηθλεέμ που καθοδήγησε τους τρεις μάγους στον τόπο γέννησης του Χριστού, ήταν μια τέτοια σύνοδος. Συνέβησαν αρκετές σύνοδοι «σε περίοδο 10 ετών από το χρονολογικό σημείο που θεωρείται πλέον ως η αρχή της χριστιανικής εποχής».
Ένα από αυτά ήταν μια σύνοδος του Δία και του Κρόνου, όπου το 7 π.Χ. βρέθηκαν σε απόσταση μιας μοίρας όχι μια αλλά τρεις φορές σε διάστημα οκτώ μηνών. Το αστέρι της Βηθλεέμ θα μπορούσε επίσης να ήταν η Αφροδίτη και ο Δίας. Οι οποίοι το 2 π.Χ., «φαινόταν στους παρατηρητές στη Βαβυλώνα να κάνουν σύνοδο λίγο πριν ξεκινήσουν πορεία προς τη Βηθλεέμ προς τα δυτικά».
Πώς θα το δούμε;

Το χριστουγεννιάτικο «φιλί» – όπως το ονόμασε ο αστρονόμος Δρ Μπραντ Τούκερ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας – θα εμφανιστεί χαμηλά δυτικά στον ουρανό για περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.
Ο Τούκερ εξήγησε ότι θα φαίνεται σαν ένα «λεπτό μισοφέγγαρο και δύο φωτεινά αντικείμενα ακριβώς δίπλα του». Το μόνο που απαιτείται είναι μια νύχτα με καθαρό ουρανό και ένα σημείο με καθαρό ορίζοντα – χωρίς κτήρια ή δέντρα στο δρόμο.
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης και εκείνοι με πολύ καλή όραση – ή ένα ζευγάρι κιάλια – θα μπορούν να το ξεχωρίσουν από τον Κρόνο. Σε άλλους, οι πλανήτες θα εμφανίζονται ως ένα μόνο αστέρι. Οι πλανήτες τείνουν να λάμπουν πιο σταθερά – ή να αναβοσβήνουν λιγότερο ορατά – από τα αστέρια, και έτσι μπορούμε να τα διακρίνουμε.

Δείτε τη Μεγάλη Σύνοδο των δύο πλανητών σε Live stream εδώ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.